Witam serdecznie!
Mam do Was pytanie odnosnie pracy jako nauczycielka jezyka polskiego w polskiej szkole w niemczech. Przegladalam juz podobna tematyke na forum tej strony www,ale piszecie o nauce danego przedmiotu,ale w szkolach niemieckich (a mnie interesuje szkola polska w niemczech)-stad ponawiam -podobny jednak-temat. Chcialam zapytac, czy orientujecie sie, jakie warunki musze spelniac, bym mogla zostac nauczycielem jezyka polskiego w polskiej szkole/w polskiej placowce. Studia skonczylam w Polsce, mam dyplom mgr-ski, zrobilam standardowy (na uni) kurs przygotowujacy do pracy w szkole. Wiem, ze musze nostryfikowac dyplom, dzwonilam juz do ambasady,dostalam linki do wielu urzedow w pl, wyglada wszystko strasznie. Moze ktos z Was wie, jak to wyglada w praktyce, bo teoria rzuca na kolana.
Kolejna sprawa to jezyk niemiecki. Naturalnie uczac w szkole niemieckiej wymaga sie plynnej znajomosci jezyka, testow DaF lub innych. Moj niemiecki zly nie jest, ale do idealu jeszcze brakuje. Czy chcac uczac polskie dzieci w polskiej szkole tez musze plynnie znac niemiecki? Czy sa wysokie wymogi jezykowe? Naturalnie uczyc sie bede i robie to, ale wydaje mi sie, ze sprawa wyglada nieco inaczej, niz w typowej niemieckiej szkole, tego nie wiem.
Jesli ktos z Was wie cos na ten temat lub mial bezposredni kontakt z kims, kto staral sie o prace polonisty w szkole w niemczech, prosze o podzielenie sie wiadomosciami albo na fotum albo prosze o e-mail: [email]
pozdrawiam serdecznie!
Dorota