POMOCY? 12letnie dyiecko w niemieckiej szkole

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś z Was posiada informacje na temat przyjęcia dziecka polskiego(11 lat) do szkoły w Niemczech,:wymagane dokumenty......,świadectwo ukończenia roku szkolnego...... ,czy to musi być przetłumaczone przez tłumacza,potwierdzone przez Kuratorium itp....BARDZO PROSZĘ O INFORMACJĘ!!!
co czeka takie dziecko ktore nie umie niemieckiego w tamtejszej szkole??
Jak jest traktowane ?
Czy w miare szbko 12latek uczy sie jezyka???
Jesli ktos moze mi pomoc to prosze napisac
Hej Baska,
mialam taki sam problem rok temu. Moje dziecko ma teraz 10 lat i rok temu zaczal nauke w niemieckiej szkole. Napewno potrzebujesz ostatnie swiadectwo szkolne z tlumaczeniem, karte wypisania go ze szkoly w polsce - nie musi byc koniecznie po niemiecku, wystarczy ze wytlumaczysz im, ze potrzebujesz to do szkoly w Polsce ( szkola w Polsce musi wiedziec, ze dziecko chodzi do szkoly w niemczech). Potrzebny Ci jeszcze odpis aktu urodzenia dziecka - tlumaczony. Nie pamietam dokladnie czy potrzebny byl do szkoly, ale napewno do reszty zalatwianych dokumentow. Potrzebna Ci rowniez ksiazeczka szczepien - zdrowia dziecka ( nie potrzebowalam tlumaczonej, ale dobrze zebys znala wszystkie choroby po niemiecku jakie twoje dziecko przeszlo i jakie szczepienia mialo). Szkola wysle Cie napewno do niemieckiego osrodka zdrowia, zeby przepisac ksiazeczke zdrowia z polskiej na niemiecka. Nie mialam zadnych problemow w szkole z moim dzieckiem, oni sa na to przygotowani, bo bardzo duzo jest tutaj obcokrajowcow. W pierwszej szkole mial dodatkowe lekcje z jezyka niemieckiego, chociaz nic nie rozumial i byl traktowany ulgowo. Po 3 miesiacach przeprowadzilismy sie do innego Bundeslandu i tutaj w szkole idzie mu o wiele lepiej. Poszedl od poczatku do specjalnej klasy VKL (Vorbereitungsklasse), gdzie bylo okolo 6-7 uczni i wszyscy byli obcokrajowcami. Bardzo szybko nauczyl sie jezyka (3 klasa) i mogl z innymi niemieckimi rowniesnikami chodzic pare razy w tygodniu na matematyke, a pozniej na lekcje niemieckiego (matematyke maja tutaj troche spozniona jak na 3 klase - bo dzieci z polski ucza sie tego juz w 2 klasie - ale trzeba to zaznaczyc dla Pani wychowawczyni). Teraz moje dziecko jest w 4 klasie i chodzi z innymi dziecmi niemieckimi. Na lekcje VKL uczestniczy tylko 1-2 razy w tygodniu po 1 godzinie. Bardzo jestem zadowolona z przyjecia go tutaj i musze zaznaczyc, ze dzieci szybciej ucza sie jezyka niz dorosli. Moj po roku nauki mowi po niemiecku super i to w dodatku z akcentem, ktorego Ty pewnie sie nie nauczysz. Nie powinnas sie przejmowac. A jeszcze zaznacze, ze dopero teraz z moim mezem wzeilismy slub,wiec jak tu przyjechalam, to nie mielismy zadnego pochodzenia, ubezpieczenie prywatne, a i tak moje dziecko nie mialo najmniejszych problemow w szkole. Wyslalam go w tym roku specjalnie na niemiecki oboz 2 tygodniowy, aby mogl z rowiesnikami mowic po niemiecku, co bardzo mu sie podobalo i sadze, ze przelamal ta bariere jezykowa. Jezeli masz jeszcze jakies pytania to pisz na moje [gg] bo rzadko tu bywam ostatnio. Pozdrawiam i glowa do gory. Agata.
Ach i bym zapomniala .... Nie wiem na jakich warunkach tu jestes, ale jezeli jestes zonata z Niemcem ( lub polskim Niemcem) to mozesz udac sie do Arbeitsamt do Familienkasse i postawic im Antrag na Kindergeld. Ja dostane najprawdopodobniej rok do tylu, odkad moje dziecko jest tutaj zameldowane. Byloby superrrr!!
czy ktoś sie może orientuje czy przy wypisaniu dziecka ze szkoły w Polsce a zapisaniu go do szkoły w Niemczech konieczna jest zgoda obu rodziców? Czy musze załatwiac to sądownie?Jestem w trakcie rozwodu i mam obawy ze mój ex "pan i władca" będzie mi robić w tym wypadku problemy.Obecnie mieszkam w Polsce mój ex też .Chce sie od niego " uwolnić" mysle o wyjeżdzie na stałe do Niemiec.Jeśli ktos mógłby mi udzielic wskazówek w tym temacie byłabym bardzo wdzięczna ;)plissss...
Hej, jezeli w papierach rozwodowych jest napisane, ze ty jako matka, masz prawo do wychowawcze dziecka i ze ty decydujesz o wyborze szkoly, miejsca pobytu i wyborze lekarzy, to twoj ex nie ma nic do tego i nie moze Ci zabronic. Jezeli macie wspolne prawo do wychowywania dziecka, to niestety bez jego zgody nic nie zrobisz. Pozdrawiam.
Do zapisania w szkole w Niemczech i wypisaniu w Polsce wystarczy jedno z rodzicow. Jezeli jestes w trakcie rozwodu i nie masz przyznanego prawa do wychowywania dziecka, to twoj maz moze robic Ci problemy (rowniez w sadzie, ze uprowadzilas dziecko itp.).
Hi ! Nie pomoge Tobie pomoc w tym jak zapisac dziecko do szkoly itp... Za to moge powiedziec, jak sie czuje takie dziecko... Majac 12 lat wsadzili mnie wlasnie, do niemieckiej szkoly... Do Gymnasium mianowicie. Zostalam rok cofnieta. Czulam sie okropnie, myslalam ze kazdy mnie przezywa, nikt nie lubi... (Nie rozumialam prawie wogole niemieckiego). Plakalam, sprawialam problemy itd. Po pol roku wszystko sie zmienilo, zaakceptowalam moich klasowych partnerow itp. Jezyka uczylam sie w blyskawicznym tepie - jestem tu od 1,5 roku i nikt sie nie orientuje, ze 1,5 roku temu nie umialam niemieckiego... A jak reagowali na mnie inni ? Wszyscy byli wyrozumiali, nawet inne dzieci, nie wysmiewaly (no moze dzisiaj czasem cos mi chlopacy dokucza, ale to tak na zarty i tak samo jak innym dziewczynom xD). Bronily, pomagaly w nauce itp. nie no, naprawde byli wspaniali :) Takze bez obaw, najtrudniejsze sa pierwsze miesiace... A pozniej jest coraz lepiej... Teraz moja klasa jest calym moim swiatem :) A do szkoly chodze z usmiechem na twarzy. Co do ocen : w pierwszym roku nie bylam oceniana z trudniejszych przedmiotow... Poprostu na swiadectwie stalo ,,nie oceniana''.
Hmm, moja córka ma 8 lat i potwierdzam, ze poczatki sa naprawde straszne!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie