Germaniści;)

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie do osób,które studiują Germanistykę.
Otóż... za rok piszę maturę:) Za względu na to,że uwielbiam niemiecki,Niemcy itp;P bardzo często myślę nad tym,by w przyszłości studiować niemiecki:)
Hm... czy rozpoczynając owe studia znaliście niemiecki perfekt?:P
Martwię się,że mogę sobie nie poradzić...
hi, teżmam ten problem ;-(, a do mojej maturki jeszcze 2 lata hehe... niemiecki bardzo mi sie podoba, ale nie badrzo wiem czy sobie poradze na studiach ;-)
he, raczej nawet po studiach nie zna się języka tak 'perfekt' :P zawsze coś umyka, nawet Niemy robią błędy ;PP
Na germanistyce bardziej zaczniesz się cofać ze swoim niemieckim...:P
jak to?
z tego co wiem i pewnie się niedługo sama o tym przekonam, więcej tam nauki innych rzeczy niż samego języka ;) większość ludzi myśli, że tam się idzie uczyc języka, a to jest bzdura, jasne, że język jest, ale jest też literatura, historia itd. itp.
a że niby na historii i literaturze w j. niemieckim to się nie uczysz języka:)???
Na germanistyce jest wiele do roboty. Są różne przedmioty, większość w języku niemieckim. Będziesz miała m.in. gramatykę, konwersacje, pisanie, literaturę, historię obszarów niemieckojęzycznych. Nie wiem na jaką uczelnie się potem wybierasz. Ja studiuję Germanistykę na UKW w Bydgoszczy i miałam łacinę, angielski, emisję głosu, jakieś zajęcia psychologiczne. Także te studia nie są tylko związane z niemieckim. Co do znajomości języka też nie znałam go perfekt i do tej pory nie znam. Najbardziej sprawia mi problem rozmowa. Bo jestem nieśmiała i do tego ta bariera językowa. Ale ogólnie idzie mi dobrze i nie jest tak źle. Na pewno inni będa Ciebie jeszcze straszyli ;) Jednak skoro lubisz ten język to nie bój się iść na germanistykę. Poradzisz sobie. Grunt to się nie poddawać i się solidnie uczyć. Reszta sama przyjdzie. Powodzenia i pozdrawiam :)
zgadzam się. Jeśli ktoś się uczy i przykłada to nie będzie źle:)
podstawowe pytanie: czy chcesz być nauczycielem? w dodatku niemieckiego...
don tego trzeba sie nadawac, po pierwszych praktykach na 3 roku połowa osób doznaje szoku, ale jest już za pozno by rezygnowac...przemysl to
A kto powiedział, że po filologii trzeba zostać nauczycielem? Jest wiele możliwości, tym bardziej, że pytanie z tego co zrozumiałam padło a propos filologii, a nie nauki w NKJO? Oczywiście zgadzam się z tym, że do tego trzeba się nadawać. Osobiście wyrzuciłam 70% nauczycieli języków obcych, którzy wcześniej nie mieli na tyle samokrytyki nie zauważywszy, że się do tego nie nadają. Pozdrawiam! Jeśli się interesujesz danym językiem, śmiało idź na filologię. Ja poszłam na anglistykę po 3 latach nauki języka; także nie liczą się lata nauki, ale praca w to włożona. Masz jeszcze czas. Pozdrawiam!
Chcialabym ci polecic spedzenie roku w Niemczech. Tak nauczylam sie niemieckiego, i moge ten program tylko polecic (udzial bezplatny) Zobacz: http://www.cpt.org.pl/fjd/index.php
hej
mogłabyś powiedzieć coś więcej o tym wolontariacie. Mam zamiar się zgłosic, ale nie wiem co z tego wyjdzie. Trudno było się tam zakwalifikować?
Hej,najwazniejsze jest to nie bac sie i sprobowac. Nikt nie bedzie wymagal od ciebie, zebys znala jezyk niemiecki perfekcyjnie (bo niby skad?). Ale sciemniac nie bede: trzeba znac go w stopniu komunikacyjnym (musisz dogadac sie z szefem i kolegami z pracy, trzeba podpisac Mietvertrag, wyszukac sobie kurs jezyka niemieckiego w Volkshochschule, kupic bilety w automatach biletowych na dworcu, dojechac do miejsc, w ktorym odbywaja sie seminaria, spytac o droge itd) Jak wyjezdzalam mialam watpliwosci, ale potem szybko sie rozwialy. Poznalam super ciekawych ludzi, pozwiedzalam Niemcy, nauczylam sie jezyka i zdalam egzamin z niemieckiego C1. Zacytuje na koniec moja kumpele, ktora napisala w swoim Abschlussbericht po 12 miesiacach pobytu w Niemczech "Man bekommt völlig neue Erkenntnisse und eine andere Sicht auf die Dinge, die einem im Leben wichtig sind. Beruflich und privat". Powodzenia.
Do udzialu w Programie (roczna praktyka zawodowa) poszukiwani sa studenci kierunkow: germanisytka, lingwistyka, ale tez konserwacja i restauracja dziel sztuki, ochrona dobr kultury, pedagogika muezalna, architektura, archiwistyka, historia, historia sztuki, kulturoznawstwo itp. (Einsatzstelle/miejsca pracy w wyzej wymienionych dziedzinach)

Poszukiwani sa tez absolwenci szkol srednich (wielu mlodych Niemcow decyduje sie na odbycie Freiwilliges Jahr zaraz po maturze, Freiwiliges Jahr jest dla nich szansa zdobycia doswiadczen zawodowych, ktore potrzebne sa do zdobycia miejsca na studiach. takie same warunki oferowane sa polskim uczestnikom)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka