Cześć Jurek.
Ja zdawałam ZD w lipcu, egzmin jest naprawde prosty. Jeżeli się nie myle musisz mieć zdane 60% z ustnego i 60% pisemnego. Czy pisałeś mature z niemieckiego?? Jeżeli tak, to ZD nie będzie dla Ciebie żadnym problemem. ZD jest prostrzy niż matura na poziomie podstawowym!
Pomóc może książka:
Tangram
Zertifikat Deutsch
Kursbuch und Arbeitsbuch
niestety nie moge powiedzieć tobie jak w Polsce przebiega ten egzamin ponieważ zdawałam go w Niemczech.
W czesci pisemnej masz leseverstehen - pytania zamkniete
Sprachbausteine- pytania zamkniete, jest tekst z lukami i musisz prawidowe slowo dopasowac, wybierajac z tabelki
Hörverstehen-pytania zamkniete /sytuacje dnia codziennego
Schriftlicher Audruck-wypowiedz pisemna, albo list albo pocztówka.
jezeli chodzi o czesc ustna to sprawdzaja:
nawiazywanie kontaktu, prowadzony dialog, i rozwiazywanie zadania.
najpierw jak wyzej napisalam nawiazujesz kontakt z osobą z która prowadzisz dialog,czyli prosta sprawa, pozniej przechodzicie do zadania, moga byc rozne zadania,wziete z zycia codziennego, ja np. mialam z kolezanka Party urzadzic dla nauczyciela z kursu niemieckiego.Musialysmy sie dogadac kto co zalatwia jaki porezent o ktorej godzinie i kto jest zaproszony. W trzecim zadaniu jest obrazek do tego pytania i problem...musisz go rozwiazac i sie na ten temat wypowiedziec. Egzaminatorzy, przynajmniej w Niemczech nie przywiazuja super duzej uwagi do bledow, patrza na to w jaki sposob sie komunikujesz i czy twoj rozmowca z ktorym rozmawiasz rozumie ciebie co do niego mowisz.Oczywiscie razace bledy, typu Kali jesc Kali pic, sa odnotowywane.
Musisz sie upewnic czy na egzaminie ustnym rozmowe prowadzisz z egzmianatorem czy z innym ktosie ktory tez zdaje ZD. jezeli to drugie to jest spoko sprawa, egzaminatorzy tylko sluchaja i notuja, nie wtracaja sie do rozmowy, jezeli im wystarczy mowia STOP i przechodzicie do nastepnego..jezeli rozmawiasz z egzaminatorem to sorry ale nie moge Ci pomoc. Rozmowa trwa 15minut. A czesc pisemna 150min i jedna przerwa jest w czesci pisemnej.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania wal śmiało;)
Chętnie odpowiem
Dorota :)