Pomóżcie,prosze tylko o pare odpowiedzi,,,Gelsenki

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!Mam dylemat...Jestem kobitka mam 23 lata,jestem po rozwodzie,mam syna 4 latka,Chcę wyjechać do niemiec na stałe dokładnie do gelsenkirchen,jakie papiery potrzebuje żeby sie zameldowac i starac o mieszkanie,jako samotna matka?co bede potrzebowac jak jestem po rozwodzie?ojciec ma pozbawione prawa rodzicielski,wiec tu akurat luz...proszę o pomoc,mam zamiar ruszyc latem a to juz niedługo,,,moj nr.[gg] ,szukam tez znajomych
http://www.polen-forum.com/
witam pierwsze pytanie ktore mam do Ciebie , czy posiadasz jakas prace czy odprowadzasz skladki ubezpieczeniwe oraz podatki w niemczech oraz czy masz juz wynajete mieszkanie , jezeli tak jest , to do zameldowania potrzebujesz umowe najmu mieszkania oraz swoj dowod osobisty.dla dziecka aktualny wyrok rozwodowy z wpisem kto ma prawa rodzicielskie nad dzieckiem oczywiscie przetlumaczone na niemiecki udasz sie do urzedu wydzial meldunkowy i tam bez problemow cie zamelduje ale tylko na podsatwie umowy najmu , lub z osoba ktora chce cie u siebie zameldowac.Nie jestem pewna ile musisz przebywac w niemczech aby strac sie o mieszkanie socjalne ale chyba 3 lata.
Hej!Niepracuje w niemczech niemam mieszkania,wogole nic.Jestem w polsce,pracuje jak narazie,i chce wyjechac do niemiec,mam pochodzenie,nieumie jezyka,cos tam kumam ale to za mało. Czemu tak długo czeka sie na mieszkanie?Słyszałam też że można sobie szukać mieszkanie na własną ręke dostosowane do ich przepisów,i płaca za utrzymanie mieszkania tak jakby oni mi je przyznali...niewiem czy czegos niepokręciłam....moze coś wiesz na ten temat?
Witaj to juz cos masz pochodzenie udokumentowane, wiec oczywiscie ze bedzie Tobie troszke latwiej jesli znajdziesz sobie mieszkanie na wlasna reke bo na socjalne to trzeba dlugo czekac . I jest to prawda ze Niemieckie panstwo zaplaci Tobie czynsz mieszkaniowy i powinnas rownież otrzymac pomoc socjalna na start w niemczech wiem że nie są oni tutaj chętni do placenia zasilkow dla bezrobotnych ale powinnas taki otrzymac.
Pierwszy krok jaki powinnas zrobic to znalesc mieszkanie i podpisac umowe , wiesz rowniez ze to też bedzie Cię kosztowalo po prawie w każdym rejonie Niemiec wolaja kaucje za dwa miesiace mitty abo trzy + dany miesiąc .Za nim rozpatrza Twoje podanie o whongeld to troszke potrwa maja prawo do 6 tyg dac Tobie dopiero odp.Nie jest to wszystko takie latwe dużo biurokracji.Jesli chcesz to prosze napisz na moje [gg] wtedy moze wiecej bede mogla Cie poinformowac w interesujacych Cie sprawach.
Dzieki!A jak jest z kursem jezyka?jak długo chodzi sie na taki kurs?co wtedy z dzieckiem?Gdzie ty mieszkasz?w gelsen..?jak długo jestes w niemczwech??i jak ci sie żyje??
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego