ZD czy ZMP ???

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |
witam

co radzilibyscie zdawac.... ZD czy ZMP tzn chodzi mi czy jest miedzy tymi 2 egzaminami wielki przeskok, ida wakacje a ja bede musial sobie przypomniec troche niemieckiego z zeszytow z LO (chodzilem do klasy z 4h/tych niemieckim - i przez 4 lata sie go uczylem), mature zdawalem jednak z angielskiego ale jako ze mam juz z niego certyfikat teraz pora sie wziac za to co w glowce zostalo z przeszlosci ;-) znalazlem taka jedna ksiegarnie internetowa gdzi ejest duzo ksiazek przygotowujsach do ZD / ZMP... ale nie moge sie zdecydowac :-|
cześć, jeśli mogę doradzić, to lepiej zdawaj ZD. JEste znacznie łatwiejszy, zwłaszcza jesli chodzi o Horvertsehen i słownictwo. Cztery lata nauki w liceum to za mało żeby podchodzić do Mittelstufe, nawet jeśli to była rozszerzona klasa.
hej. Mam pytanie.Uczylam sie niemieckiego od podstwówki,mature ustną zdawałam z niemieckiego, na studiach poziom był strasznie niski ale obecnie nadrabiam zaległości (a raczej powtarzam to, o czym na studiach się zapomniało) na korepetycjach. Łatwo przychodzi mi nauka niemieckiego dlatego mam pytanie.Czy jestem w stanie idąc na kurs przygotowawczy organizowany przez Instytut Goethego zdać w październiku ZMD? Czy jest dużo trudniejszy od ZD? dzięki:)
Jest ogromna roznica pomiedzu ZD a ZMP, dlatego powinienes najpierw zdawac ZD. Przede wszystkim jest duzy przeskok jesli chodzi o slownictwo i gramatyke. HV jest rowniez duzo trudniejsze.Na kursie przygotowawczym nie zdazysz opanowac calej techniki egzaminacyjnej.
ok

dzieki za podpowiedzi ludzie !!!! bede sie staral \"zrobic\" ZD...
Ja zdecydowanie polecam ZMP, nie jest wcale taki trudny i daje wiecej mozliwosci. ZD jest dla dzieci z podstawówki. Nie warto tracić kasy 2 razy. Na prawde byłam zaskoczona łatwością tego egzaminu. ZD nie zdawałam.
hej Tilda:) na prawde uwazasz ze ZMD nie jest tak duzo trudniejszy od ZD? mam materialy z kursu na ZMD,zreszta we wrzesniu sama zamierzam isc na kurs, gdyz jesienia chce zdawac egzamin. nadal jednak nie wiem czy zdawac ZD czy moze ZMD:)
nie ZMD tylko ZMP, naprawde uważam że powinnaś spróbowac!
a co sadzicie o ksiazce \"Mit Erfolg zur Mittelstufenprüfung\" z ksiegarni wysylkowej np.

http://www.niemiecki.vers.pl/index.php?k=sklep&w=towary&d=51&d1=54&PHPSESSID=6061c1c41b3e0e293ef977b15af92a0e

czy jak sie zdecysuje na ZD warto kupic testy do ZMP aby bylo trudniej ale wiecej sie naucze ;)
przegladalam te ksiazke przed ZMP, uwazam ze warto ja miec jesli chce sie powtorzyc material przed egzaminem. Co do poziomu trudnosci ja zdalam ZMP po 4 latach nauki tylko w liceum - 5 godz tyg , wiec jest to do zrobienia. Roznica miedzy ZD a ZMP jest spora, ale z drugiej strony ZMP nie ejst tak trudny jak sie z poczatku wydaje.
Powodzenia w zdawaniu; w razei pytan sluze pomoca
Mam male pytanie czy zdanie ZDP daje możliwość studiowania w Niemczech? Ja zaczynam uczyć sie słownictwa ze słownika tematycznego wyd. Wagros. Czy słwownictwo w nim zawarte wystarczyłoby na pomyślne zdanie tego certyfikatu? Czy na tym egzaminie sa jakies skomplikowane konstrukcje gramatyczne? Jak wygląda rozmowa z komisja? Te i wiele pytan bardzo mnie zastanawia, bo takze stoje przed wyborem certyfikatu. Jesli ktos moze cos poradzic to bede bardzo wdzieczna. Jesli zdawaliscie ten certyfikat to prosze podzielcie sie swoimi opiniami (na pewno pomoga mi w wyborze). Z gory serdecznie dziekuje:)
>Mam male pytanie czy zdanie ZDP daje możliwość studiowania w
>Niemczech?

ZMP (a nie ZDF) daje ograniczone możliwości studiowania w Niemczech, uniwersytety raczej go nie uznają. Lista szkół wyższych, które honorują ZMP jako dowód znajomości niemieckiego, wystarcząjacej na rozpoczęcie studiów, na stronie GI:
http://www.goethe.de/dll/prf/pba/zmp/deindex.htm
ja tez radze przygotowywac sie do ZMP. moze zajmie Ci to wiecej czasu, ale jaka bedziesz mial satysfakcje. nie ma sensu isc na latwizne :)
poza tym egzaminy te nie sa tanie i uwazam, ze nie ma sensu placic za to 2 razy.
takie jest moje zdanie. a jesli nie bedziesz sie czul na silach-to i tak chyba warto poczekac troche, poduczyc sie i sprobowac za jakis czas.

pozdrawiam :)
Hej obecnie mieszkam w Niemczech. W najblizszym czasie mam zamiar zapisac sie na kurs i przstapic do ZMP, z pewnych powodow chcialabym to zrobic w Polsce w rejonie Katowic. Gdzie odbywaja sie takie kursy i kto je prowadzi?Z gory dziekuje za odpowiedz
Ja proponuje zmp,uwazam ,że nie ma duzej róznicy między oba certyfikatami,ale ja robiłem najpierw ZD ,pózniej Zmp,ale z drugiej strony jeslio odrazu chcesz przeskoczyc na zmp to uwazaj,bo mozesz sie przejechac,jak to bedziesz olewała-zycze powodzenia
ZD jest na tyle łatwy, że po 4 latach z 4 h niemieckiego powinieneś sobie poradzić właściwie bez dodatkowych przygotowań (oprócz poznania struktury egzaminu - ale to kwestia rozwiązania 2-3 testów), więc może nie warto wydawac pieniędzy na ten egzamin, tylko przyłożyc się trochę, pouczyc i napisać ZMP :) Ja właśnie się przygotowuję, ZD mam już za sobą i teraz widzę, że można je sobie odpuścić.
a masz moze jakies ciekawe materialy pomocnicze do ZD bo ja wlasnie chce zdawac
Droga moja imieniczko nie wiem dlaczego twierdzisz ze ZMP nie dopuszcza do studiow. Ta strona co podalas swiadczy wlasnie o tym, ze ten egzamin wlasnie dopuszcza do studio, a to cytat niej
"Die ZMP hat weltweit einen hohen Bekanntheitsgrad und wird von Arbeitgebern als Nachweis solider allgemeinsprachlicher Deutschkenntnisse anerkannt. Das Zeugnis der bestandenen ZMP befreit bei den Studienkollegs und an einigen deutschen Fachhochschulen und Universitäten von der sprachlichen Aufnahmeprüfung. Nähere Auskünfte erhalten Sie bei der Fachhochschule bzw. der Universität Ihrer Wahl."
wiem , ze einigem nie znaczy wszyskich ... ale mozna wejsc na strone www.ZVS.de i tam znalezc strony internetowe wszystkich uczelni oraz ogolny opis dotyczacy calych Niemiec. Tam jest wyraznie wskazane , ze ZMP zwalnia z egzaminu jezykowego. Oczywisicie najpewiejszy jest DSH bo jest specjalnie dla przyszlych studentow... Pozdrawiam

w w Niemczech.
siemka, wczoraj zdawalem pisemny zd, dzis mam ustny
wcale nie bylo zle, mam nadzieje ze dzis tez nie bedzie :)
mam pytank odnosnie zmp: skoro mowicie ze nie jest wcale taki trudny, ktos nawet napisal ze nie ma duzej roznic pomiedzy zd a zmp to czemu trzeba sie uczyc 2 lata dluzej? (przynajmniej tak zalecane jest w szkolach jezykowych). Moze wystarczylby rok? co o tym myslicie? acha, i tak btw to slyszalem ze matura rozszerzona jest niedaleko poziomu zmp... troche to dziwne biorac pod uwage że ze starej maturki zwalnial zd...eh nasze kochane ministerstwo edukacji... a moze ktos zdawal nowa maturke? odpiszcie.... pozdro
tak,ja zdawałam nowa maturę z Deutscha..?/a jakie masz pytania.Postaram się odpowiedziec.a tak m.in.to zamierzam teraz zapisac się na ZMP(W bYDGOSZCZY-może ktoś tez z tąd będzie się zapisywał).aha-jeszcze ostatnie pytanie czy po tym kursie można uczyc w szkołach lub przedszkolach-(bo tak słyszałam). Czekam na odpowiedzi.
no wlasnie jak maturka? blizej zd czy zmp...? jesli mam zd moge isc na rozszerzona wedlug ciebie?
Rozszerzona bardziej przypomina ZMP (może przy tym certyfikacie jest nieco trudniejsze HV), ZD przypomina poziom podstawowy.
orientuje sie ktoś czy po rozszerzonej maturze jest jakas mozliwośc studiowania w Niemczech ?
hi
Ich kann dir es einfach sagen ZMP und ZD ist das gleiche es gibt kein unterschied. Alter mach mall die andere prüfung z.B. ZOP es ist sinvoll machen das da! Viel spaß!
czesc wszystkim!!
Mam prosbe : czy moglibyscie napisac cos wiecej o ZMP??? czy zdaze sie przez powiedzmy dwa miesiace intensywnej nauki przygotowac do tego egzaminu???na co zwrocic uwage, z czego sie najlepiej uczyc?? czy powinnam zapisac sie na jakis kurs w instytucie goethego czy wystarczy samodzielna praca??? pomozie mi sie zdecydowac prosze!!!!ps.moje wyniki matury to niemeicki pod.96% a roz-77%
Cześć!Mam pytanko, czy ZMP w części pisemnej składa się tylko z HV i wypracowania?Brak tu Leseverstehen itd.?Prosze napiszcie mi też, mniej więcej jak wygląda rozmowa na ZMP. Ja zdałam już ZD i ustny poszedł mi całkiem dobrze, ale zastanawiam się czy forma wypowiedzi na ZMP jest podobna, czy egzaminatorzy używają jakiś specyficznych zwrotów lub sformułowań. I czy słownictwo powinnam znać na średnim poziomie czy może bardziej specjalistyczne dla każdej dziedziny życia?
ZMP sklada sie z HV(2 czesci: pierwsza czesc to rozmowa telefoniczna, sluchasz ja tylko raz- dosyc trudna, druga czesc: tez rozmowa telefoniczna ale duzo latwiejsza, sluchasz ja dwa razy), Leseverstehen sklada sie z 4 czesci( troche gramatyki, ale przede wszystkim musisz zwrocic uwage na Redewendungen i Feste Ausdrücke tzn. zwroty jezykowe np: in Kauf nehmen znaczy akzeptieren itd), czesc pisemna( list oficjalny musisz przeksztalcic- w puste miejsca wstawic odpowiednie wyrazy lub cale zwroty, druga czesc: masz 3 opcje albo odpowiadasz na list, albo na ogloszenie do gazety, albo referat na konkretny temat, albo opis statystyki), czesc ustna 2 czesci: na poczatku rozmawiasz z egzaminatorem: ile masz lat, co robisz, czy studiujesz itd. nie punktowane!!!, nastepnie opis obrazkow: co na nich widzisz, czy widzisz jakis kontekst miedzy nimi- typowy monolog( tutaj masz 3 opcje do wyboru:obrazki pokazujace rodzine, srodowisko, technika, zycie na wsi lub w miescie- tematy najczesciej spotykane), druga czesc: tez obrazki ale tym razem rozmawiasz z egzaminatorem dlaczego wolisz np. jechac nad morze a nie w gory; iniee mozesz dac sie przekonac egzaminatorowi i musisz miec dobre argumenty. To chyba wszystko Powodzonka
Chce zaznaczyc , ze ZMP i ZD to nie to samo. Poziom niemieckiego na ZMP jest o wiele wyzszy. Zdawalam oba egzaminy, wiec prosze "goscia" o nie wprowadzanie ludzi w blad.
Zgadzam się z kilkoma przedmówcami po zdnym na gut ZD zapisałem się na kurs na ZMP i okazuje się ,że po między nimi jest przepaść!Poza tym ludzie jak ktoś zdał maturę rzszeżoną(pisemną i ustną) na 5 to ma średnie szanse na ZD i nikłe jeśli nie żadne na ZMP.Poza tym poziom nowych matur to żenada więc tym bardziej nie zachęcam do pośpiechu.
Dziękuję Ci bardzo za informacje. Bardzo mi się przydadzą. Już teraz zaczynam się przygotowywać do ZMP i chciałabym to zrobić jak najlepiej. Jeśli możesz to poradź mi z jakich książek powinnam korzystać, aby móc przygotować się samodzielnie do tego egzaminu.W części gramatycznej, LV i HV. Przed maturą kupiłam sobie słownik tematyczny " Deutsch" Ewy Marii Rostek. Jeśli znasz tą książke to powiedz mi prosze czy uważasz, że jesli znam zdecydowaną większość słówek w nim zawartych to mogę przystąpić do ZMP???Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!!!!!
P.S. Znasz może adres internetowy strony, gdzie są podane przykładowe testy ZMP. Żeby można się sprawdzić czy moge w danym momencie przystąpić do egzaminu czy nie???? Jeszcze raz dziękuję!!!!Pa
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |

« 

Zentrale Mittelstufenprüfung

»

Programy do nauki języków