POMOCY!! nie otrzymalam pozwolenia pobytu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.Mam 45 lat.Przyjechalam do Hamburga wraz z dziecmi do meza ( wzielismy slub w maju tego roku.)Maz mieszka w Hamburgu od 27 lat. Ma obywatelstwo polskie, pozwolenie pobytu i pracy na czas nieograniczony i swoja firme ( suchy montaz). Niestety po rozpadzie pierwszego malzenstwa popadl w depresje, nie mogl pracowac, nie rozliczal sie z urzedem finansowym. Trwa to juz kilka lat. Teraz ma problemy aby utrzymac pozwolenie na samodzielna prace. Wczoraj zlozylismy wnioski o pozwolenie pobytu moje i dzieci. Mamy trojke dzieci w wieku 15, 17 ( adoptowane przez obecnego meza) i 2 latka ( nasze wspolne dziecko). W Polsce stracilam prace zr wzgledu na czeste choroby najmlodszego dziecka, jest niepelnosprawny.
Przyjechalam do Niemiec z nadzieja na polaczenie rodziny i dalsze wspolne zycie.
Nie zamierzam zyc z zasilkow, poniewaz nie korzystalam z nich rowniez w Polsce. Mialam ten komfort, ze zawsze znalazlam prace.Teraz tez chce tutaj w Niemczech pracowac. Nie jestem wybredna. Dziewczynki nie moga isc do szkoly zanim nie otrzymamy prawa pobytowego.To mnie najbardziej martwi.
Pisze tutaj, poniewaz mam nadzieje, ze byc moze znajde podpowiedz od Was, co ja mam dalej robic, aby zostac w Niemczech...???? Pozdrawiam.
Dodam, ze mam 2 tygodnie na odwolanie sie.
Jesli Pani maz ma pozwolenie na prace i pobyt staly, a jestescie rodzina, to musi Pani dostac pobyt! Nie ma innej mozliwosci! To klasyczny przypadek-mam na mysli Pani malzenstwo. Znam dziesiatki rodzin, ktore zyja w ten sposob w niemczech! Niech przejdzie sie Pani z mezem do urzedu! To jakas paranoja! Brak obywatelstwa niemieckiego nie ma tu nic do rzeczy, skoro Pani maz ma pobyt i pozwolenie o prace! Zycze powodzenia! Nieche sie Pani tez wystara o Kindergeld. Popytajcie znajomych Polakow mieszkajacych w niemczech.
Nie musisz miec pozwolenie na pobyt w de bo obowiazuje Freizügigkeitsgesetz.
Niestety to prawda, bylismy razem z mezem w urzedzie dla obcokrajowcow. Stwierdzili, ze maz nie ma mozliwosci utrzymac rodziny. Jest obecnie na zasilku.
Mam podjac prace lub maz, wystarczy wynagrodzenie w kwocie minimum 400 € miesiecznie.
Wiem, ze ciezko bedzie o prace dla mnie, tym bardziej kiedy bardzo slabo znam j.niemiecki.
Czyli jesli pozwola pracowac to mozna zostac?
Maz i dwoje dzieci zameldowani sa u tesciowej. Ze wzgledu na male mieszkanie jedno dziecko ze mna jest zameldowane gdzie indziej i na to dziecko nie dostaniemy na razie rodzinnego, poniewaz nie ma tego samego adresu co ojciec. Niesamowite... Niemcy zasnuja sie niedlugo "pajeczyna" paragrafow.
Witam
Moj syn chodzi do Grundschule od wrzesnia tego roku ja mam tylko obywatelstwo polskie i z tego co wiem w Niemczech nie ma juz czegos takiego jak pozwolenie na pobyt.Inna sprawa jest z pozwoleniem na prace tu zaczynaja sie schody,doswiadczam tego na wlasnej skorze.W Niemczech biurokracja jest rozwinieta do maksimum i trzeba miec nerwy ze stali zeby przejsc przez to wszystko.Nie ma jednak rzeczy niemozliwych,a problemy sa po to zeby je rozwiazywac - a wiec Malgocha nie poddawaj sie Ty i twoja rodzina Pozdrawiam cieplo z Bawarii
Temat przeniesiony do archwium.