Studia w Austrii.

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 70
prace to mozna tu szukac http://www.unijobs.at/data/jobsearch.php
jak sie jest studentem to mozna legalnie pracowac na 1/4 etatu, w sumie to malo:/ale mozna sie umowic na wiecej godzin nielegalnie za godz 6-8 euro jako nianka albo kelnerka.Ogolnie z praca jest ciezko bo za duzo polaków juz jest w AT ale jak sie dłuzej poszuka to mozna cos znalesc:)
jesli chodzi o farmacje to hmm no napewno duze wyzwanie ale probuj, wszystko jest dla ludzi, bedzisz sie duzo uczyc to dasz rade:)poczatki sa zawsze ciezkie ale ja uwazam ze powinnas probowac:)
Pozdrawiam
ja również zaczynam zastanawiać sie nad studiami w wiedniu, tylko narazie są to początki mojego myslenia :P wiec najpierw może zapytam co oznacza skrót WU którym sie tu caly czas posługujecie, jaka to uczelnia? Jaki kierunek opłaca się tu robić,żeby poźniej mieć dobrą prace i czy jest tak jak w polsce, że po studiach też ciężko o prace? Co z językiem, bo mój niemiecki jest naprawde słaby, jestem w Austri kilka m-cy ale ciężko jest mi się dogadac,gdzie musiałabym iść na kurs? i czy przydzielno by mi w razie czego kurs z tej uczelni na ktorej chce studiowac - musialabym płacić za niego. Chodziłam tu na kurs z AMS-u 3 m-ce a le to był kompletny nie wypał - nic naprawde nic sie nie nauczyłam :( teraz zalezy mi najbardziej na nauczeniu się niemca tak zebym mogła zrozumieć wykładowców ( w razie czego ). Wogóle mam jakies szanse na studia w austri, z "moim niemieckim"? z góry dzięki za odpowiedzi.
ja tez chce koniecznie przejsc taki kurs i chyba wybiore ten na uniwersytecie bo chce sie na dobry poczatek dobrze nauczyc niemieckiego. karla t co chcesz pozniej studiowac jesli moge spytac. bo ja nie jestem co do tej farmacji pewna...na pewno bedzie ciezko na poczatku ale jakby co to sie wspieramy na tym forum:D tez jestem ciekawa jak tam rynek pracy w austrii.jeszcze takie dodatkowe pytanie: czy duzo autriakow idzie po szkole na studia? pozdrawiam :)
Martynaaaa a ten kurs na uniwersytecie jest płatny? Jesli tak to ile mniejwięcej? Co do wyboru mojego kierunku studniów to narazie sama niewiem, napewno niechce isc tam gdzie bedzie wykladana matematyka, chemia lub fizyka :P Narazie są to moje małe plany, co i jak to się okaże w czasie... :)
wyżej chciałam napisać, tam gdzie NIE bedzie wykładana matma chemia i fizyka :P ("przejęzyczyłam się")
http://www.univie.ac.at/WIHOK/wihok_index_d.html. tam jest wszystko napisane. kurs kosztuje ok 400 euro ale zakwaterowanie jest strasznie drogie :/ taki kurs to sie zawsze przyda nawet jesli plany nie wypala. pozdrawiam
Dzieki Martynaaa, a to 400 euro, to za semestr czy jak? Co do zakwaterowania to nie mam na szczęście problemu bo mieszkać mam gdzie, tylko dojazdy by kosztowaly.
400 euro to za 1 miesiac. ale kursy sa rozny. musisz tam poczytac. semestralny to koszt ok 700 euro. nie wiem czy nie bardziej sie oplaca. Pozdrawiam
ponawiam pytanie :]
Czy język "austriacki" znacznie różni się od niemieckiego ?
Ja z rozumieniem niemieckiego nie mam w sumie kłopotów - z poziomu zaawansowanego rodowitego Niemca rozumiem w 70%; czy w związku z tym, nie miałabym tam z tym problemów?
W mojej grupie był kiedyś jeden Austriak, ale już od paru lat mieszkający w Niemczech - więc pewnie jego język już mu się trochę "wytarł. W pierwszej chwili miałam wrażenie że jest Rosjaninem, mówiący perfekt po niemiecku.
Znaczy akcent inny, tylko nie niemiecki i strasznie dobitnie wymawiała "r", coś jak my.
Więc jak to jest z tym językiem ... ?
ponawiam pytanie :] ... na koniec, coby ktoś zauważył .
Czy język "austriacki" znacznie różni się od niemieckiego ?
Ja z rozumieniem niemieckiego nie mam w sumie kłopotów - z poziomu zaawansowanego rodowitego Niemca rozumiem w 70%; czy w związku z tym, nie miałabym tam z tym problemów?
W mojej grupie był kiedyś jeden Austriak, ale już od paru lat mieszkający w Niemczech - więc pewnie jego język już mu się trochę "wytarł. W pierwszej chwili miałam wrażenie że jest Rosjaninem, mówiący perfekt po niemiecku.
Znaczy akcent inny, tylko nie niemiecki i strasznie dobitnie wymawiała "r", coś jak my.
Więc jak to jest z tym językiem ... ?
jest roznica bo rodowici austryjacy mowia taki bełkotem,Ci w duzcych miastach moze mniej ale ci co mieszkaja w tyrolu lub jakis wsiach to zaciagaja takim bełkotem,nawet jak sie zna dobrze niemiecki to troche ciezko zrozumiem austryjacki,ja potrzebowałam na do 2 miesciecy zeby sie przyzwyczaich do ich akcentu ale kazdy ma inaczej, kwestia osłuchania i tyle:)
Tutaj sie zgadzam ze znajac niemiecki bedzie sie mialo klopoty ze zrozumieniem Austyjaka!!! W kazdym regionie jest inna gwara i dlatego pojawiaja sie trudnosci!
mam pytanko jeszcze co do kursów. Czy chcąc iśc na studia, musiałabym iśc na kurs na uniwersytecie czy mogłabym poszukać czegoś innego, np. tańszego. Bo pewnie bez języka to nawet nie przyjmą mnie na uczelnie. Pomyslałam też o tym, że jak pojde już na studia to tam złapałabym może język - ale to chyba zły pomysł, bo tam nie uczyliby mnie gramatyki itp tylko odrazu wykładaliby jakiś przedmiot. prosze o pomoc
oczywiscie ze nie musisz robic kursu na uniwerku,mozesz sobie gdzie indziej zronic kurs,najczesciej jest tak ze to uczelnia daje karteczke gdzie sa wypisane adresy kursów gdzie mozna sobie samemu wybrac,ja uwazam ze dobre jest pierwszy semestr isc na kurs i do drugiego isc na studia,w pierszwym semestrze bylabys studenka uczelni ktora robi kurs przygopowawczy a od srugiego juz brałabym sobie przedmioty do studiowania i zaliczania.Ale najlpsze kursy i tak sa na uni wien,wiec szkoda płacic mniej na inne kursy i nic nie umiec,to moje zdanie.
jej widze że nie jestem sama z pomysłem studiów we Wiedniu, ale teraz mam jeszcze wielką prośbę.... cz ktos może mi powiedzieć raz jeszcze jak to jest ze znajomością języka...bo ja na stronce uniwersyetu znalazłam takie ciekawe coś odnośnie Deutschkenntnise...a mianowicie że jeżeli się ma ocene z niemieckigo na świadectwie "Sehr gut" albo "Ausgezeichnet" to oni już nic nie chcą,no ale my już nie mamy wpisywanych ocen ze szkoły na maturalne... przecież...same tylko wyniki z matur...
no ale ja zdaje niemiecki na maturze, więc ja to sobie tak wydedukowałam,że musze mieć ponad 90% żeby sie załapać na ocene bardzo dobra (taki jest przelicznik w szkole).... czy ktoś może mi to potwierdzić... no albo zdementować...a jeżli to nie prawda że wystarcza ocena, to co mam zrobić z niemieckim... nie mam jak narazie certyfikatu, no ale bede robic w te wakcacje... czy to nie bedzie za pózno???????bo planuje najpierw wyjazd do pracy a potem czyli w sierpniu robić certyfikat....czy to nie za poźno?????????
proszę niech mi ktoś napisze jak to jest..
i jeszcze raz ponawiam pytanie odnośnie matury, bo ciężko w to uwierzyć.....naprawdę dostaje się każdy, bez względu na to jak zdaje mature...???a co z poziomamii... oni tego wogole nie biorą pod uwagę czy zdaje cos na podstawowym czy rozszerzonym??????????????????????
hey.Ja studiuje w wiedniu na Hauptuni übersetzen und dolmetschen drugi semestr.Pisalam nowa mature mialam co prawda 100% z poziomow zozszerzonych z niemieckiego pisemnego i ustnego i celujacy na swiadectwie maturalnym.Przyjmuja oczywiscie na podstawie znajomosci jezyka niemieckiego (zalezy na jaki kierunek, bo na wiekszosc np. filologii czy biologii czy cos tam musisz miec poswiadczenie, ze mialas przynajmniej 10h tygodniowo lacine w szkole albo bedziesz pisac egzamin). Wiec tak musisz zdawac mature na poziomie rozszerzonym i miec na swiadectwie maturalnym conajmniej bardzo dobry z niemieckigo. To wszystko:) a tak poza tym, to za szkole (nie wiem jak na innych uczelniach tutaj) placi sie 378,72€ na semestr, za akademik place 205€ miesiecznie, zycie jest cholernie drogie a poziom nauczania wysoki.Poza tym jest calkiem inna atmosfera studiowania, niz w PL, tutaj kazdy kazdego traktuje jak rownego(chodzi o relacje profesor-student).Na moim kierunku jest bardzo duzo obcokrajowcow ogolnie jest super:) Jezeli masz okazje i checi to przyjezdzaj tu studiowac, naprawde warto !!!! :) :) tyle ze no musisz znac niemiecki dosc dobrze, bo na wielu wykladach np gadaja juz bardzo 'zaawansowanym' niemieckim i to jeszcze z zalecialosciami dialektu, ale dialekt jest prosty, mozna sie go bardzo szybko nauczyc i szybko do niego przyzwyczaic wiec nic, tylko przyjezdzac!!!!!! POZDRAWIAM maya
hmm dzięki, no cóż jakbym się wczesniej zorientowała w temacie,to bym pewnie zdawała niemceki rozszerzony, a takto zdaje angielski....no ale i pomysł przyszedł już po deklarowaniu ostatecznym tego co się zdaje...:/
dzieki bardzo za pomoc,ale jeszcze raz ponowiam pytanie.... jak to jest z dostawaniem się???? jesli ja się wybieram na prawo to czy to jest tak jak w Pl ze każdy kierunek inne przedmioty sa brane pod uwage... bo nie wiem....są osoby które twierdzą ze matura to byle zdana, ze licza się oceny z końca roku....i że bardziej średnia z ocen niż konkretne oceny, bo oni patrzą w duzym stopniu czy ktoś nie jest gamoń, co tylko umie np.mate,czy biologie,ale zeby byl z ogolną wiedzą...
jak to jest??????????????????
hej interesuje mnie kierunek Übersetzen und Dolmetschen jaki wybralas C-Sprache i na jakim poziemie mniej wieceju trzeba te jezyki znac, zeby zaczal je tam studiowac?????
hej. U mnie bylo akurat tak, ze jako muttersprache mam niemiecki, pierwszy jezyk obcy angielski, drugi jezyk obcy polski.Mozesz oczywiscie miec rozne kombinacje, ale jesli chcesz miec polski jako muttersprache musisz zarejestrowac to na ZfT ( zentrum für translationwissenschaft) potem pierwszy jezyk obcy automatycznie to niemiecki a jako drugi mozesz sobie wybrac, co Ci sie podoba. No wiec musisz znac jezyki na poziomie zaawansowanym badz srednio zaawansowanym, bo np wyklady prowadzone sa w tez w angielskim.Zeby Cie przyjeli musisz zlozyc poswiadczenie znajomosci jezyka niemieckiego(jakiekolwiek) i jezeli angielski nie jest Twoim muttersprache musi byc na swiadectwie, ze w ogole mialas stycznosc z tym jezykiem ( swiadectwo maturalne albo wynik z matury---najlepiej b.dobry) no i tyle :) Pozdrawiam!!!! maya
Hej! ja w tym roku pisze mature i też chciałabym stidiować Übersetzen und Dolmetschen. Bardzie cieszy mnie twoja opinia, bo jak na razie jesteś pierwszą osobą, której sie ten kierunek podoba :) Jak masz jeszcze jakieś ciekawe informacje lub rady to prosze pisz:)
Witam serdecznie,

mam prośbę do "Karoli": czy istnieje możiwość, abyś podała jakieś swoje namiary, np. e-mail, piszę nie w imieniu swoim, ale mojej siostry, która chce przenieść się na studia z Niemiec do Austrii, do Wiednia; byłoby łatwiej jej zadać Ci kilka pytań. Stąd ta prośba. Dzięki serdeczne; moj [gg]
Czesc Anulka:)
Ja takze studiuje Übersetzen und Dolmetschen. Obecnie jestem w 3 semestrze i baaardzo mi sie podoba. Wlasnie nie wiem, dlaczego jest tyle negatywnych opinii o tym kierunku. Ja jestem naprawde zadowolona:) Ok kiedy zaczynasz studia? Od pazdziernika? Chetnie sluze pomoca w razie pytan lub problemow. Nick na skype czy Yahoo messenger mam wszedzie taki sam. Pozdrawiam!
ANia:*
Aha... I nie trzeba miec zadnych zaswiadczen z zadnego instytutu ani nic w tym stylu, jesli chcesz miec polski jak muttersprache. Ktory jezyk jest dla ciebie jakim, wybierasz przy zapisywaniu sie na studia i z niczym nie ma zadnego problemu:) Jedynie wlasnie potrzebne jest to swiadectwo zanjomosci niemieckiego. Ale z tego co slyszalam, to wystarczy miec zdana rozszerzona mature z niemieckiego i wtedy nie potrzeba juz wtedy zadnego innego certyfikatu. Papa:):*
Cześć! Ja chciałabym zacząć studia w październiku. Tak jak ty wybiore niemiecki, angielski i polski. Naprawde dużo osób, z którymi rozmawialam narzekało na ten kierunek, dlatego ciesze się, że komuś sie podoba :) Ja już mam ZMP, dlatego nie bedzie problemu. Skype mi chwilowo nie działa, mój mail: [email]
Czesc Annulka!:) Mam nadzieje, ze Tobie tez sie spodoba:) Ja naprawde uwazam, ze ten kierunek jest super. Nie jest to zadna filologia, gdzie musisz sie uczyc jakichs zupelnie do niczego nie potrzebnych rzeczy, przerabiac latami poezje i czytac stosy lektur. Za to sa tutaj naprawde fajne przedmioty, ktore przygotowywuja Cie do zawodu i maja wyposazyc w postawowa wiedze i slownictwo z danych dziedzin. Np. zajecia z Rescht & Wirtschaft, Internationale Organisationen, Kulturkunde, unterschiedliche Fachsprachen, etc.. A poza tym pelno zajec jezykowych. Moj mail to [email] , a [gg]
Pozdrawiam! Caluski:*
Ania
Hallöchen! Widzę tutaj samych fanów studiowania w Wiedniu. Ja jestem zdecydowana na Innsbruck. Czy ktoś mógłby mi udzielić kilku rad ?
Bardzo bardzo mi są potrzebne!
Pozdrawiam
Hej Nila26!!

Studiujesz w Innsbrucku? Jaki kierunek? Ja właśnie zaczynam psychologie w Wiedniu.
hallo :) mam zamiar studiować w Wiedniu Ubersetzen und Dolmetschen? ale to jest dopiero magister prawda? a wczsniej do tego sa Transkulturelle Komunikation? zgadza sie?
aaa jesli wybralabym niemiecki jako muttersprache to bedzie ciezej?
a nie polski? bo wlasnie mysle zeby wziac ang, niem, i pol...
i mam pytanie przede wszystkim odnoscie tego kursu przygotowawczego, ze jest sie juz studentem ale robi sie dopiero kurs... jak to w ogole wyglada?
bo ja mam problem taaaki ze niemiecki mam dosyc dobrze opanowany ale gorzej,duzo gorzej z angielskim i dlatego nie chce odrazu zaczynac tylko dopiero po semstrze... z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje pozdrawiam gorąco ;)
hello! czy to prawda ze w austrii na uniwerkach nie ma indeksow??
Witam ja też mam zamiar studiować w Wiedniu Ubersetzen und Dolmetschen...
jak to wygląda jeśli chodzi o egzaminy? sesje..?
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 70

« 

Egzaminy