Studia w Austrii.

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 70
poprzednia |
Witam.
Po maturze chciałbym rozpocząć studia w Austrii. Jak to wszystko wygląda? Czy jest konkurs świadectw itp, czy wystarczy zdać maturę? I jak to jest z niemieckim? Czy mozna zrobic sobie np pol roku przerwy i zapisac sie na kurs jezykowy? Do kiedy trzeba skladac papiery i jakie?

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
luknij sobie pod zakładka Wiedeń tam jest wszystko opisane:)
hej!
O jakim mieście i kierunku myślisz? Ja też chciałabym studiować w Austrii :)Najbardzej interesuje mnie Wiedeń.
Hej!
Ja tez mysle o Wiedniu. Chciałym studiowac na WU, ale nie wiem jak to wszystko dokladnie wyglada. Slyszalem ze w Austrii przyjmuja kazdego ale trzeba sie utrzymac. Nie wiem, wiec prosze o odpowiedzi :) A studiowac chcialbym Business Administration albo finanse albo sam nie wiem... :) A Ty co chcialabys studiowac? I czy mozna zaczac od kursu jezykowego?
Hej!
Przyjmują każdego, trzeba mieć tylko certyfikat znajomości języka (wystarczy ZMP). Znam kilka osób, które studiują na WU i jak na razie im się podoba, choć nauki dużo i kłopoty z matmą:) Jak wygląda rekrutacja opisane jest na stronce WU, ale z tego co pamiętam trzeba wypełnić formularz na stronce, potrzebne jest świadectwo maturalne i certyfikat z języka. Co jeszcze dokładnie, to się popytam. Od kursu jeżykowego można zacząć i np. potem zdać egzamin. Ja chciałabym studiować translatoryke na UW. Jaki jest twój poziom niemieckiego?
Pozdrowienia:)
Hej!
Troche to dziwne ze przyjmuja kazdego. Czyli znaczy to ze wyniki z matury nie odgrywaja zadnej roli? Moj poziom niemieckiego jest sredni, ale i tak chcialbym zaczac od kursu, bo nie czuje sie zbyt pewnie. A tak w ogole to dlaczego przyjmuja kazdego, to troche nie ma sensu, no ale tam jest inny system... Zastanawiam sie nad WU albo UW, a kierunek to raczej Business Administration. Czyli mam rozumieć ze z dniem zdania matury moge czuc sie studentem? ;)

pozdrawiam :)
Hej!
Rzeczywiście jak masz tylko zdaną mature jesteś studentem:) Tam nie ma na większość kierunków egzaminów wstępnych, ale ciężej jest się utrzymać. Chociaż z tego co słyszałam ludzie raczej sami rezygnują z kierunku, gdzy uważają, że jest za trudny i przepisują się na inny niż ich wyrzucają. Dlatego Niemcy i Austriacy czasem tak długo studiują, bo zmieniają kierunki albo kilka razy powtarzają ten sam semestr, co w Polsce raczej nie jest możliwe. Pytałam się kilku osób, które studiują we Wiedniu i ich zdaniem,lepszy jest WU, bo jest jak Akademia Ekonomiczna, a na UW masz tylko wydział.
Pozdrawiam:)
hej Wam:)ja studiowalam na TU Wien i powiem szczerze ze jest ciezko i inaczej niz w PL inny system i dlatego tak dlugo sie tam studiuje.Mozna robic jeden przedmiot w cały semestrze.Jak cos checie wiedzec to piszczie:)
Hej!
Fajnie ze sie odezwalas :) Czy jest tak naprawde ze kazdego przyjma, nawet najwiekszego kołka bo zdał maturę? Czy kazdy moze studiowac na najlepszym uniwersytecie? I jak to jest z utrzymaniem w Austrii? Ile trzeba miesiecznie wydać pieniedzy? I czy mozna otrzymac jakas pomoc finansowa? A zaczynalas od kursu jezykowego czy od razu studiowalas? Troche tych pytan jest, ale na prawde bardzo prosze o odpowiedz. :)

pozdrawiam :)

aha, do kiedy trzeba zlozyc papiery?
słuchaj, a znasz jakąś konkretną stronkę gdzie opisana jest rekrutacja ? Bo ja szukałam w google, ale na tych gł. stronach nic nie znalazłam. I czy faktycznie wystarcza tylko zmp ?
pozdr.
czy przyjmuja wszystkich...?powiem ze tak, jesli sie ma mature zdana i np ZMP.przetlumaczone dokumenty i podbite u notariusza.Moi znjaomi mieli ZD i studiuja:)Jesli chodzi potem to ciezko sie utrzymac bo zycie jest drogie i ciezko na uczleni na poczatku jest,inaczej niz w PL.tam mozna studiowac tyle ile sie chce.Mozna w semestrze robic 3 przedmioty np.Minimalnie tam sie studouje 7 lat,tak robia austryjacy,oni sie za bardzo nie wysilaja,studiueja długo ale sa dokładni w tym co robia.Nie wiem jak jest na UW ale na TU Wien dokumenty sie skada do Prufungabteilung i potem oni sie pytaja czy sie chce jeszcze na kurs z jezyka robic taki przygotowawczy(jesli chodzi o Auslanderów),ale jak sie ma ZMP to jest spoko,na darmo wydawac kase na kurs ja tak uwazam.Jesli chodzi o zycie to w zakładce "Wieden" na forum pisałam duzo. to sobie przejrzyjcie:)jak macie jeszcze jakie pytania to piszcie:)aha o rekrutacji zawsze duzo pisze na poczatku semestru na stronkach głownych uczelni tak jest na TU Wien,zycze powodzenia i odwagi:)))jak sie chce to mozna duzo:)
a jak to wygląda z mieszkaniem ??? Tzn. załóżmy że załatwiam z domu, z Polski wszelkie formalności. Jadę tam i co...? Czy akademik, względnie jakiś pokój tez przez net sobie załatwiałyście/liście?
ja mieszkałam w tym akademiku i byl ok http://www.housing.oead.ac.at/wien/dt/wohnungen/comenius.html
formularz jest na necie o mozna go uzupełnic przez neta http://83.65.146.244/oead/index.php5?seite=d_erstkontakt_deu tylko jak sie rezerwuje to musisz podac od kiedy do kiedy chcesz mieszkac w nim bo jak podasz ze od 1-szego np pazdziernika a przyjedziesz np 17tego to juz płacisz za to od kiedy zamówilas taka jakbys tam juz mieszkała,oni po prostu miejsce trzymaja dla Ciebie.Wczensiej trzeba kase wpłacic za kaucje okolo 450 euro.Potem sie meile do nich pisze czy juz kasa jest i czy wszystko jest ok.Kaucje oddaja na koniec ale nie cała oczywiscie jakies 70 euro ucinaja zalezy jaki stan pokoju jest.Mieszkanie odradzam bo wczesniej kaucje sie wysoka płaci jak sie chce cale wynajmowac chyba ze ma sie fajan ekipe to co innego ale wiekszosc chce kaucje za mieszkanie okolo 1000 euro i z gory za 3 Miete:/wiec lipa.zalezy na kogo sie trafi.jak cos jeszcze to piszczie:)Pozdrawiam:)
hehe ;] skoro lubisz być tak męczona ;)
kaucja za akademik to ok 400 E i później m-cznie za pokój ile należy płacić ?
Aaaa i jak to wygląda ze stypendiami? Jest duża szansa na nie w przypadku obcokrajowca?
Jeśli ja się zdecyduję na studia tam, to będę zupełnie sama :I, nie mam żadnej ekipy z którą byłoby mi raźniej...a jak to wyglądało u Ciebie? Pojechałaś sama czy ze znajomymi?
Pozdr.
spoko to co wiem to pomoge:)kaucja duza jest:/akademik to tak okolo 235 euro co miesiac ale najfajniejszy to "Panorama"jak cos to bierz Panorame:)jesli chodzi o stypendiu naukowe to nie wiem za bardzo wiem nigdy w to nie wnikalam.Zapytam kolezanki:)ja juz jestem w PL i studiowalam tam tylko jeden semestr bo ja studiuje na polskiej politechnice ale pojechalam tam na studia w ramach stypendiu i mialam normalne zajecia tam:)wiec ja mieszkałam w akademiku i nie mialam zadnych znajomych na poczatku:(bylo ciezko bo poczatki sa zawsze ciezkie ale tam duzo polaków studiuje wiec napewno kogos poznasz:)tylko jak moge cos doradzic to nie zadawaj sie za duzo z polakami bo bedziesz malo jezyka cwiczyc.Szukaj sobie od razu znojomych obcokrajowcow:)Jezyk tez troszke na poczatku bylo ciezko bo inaczej gadaja niz w DE w AT bardzo ciezko mowia tzn ciezko ich zrozumiec ale po 2 albo 3 miesiacach jest ok.Pozdrawiam:)
Może jeszcze ktoś obeznany w temacie się wypowie? :)
hej, a czy na uni w Wiedniu można zrobić studia podyplomowe lub Deutsch als Fremdsprache, przy czym chodzi mi o studia a nie kurs?
a co chcialbys dokladnie wiedziec?:)
ja mam pytanie nie dotyczace studiow.
Slyszalam, ze jezyk niemeicki w Austrii i Niemczech troche sie od siebie rozni, akcent, wymowa, itd. Podobno duzo trudniej jest zrozumiec przecietnego austriaka. Czy to prawda?
Hej ann,
studiujesz w Wiedniu? Jeśli tak to może udzielisz info na temat studiów podyplomowych, i czy w ogóle są takowe? nawet jeśli miały by to być Deutsch als Fremdsprache:), a może są inne max 2 semestralne?
Jesli chodzi o Hauptuni, to wszelkie informacje znajdziesz na http://studieren.univie.ac.at/index.php?id=408
nie wiem, jak to jest z Wirtschaftsuniversität, ale maja dobra stronke, wiec nie powinienes miec problemu ze znalezieniem czegos dla siebie:) a jakby co, to bombarduj ich mailami:) Z pewnoscia ci odpowiedza na wszelkie pytania.
Hejka!!! A może ktoś mi powie jak to jest z tym głupim zabezpieczeniem finansowym 5[tel]euros pro Monat jak w niemczech ito trzeba przedstawić w biurze meldunkowym jest takie coś też w AT?????
pierwsze słysze o zabezpieczeniu finansowym.nie, nie ma czegos takiego,ja sie z tym nie spotkałam i moi znajomi tez
E to spoko ale co na przykład z meldunkiem jeśli będe wynajmować miesazkanie.......????
musisz przedstawic dokument ze dostales sie na studia i ze opłaciles semestr i chyba tyle.
A ja mam pytanie tak z innej beczki :)
Chodzi mi mianowicie o kwestie finansowe. Jak sądzicie ile powinno miec sie na starcie euro aby rozpocząć studia w Wiedniu oraz ile rocznie potrzeba na wyżycie (wszystkie koszty --> Gebühren, Fahrkarte itp) Nie chodzi mi tu o dokladne wytyczne ale o przyblizenie :):)
zalezy jak chcesz zyc tam czy bardzo oszczednie czy nie?
opłąta uczleni za semstr okolo 357euro,
koszt akademika ok 190-260 euro za 2ke + kaucja 450 euro,bilet semestralny 117euro,jak sie chce mieszkanie wynajmowac to koszty sa wieksze bo dochodzi czasem t dego o kaucji okolo 1000 euro zalezy od mieszkania.Musisz wiedziec ze tam jest taki przelicznik:jak cos u nas kosztuje 1 zł to tam 1 euro.
"jak cos u nas kosztuje 1 zł to tam 1 euro" = Ehrlich??? Ich fahr nach Österreich!
ojj nie o to chodzi:P:P chodzi o wartosc jak np. tu akademik kosztuje 235 zł to tam 235 euro oo to chodzi!!!:P
no właśnie koszt takiej przyjemności studiowania w Wiedniu jest niemały...:( a jak z pracą dla studentów? łatwo znaleźć pracę? jak myślicie czy taki kierunek jak farmacja warto studiować w Wiedniu? czy może zaoszczędzić trochę pieniędzy i jednak wybrać polską uczelnie? dzięki wielkie za wszystkie odp Pozdrawiam miłośników Wiednia :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 70
poprzednia |

« 

Egzaminy