Trudna decyzja -wyjazd do Niemiec

Temat przeniesiony do archwium.
31-49 z 49
| następna
mozesz zarabiac w Niemczech 4 euro ale dostaniesz od arbeitsamtu wyrownanie tzn jak pracujesz 160 godz w miesiacu to dostanie w sumie 900 euro.
W POLSCE TEZ LUDZIE ZARABIAJA 800zl i co?
Niektorzy chca bez jezyka i zawodu w niemczech 2000euro zarabiac na reke!
Ale w Polsce tez, z jezykiem i bez "dobrego" zawodu. Studjuja jezyki obce, czy dziennikarstwo, itp. i sa zarabiac fortuny.
... itp. i chca zarabiac fortuny.
tylko ze za te 900 euro oplacisz sobie kawalerke w niemczech i przezyjesz a w polsce raczej nie!
...za 900zl.
Macie duzo racji piszac o sytuacji i zyciu w Niemczech.Pisalam juz, ze w Polsce pracuje prawie 18 lat, nie wyciagam na reke 2000 zl.Dobrze,ze oplaty mam nieduze i troche mi zostaje w kieszeni. Moj przyjaciel nie chce , przynajmniej na razie wracac do Polski. Ja moge ewentualnie wziac urlop zdrowotny na poczatek lub bezplatny. Moge stracic prace w szkole, jakies tam powazanie. Prawdziwych przyjaciol nie mam,jestem typem domatora, cenie bardziej zycie rodzinne, niz spotkania ze znajomymi. Wole wyjechac gdzies na urlop do cieplych krajow, niz kupic np lepsze auto. Moj przyjaciel na tyle dobrze zarabia i jest ceniony przez szefa, ze nie grozi mi bezrobocie. Wykonuje precyzyjna prace, na ktorej jak to sie moiw, zjadl zeby. Niemcy maja w tym braki, wiec tak zabiegaja o mojego faceta. Wiem,ze po Nowym roku musze jakas decyzje podjac. najpierw slub, potem wyjazd. Najbardziej obawiam sie swpjej teskonty do rodziny, rodzenstwa, najblizszych,moich zwierzakow. Z drugiej strony nie chce zyc w zwiazku na odleglosc. Nie mialam dotychczas szczescia do mezczyzn, a jak juz znalazlam to szczescie,to jest ono tak daleko;-((
Nie martw sie, jak bedzie tak bedzie.
Jak dlugo firma u ktorej Twoj pracuje istnieje, to jest OK.
Ja bym powiedzial, ze mozesz sprobowac, jak ma sie nie udac, mozesz zawsze wrocic do Twojej rodziny.

Gorzej by bylo jakbys sie cale zycie obwiniala, ze tego kroku nie zrobilas.
Powodzenia! ;)
witam, ja wlasnie zamieszkalam we Frankfurcie 4 miesiace temu i wcale nie jest tak zle jak mowili mi inni, ze znalezieniem pracy tez nie jest najgorzej, ja znalazlam i jestem zadowolona a i nie wierz w to ze dostaniesz 5 euro na godzine wogole skad wy wzieliscie taka kwote?? ja zarabiam 8 a inne dziewczyny po 10, ja mniej bo nie znam na tyle jezyka. wiec naprawde ja polecam!
'motylek ffm' prawda jest taka ze ty raczej na czarno pracujesz u jakiejs rodz np. jako sprzataczka, wtedy tak masz ok 10€\h, ale jezeli bedziesz gdzies legalnie w sklepie pracowac to tam masz 4-5€\h. Tak to wlasnie wyglada. pozdr
no wlasnie na czarno moze ktos ma 7-10 (10 rzadko!!)eur na godz ale pracujac legalnie np. w sklepie masz 5-7 eur i taka jest rzeczywiskosc.Oczywiscie na wyzszysz pozyckach wiecej.Na produkcji tez 7-8eur w swieta i w weekendy moze 10-12 eur w dobrej firmie :).I tez jak sprzatasz u jakis dziadkow to moze dadza ci te 10 eur ale naprawde takie czasu juz minely.
a wiec jestescie w bledzie nie pracuje na czarno, mam legalnie zalozona gewerbe ( dla niewtajemniczonych jest to jednoosobowa firma ) i pracuje legalnie w firmie sprzatajacej, takze nie wmawiajcie ze tak nie jest ok? nie macie racji wiec sie nie kloccie oki? pozdrawiam
oczywiscie ze wiem co to jest gewerbe nie traktuj nas jak idiotki! jest tak jak napisalysmy takie sa stawki to ze ejstes w frankfurcie i tak jest nieco wiecej nie upowaznia cie to zarzucania nam klamstwa bo w mniejszych miastach jest tak jak napisalismy i 10 eur na frankfurt to tez najwyzsza stawka z mozliwych.
ty jestes 4 miechy ja 2 lata wiec mam wiecej wiedzy na ten temat niz ty
Fakt jest faktem, ze o jakas dobra prace jest bardzo ciezko. I za nic (job) dostaje sie nic. Poza tym kazdy opowiada o swoich wrazeniach i doswiadczeniach.
Za szybko kogos krytykowac jest nie na miejscu!
motylek ffm' nie sprzeczam sie ze za sprzatanie nie dostaje sie stawki 10€, nie wiem ile placa za sprzatanie w biurach ale w prywatnych domach daja te 8-10 € pro Stunde) a w sklepie jest ta stawka 4-5€. Nikt tu sie nie sprzecza, podajemy poprostu fakty. Pozdr dla wszystkich znajomych we Frankfurcie :)
Motylek, czy sprzatanie, to praca dorywcza? Czy z tego mozna odprowadzac podatek? czy jest sie ubezpieczonym? Nie wiem, czy mam mozliwosc dostac pozwolenie na prace? Czy na sprzatanie w domach musze tez miec pozwolenie?
Moj facet ma pozwolenie na pobyt i prace do 2010r. Czy bedac jego zona bede mogla sie ubiegac o takie pozwolenie? Kurcze, nie chcialabym stracic swiadczen, ktore mam w Polsce. Mam metlik w glowie,bo nie wiem, co dobre.
Elu z Koln, to bylo do Ciebie skierowane pytanie;-)
Ivonn68 szczerzepowiedziawszy masz ciezki orzech do zgryzienia. Z jednej stony ulozone zycie zawodowe 'wrecz nudne czasami' a z drugiej mezczyzna i wielka niewiadoma co do pracy. Zycie w Niemchech nie jest uslane rozami, wprawdzie jest ciekawsze bo zycie kulturalne jest bardziej urozmaicone (nie to co w Polsce, jedno kino gdzie i tak niec ciekawego nie ma a do tego jeszcze trzeba napisy czytac :)
Ale wracajac do tematu to powiem tak 'Dla chcacego nic trudnego' cos zawsze znajdziesz czy to opieke czy sprzatanie (np. na czarno)
Lub mozesz zrobic tak jak 'motylek ffm' zalozyc GEWERBE wtedy masz pozwolenie o prace bo to jest dzialalnosc prywatna, ale z tego co wiem to sama musisz sobie znalesc ubezpieczenie ( ubz. sa od 150€) pozniej rozliczac sie a wiec do tego jeszcze znalesc ksiegowa (pierwszy rok jestes zwolniona z podatku) najlepiej wypytaj sie Motylka ffm ona bedzie wiedziec najlepiej bo juz ma zalozona.

PS: Moja rada, zapytaj sie lub przypatrz sie czy mialabys szanse wrocic do pracy w PL, gdyby np. w Niemczech nie wyszloby tak jak zaplanowalas.
sorki ze sie wcinam ale prosze o jakis kontakt z ,,motylek ffm'' no dobra moze i jestes 4 miesiace w niem ale dla mnie to oznacza ze znasz prawa tam obowiazujace na bierzonco wiec jakbys byla w stanie napisac jak to jest z pozwoleniem na prace i ogolnie z zyciem/nauka jezyka
moj e-mail to [email] z gory dzieki :)
pozdro
Temat przeniesiony do archwium.
31-49 z 49
| następna

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie