Witam wszystkich,
czy orientuje sie ktos czy istnieje jakis przepis dokladnie mowiacy ile sie powinno czekac na obywatelstwo niemieckie.Zawarlam zwiazek malzenski z niemcem w niemczech.Mam male problemy z ausländeramt.Poniewaz wniosek skladalam w ubieglym roku w czerwcu a od 01.03.08 weszly nowe przepisy.Oni sobie przypomnieli w koncu o moich papierach 10.03.08 i kazali dolaczyc ZD.Wtedy jak skladalam to bylo nie wymagane.
2 lata slubu plus 3 lata w niemczech (to sie wlicza czyli po 3 mozna sie starac)musisz sie sama utrzymywac lub maz ciebie.musisz zdawac test jezykowy (moze wystarczy zd) i polityczny ktory jest obowiazkowy od tego roku
Kurfürst
29 sie 2008
No i po co Ci to obywatelstwo niemieckie? Lepiej namow jego zeby polskie przyjal.
xxtomekxx
29 sie 2008
nie potrzebujesz obywatelstwa niemieckiego.Jesli malzonek ma obywatelstwo to on cie utrzymuje jak nie osiogacie minimum sozialnego to panstwo wam doplaci.A z obywatelstwem jest roznie warunek pierwszy jest nie pobieranie zadnych pieniedzy z miasta (sozialnego wohngeld) minimum 5 lat masz szanse .Durzym plusem jest jak masz dziecko:POZDRAWIAM
PRAWO OBOWIOZUJONCE W (NIEDERSACHSEN)
infilator
03 wrz 2008
niewiem moja mama jusz po 3 miesiącach jak oddała papiery to napisałi ze trzeba czeką potrzebna ci jest cierpliwość:*
Justykalle
06 cze 2009
Witam ponownie,
czy orientuje sie ktos moze czy sie cos zmienilo w przepisach o otrzymanie obywatelstwa niemieckiego?Ja juz jestem 5 lat po slubie skonczylam kurs w KVHS ale bez certyfikatu wtedy tego nie wymagali a teraz czepiaja sie ze musze go dostarczyc.
Czekam na odpowiedz.
Z gory dziekuje.
jo_p
09 cze 2009
do xxtomekxx:
skad masz te informacje, ze minimum 5 lat??? ja znalazlam, ze dopiero po 6. jestem w Niemczech juz 5, wiec fajnie by bylo, gdybys odpisal :-) z gory dziekuje i pozdr