akt urodzenia

Temat przeniesiony do archwium.
witam, w czerwcu biore slub z obywatelem niemiec, nie mowie po niemiecku a moj narzeczony po polsku i stad problem, mam juz wszystkie dokumenty potrzebne do zawarcia malzenstwa ale nie umiem wytlumaczyc mu dok."odpis zupelny aktu urodzenia" prosze o pomoc. Z gory dziekuje Natalia
to sie nazywa Geburtskunde ,ale jesli slub bierzecie w Niemczech to potrzebuje on wiecej papierow a ty zameldowanie w niemczech .Bez zameldowania w de nie wyrobia ci ani ubezpieczenia ani pozwolenia na prace.Pozdrawiam
ale tam rowniez jest podzial na zupelny i skrocony i wlasnie z tym mam problem. Slub bierzemy w Polsce, i czytalam wlasnie na tym forum ze nie musze miec pozwolenia o prace ani o zameldowanie bo dostaje je automatycznie, a ubezpieczyc moge sie w zakladzie pracy meza
bo na tym forum sa sprzeczne informacje ja ci mowie ze musisz miec zameldowanie w niemczech zeby dostac pozwolenie na prace i ubezpieczenie nic nei dostaniesz automatycznie bo pozwolenie i wize wkleja sie do paszportu(twojego) a ubezpieczenie trzeba zalatwic w kasie chorych twojego przyszlego meza
Dziekuje bardzo za udzielenie informacji.
od kiedy wkleja sie wize do paszportu???? zapomnialas ze jestesmy w unii i zadna wiza nie jest potrzebna??? masz duzo dobrych wiesci ale tez sprzecznych.
tak to prawda, musisz byc tutaj zameldowana (bez meldunku nic nie zrobisz), ubezpieszenie dostaniesz od meza (musi on zadzwonic i powiedziec tam gdzie jest ubezpiesz ze chce Ciebie rowniez ubezpiecz)
Jak bedziesz szla do Arbeitsamtu to musisz rowniez wziasc zameldowanie , twoje i twojego meza (musisz udowodnic ze razem mieszkacie), wtedy wypelnisz taka kartke i za pare dni wysla Tobie Arbeitserlaubnis do domu ;)
Powodzenia
PS. Mi do paszportu nic nie wklejali, jedynie w urzedach gdzie moje dane spisywali to chcieli paszport widziec, a tak to nic tam nie wklejali itp
masz racje, bedac w jakimkolwiek urzedzie trzeba poslugiwac sie dokumentem tozsamosci, pozwolenie na prace dostaje sie poczta i tym papierkiem posluguje sie w razie potrzeby. Pamietam ze kiedys x- lat temu , jeszcze zanim PL w unii nie byla, wbijali wize do paszportu ale teraz na co komu to, no chyba ze ludziom z poza UE.
moja kolezanka wychodzila za maz w tamtym roku i ma wize i pozwolenie w paszporcie moze w nie ktorych landach obowiazuja inne zasady nie wiem ja juz po slubie ejstem ale jeszcze nic nei zalatwialam wiec jak zalatwie to napisze jak jest u mnie w landzie pozdrawiam
Wizy raczej jej tam nie wbili( chyba ze cos innego), bo jestesmy w Uni i mozemy tutaj przebywac ponad 3 miesiace (np.), jedyne co musimy zdobyc jak cos to jest Freizügigkeitsbescheinigung.
A w jakim landzie mieszka twoja kolezanka (jezeli mozna pytac)???
Wczesniej jak sie dowiadywalam to tez cos tu tak pisali z tym paszportem, ale jak mowie u mnie odbylo sie to inaczej
witaj ewus ja jestem z hessen i moja kolezanka tez. z tego co pamietam miala na koncowych stronach wbite w paszport nowe nazwisko ,pozwolenie na prace,wize na pobyt nieokreslony i miala tam extra jeszcze swoje zdjecie cos jak wizy do ameryki to wygladalo .moze sie juz zmienilo ,ale ona brala slub pod koniec tamtego roku .pozdrawiam
Aha Hessen (mieszkalam tez tam we FFM :o) Tak jak mowie slyszalam te wersje z paszportem ju pare razy (ale myslalam ze to za starych czasow bylo) ta wiza mi tu nie pasuje, wiem ze przy pozwoleniu na prace to wspisuja date, ja np mam na zawsze.
Nordrhein Westfalen :) pozdr
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie