przesiedlenie do niemiec

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |
Witam, w przyszlym roku zamierzam przeprowadzic sie do niemiec, niestety nie mam pewnosci ze od samego poczatku bede mial prace, wiec chcialem sie dowiedziec czy nalezy mi sie jakikolwiek zasilek dla bezrobotnych, badz jakies inne pieniadze socjalne. Jesli tak to gdzie moge to zalatwic. Posiadam obywatelstwo polsko - niemieckie , jestem kawalerem, od trzech lat legalnie pracuje w anglii.
Slyszalem rowniez o numerze identyfikacyjnym dla nowych przesiedlencow z polski niezbedny do otrzymania zasilku ktory ponoc zalatwia sie w konsulacie niemieckim oraz o egzaminach z jezyka niemieckiego ktore trzeba zdac by otrzymac w/w numer. Czy jest to prawda? Z gory dziekuje za porade.
witam! nie wiem, jak to wyglada z numerami, ale jadac i osiedlajac sie w niemczech,a majac obywatelstwo niemieckie zglaszasz sie do Arbeitsamtu i tam (po dlugich negocjacjach:)) jako bezrobotny otrzymujesz prawo wynajmu mieszkania, za ktore placi Ci panstwo (nie wiem,ile metrow2 przypada na jedna osobe), otrzymasz miesieczne wynagrodzenie jako bezrobotny, ale naturalnie bedziesz musial odhaczyc sie w Arbeitsamcie. Naturalnie otrzymasz ubezpieczenie (Versicherung). Dowiesz sie wszystkiego, jak tutaj przyjedziesz. Pozdrawiam i powodzenia!
Witam, mam zamiar w przyszłym roku zameldować się Niemczech, chciałem sie dowiedzieć czy po zameldowaniu dostane mieszkanie z państwa, i jak to wogóle wygląda i czy dostane jakąś prace? Czy łatwo zameldować się w Niemczech? Pozdrawiam. Dzięki
jesli masz pochodzenie, obywatelstwo niemieckie, to nie masz problemu z mieszkaniem. z zameldowaniem u kogos nie ma problemu, na stronie www mozesz znalezc formularze, drukujesz, wypelniasz, idziesz do biura meldunkowego. Nie ma takich procedur jak w PL, ze musisz miec zgode wlasciciela mieszkania na zameldowanie,nikt o niego nie pyta. Podajesz tylko adres, bez zadnych zbednych pytan. Jesli idzie o wynajecie mieszkania, to mozesz juz szukac na roznych stronach www. Powiem szczerze, to troche trwa, bo wlasciwie wynajmuje sie mieszkania od firm, nie od prywatnych osob i wowczas te firmy chca zaswiadczenia o zarobkach/dochodach (jakichkolwiek) przynajmniej z 3-4 miesiecy. Czasem jest tak, ze o jedno mieszkanie ubiega sie np. 3-4 rodziny i firma wybiera ta rodzine, ktora wg tej firmy jest potencjalnie najbardziej pewna,ze bedzie placic tzw. Miete w 100%. wiecej dowiesz sie dzwoniac do ambasady. pozdrawiam!
A jesli nie mam obywatelstwa niemieckiego to moge się zameldowac? Ale mam rodzine w niemczech to moge się u nich zameldowac? Aby dostać pracę to muszę się zarejestrować w Arbeitsamtcie? Bo narazie szukam jeszcze pracy Niemcach.pozdrawiam
Wlasnie wielu Wlascicieli mieszkan i spoldzielni szukaja HarzIV (bezrobotnych) on zawsze dostana pieniadze.Ustawiaja czynsze specjalnie na takim poziomie na jakim jest " dotacja" z ARBEITSAMTU!
Jesli chodzi o mieszkania w Niemczech ; To jest wiecej mieszkan niz chetnych , wiec bez obaw.
Bezrobotne dostaniesz od razu bo jestes obywatelem niemiec, musisz tylko 7 czy 8 stron formularzy wypenic...beda pytac czy masz majatek w Polsce i takie inne bzdety!
Warto tu przyjechac......zawsze mozesz wrocic , i wbrew opini nie musisz potem nic zwracac!!!
nara
Bez wizy albo obywatelstwa nic Ci sie nie nalezy....I pracowac tez nie mozesz!!
Witam! mam obywatelstwo niem., chcialabym zamieszkać w Niemczech i nie mam pojęcia od czego zacząć, gdzie się najpierw głosić.Problemem jest to ze nie znam języka, jestem zinteresowana miejscowością Locknitz,ale kazda wskazówka się przyda,bardzo prosze o pomoc, mój e-mail [email]
bez jezyka krucho!!! Na wszystkie formalnosci potrzebujesz 2-3 tygodnie...biurokracja
wiem, bez języka cięzko, ale gdzie powinnam najpierw "uderzyć"? miejscowy ratusz? nie mam możliwości żeby na początek ktoś mnie zameldował, wyjazd planuje wraz dzieckiem,ale tylko ja mam obywatelstwo
masz gadu-gadu?
niestety, e-mail [email]
;-( .
w przyszlym tyg.bedzie gg pozdrawiam :-)
[gg] , pozdrawiam
Witam, mam pytanie jak zdobyć wizę by móc pracować i mieszkać w Niemczech?
A gdy juz zdobędę wizę to gdzie najłatwiej zdobyć pracę i mieszkanie? Dzięki, pozdrawiam
witam, chciałem sie dowiedzieć gdize zdobędę wizę by móc pracować i mieszkać w Niemczech? A gdy już zdobędę wizę to gdzie najłatwiej zdobyć pracę i mieszkanie? I czy wtedy mógbym zameldować się na stałe? Dzięki, pozdrawiam
W ambasadzie podanie zlozyc...i czekac.....czekac
A gdy dostane wizę to moge zameldować się w niemczech?
martin zameldowac sie i zyc w de mozesz nie potrzeba juz pozwolen na pobyt. jesli natomiast chcesz pracowac legalnie to z tym bedzie ciezko poniewaz do 2012 polacy nie moga pracowac w de bez pozwolen.jak zyskuje sie takie pozwolenie?np. gdy masz wyksztalcenie mechaniczne a w de szukaja mechanika i nie ma na to miejsce rodowitego neimca ani innego obywatela starej uni ty masz szanse na to miejsce .nie idzie zyskac pozwolen na dana prace nie zgodna z wyksztalceniem .istanieja dwa rodzaje takich pozwolen przeczytaj ja juz o tym pisalam wejdz na moje wczesniejsze watki.aha zadne pieniadze ci sie nei naleza bo niby jakim prawe jesli jestes obywatelem Polski i nigdy w de nei pracowales??? czy Polska placi rosjanom czy wietnamczykom co przyjada do pl???panstwo neimieckie placi owszem ale swoim obywatelom!do zameldowania potrzebujesz paszport swoim i osoby u ktorej sie zameldujesz albo adres mieszkania jakie wynajmesz sam
Witam wszystkich w trudnej sytuacji życia codziennego.
W moim przypadku nie jest inaczej.
Od jakiegoś czasu jestem z Facetem (Niemiec) Bardzo byśmy chcieli już być razem. Kochamy się bardzo. Między nami jest 14 lat różnicy ( to norma w mojej rodzinie :-D i związki takie są szczęśliwe). Mam również córkę( 8 lat), która dla własnego bezpieczeństwa nie ma za radą prawnika nazwiska własnego ojca.
Problem nasz polega na tym, że on chce abyśmy przyjechały na stałe do niego. Począł już w tym kierunku pewne kroki (właśnie trwa jego weryfikacja, musi dostarczyć papiery z urzędu skarbowego do wydziału dla obcokrajowców). Nadmieniam, że pracuję w Hamburgu a mieszka ok. 30km pod Hamburgiem.Czy nie za wcześnie się za to wziął? Skoro mogę przebywać u niego bez pozwolenia 3 miesiące? Czy w razie odmowy mamy inna drogę aby być razem? Czy po odmowie mogę mieć kłopoty na granicy gdybym mimo wszystko teraz do niego przyjechała z córką?
Serdecznie proszę o konkretne rady co możemy zrobić.
Liczę na wszą znajomość tematu pobytu w Niemczech. Może dzięki wam będę mogła podsunąć mu jakąś drogę postępowania.
Z góry dziękuje:)
Perio
Peria z tymi 3 miesiacami chodzi o to, ze po tym czasie nalezy sie zameldowac w Niemczech a nie wyjechac.Nie potrzebujemy juz pozwolen na pobyt (po wejsciu do ue)wiec mozesz sobie tam byc do konca zycia:).Gorzej wyglada sprawa z praca bo polacy do 2012 nie moga pracowac bez pozwolen na prace.Jesli wyjdziesz za maz za twojego partnera otrzymasz automatycznie pozwolenie na prace, ubezpieczenie itd.Jesli jednak chcielibyscie zyc bez slubu bedzie ci neico ciezej poniewaz samo ubezpieczenie zdrowotne kosztuje 150 eur na miesiac za 1 osobe .Jesli cos niedaj boze by sie stalo wszystkie koszty musialabys ponosic sama.Tez bylby problem z zapisaniem dziecka do szkoly i praca dla ciebie.Dobrym rozwiazaniem bylo by tez gdyby twoj partner zaadoptowal twoja corke(otrzymalaby wtedy obywatelstwo niemieckie i kindergeld w wysokosci 156 eur comiesiac do ukonczenia studiow).Mozesz jej oczywiscie zostawic tez polskie obywatelstwo nie trzeba sie zrzekac jednego na poczet drugiego mozna miec 2:).Ty po 2 latach malzenstwa i 3 latach pobytu otrzymasz rowniez obywatelwto neimieckie co za tym idzie gdy stracisz prace lub maz cie zostawi panstwo bedzie ci pomagac finansowo.No i z paszportem niemieckim nie musisz starac sie o wizy np. do ameryki:) .Jak masz jakies pytania pytaj moje gg 3[tel]pozdrawiam
On teraz jest w trakcie załatwienia papierów dla nas. Jutro ma jechać do swojego urzędu skarbowego po papiery a później znów do urzędu dla obcokrajowców.Jak myślisz czy dostanie odpowiedź na miejscu? A jeśli nie to jak długo będzie czekać? To mnie bardzo stresuje!!!
Jeżeli dadzą mu negatywną odpowiedź to myślisz, że odwołanie coś zmieni? Mój partner powiedział, że w razie czego będzie się odwoływać ale czy to nie zaszkodzi nam w przylocie do niego?
Jaka inną drogę możemy jeszcze obrać przed ślubem?
Piszesz, że może adoptować moją córkę ale rozumiem, że dopiero po ślubie?
Dzięki za numer gg. Jak uporam sie z problemem mojego gg to na pewno się odezwę.
Pozdrawiam:)
ale jakie papiery???? ty i twoja corka bez problemu mozecie wjechac na teren niemiec i sie zameldowac u twojego partnera na to nie ejst ci potrzebna zadna zgoda jakis urzednikow!.mozesz mieszac w de ile chcesz tylko nei mozesz pracowac bez pozwolenia badz slubu.pa
dowiedziałem się że aby pracować w niemczech legalnie muszę sie tylko zameldować, przeciesz jesteśmy w UE? jest to prawda? a na jakiej zasadzie pracują legalnie w niemczech np. Turki, Wietnamczyki i inni którzy nie sa w UE ich tam jest przeciesz pełno?
Jakie papiery?! On musi podpisać takie dokumenty, że jest w stanie mnie i moje dziecko utrzymać. Ponieważ mój niemiecki nie pozwala mi jeszcze na podjęcie pracy.
W rej chwili jest prowadzona weryfikacja dokumentów.Jutro ma dostarczyć papiery ze swojego urzędu skarbowego( na pewno o nie zaleganiu). Jak myślisz wg. procedur niemieckich jak długo możemy czekać na odpowiedź czy wyrażają zgodę? Wiesz myślę, że to jest ważne bo córka musi iść do szkoły i czasami dzieci chorują. Rozumiem, że mogę tam wjechać i żyć ile chcę ale nie będziemy mieć ubezpieczenia.
Czy aby zameldować się u mojego faceta muszę wymeldować się w Polsce?
perio nie potrzebnie tam szedl sie pytac moglabys normalnie bez zadnych zaswiadczen sie u niego zameldowac( ja tez jestem u mojego narzeczonego zameldowana i nikt nie wymagal od nas zeby udowadnial ze jest w stanie mnie utrzymac) .teraz nie powiem ci jak bedzie bo nei mam pojecia tylko sobie zagmatwaliscie jednym slowem sprawe.co do ubezpieczenia wykup sobie i dziecko 150 eur miesieczne za osobe bo nigdy nic nie wiadomo albo wejdzie jak naszybciej slub po przyjezdzie.Nie musisz sie wymeldowywac z polski tylko wez paszport swoj i dziecka i partnera i idzcie do urzedu miasta .
Martin niestety to nie prawda.Sprawa wyglada tak:do 3 miesiecy mozesz byc w de po 3 miechach nalezy sie zameldowac i mozesz zyc ile chcesz tam bo nei potrzeba juz zadnych pozwolen na pobyt .Oczywiscie zadnego ubezpieczenia czy zasilkow panstwowych nie dostaniesz .Ubezpieczenie prywatne 150 eur najtaniej na miesiac.To ze jestesmy w uni nie znaczy ze mozemy wszedzie pracowac.Niemcy dali nam okres przejsciowy do 2012 i do tego roku nie mozemy tam pracowac bez pozwolen na prace.Jesli znajdziesz pracowawce ktory wykarze w urzedzie ze potrzebuje ciebie(masz odpowiednie kwalifikacje na to stanowisko,musi zgadzac sie wyksztalcenie) i nei ma niemca ani innego obywatela starej uni na to miejsce wtedy ty je dostaniesz .Inaczej nie idzie.Chyba ze otworzysz sobie firme jednoosobowa na terenie de .ALe wtedy czy masz prace czy nie musisz sie rozliczac z panstwem.A turki kilkadziesiat lat temu przybyli za praca do de bo niemcy chetnie ich wtedy przyjmowali bo brakowalo im rak do pracy.I tym sposobem po 8 latach (pobytu w de)zyskiwali obywatelstwo niemieckie ktore potem przekazywali kolejnym pokoleniu tak wiec moga sobie zyc i legalnie pracowac nawet miec niemieckie papiery.
Myślisz, że mogą być jakieś komplikacje jak mu odmówią?
Postąpił jak rasowy Niemiec hi hi biurokracja i wszystko legal hi hi hi
Nie mam aktualnego paszportu jaeżdżę teraz tylko na dowodzie czy to nie wystarczy?
Rozumiem, że masz na myśli zameldowanie?
może mogła byś podpytać swojego narzeczonego może on się orientuje jak Niemcy podchodzą do takiego tematu? I czy na przykład jak po odmowie nie będę miała problemów z przylotem do niego?
mysle ze mozesz tez na dowod sie zameldowac:) ale do slubu na 100% paszport potrzebujesz. powiem ci ze raczej nie powinni robic problemow ale oni patrza ta ilosc pokoi ilosc osob jaka by miala tam mieszkac plus ile by przypadalo kasy na osobe jak on malo zarabia i ma male mieszkanie moga odmowic. nikt ci nie zabroni wjazdu do niemiec przeciez :) nie martw sie bedzie dobrze.ale mowie ci z dobrego serca wezcie slub po przyjezdzie mase rzeczy ci to ulatwi my bedziemy w lutym brac slub:)no i ucz sie jezyka jak najwiecej bo bez niego ciezko
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego