Wysłanie paczki z Niemiec

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, chciałabym się dowiedzieć paru rzeczy o wysłaniu paczki (do 2kg) z Niemiec do Polski. Czy taka paczka na niemieckiej poczcie dostaje swój numer a nadawca jakieś pokwitowanie, że ją nadał?
Wie ktoś jak to wygląda?
Pozdrawiam
Możesz wysłać paczkę tak jak list polecony, tj. za potwierdzeniem odbioru. Masz wtedy pewność.
Masz wtedy pewnosc ze co??? Ze jak paczka nie dojdzie to niemiecka poczta powie ze oni do PL wyslali a Polska ze nigdy do nich nie doszlo. Tylko tyle jest pewne a do reszty trzeba miec szczescie. Wiec wysylanie za potwierdzeniem odbioru to strata pieniedzy. Ja bym ja normalnie wyslal.

Ale pociesze Cie, ze paczki bezproblemowo nieuszkodzone dochodza. Jeszcze nie slyszalem zeby komus z Niemiec do PL nie doszla albo byla uszkodzona, a ludzie duzo wysylaja, szczegolnie teraz przed swietami.
>Masz wtedy pewnosc ze co??? ;-)) ..że wysłali, oczywiście..;-))

Wysłałem zwykłą paczkę (bez potwierdzenia) 24.11 a 27.11 juz była u odbiorcy w Polsce. Deutsche Post działa OK.

Wcześniej wysyłałem za potwierdzeniem odbioru, po drodze paczka była raz przepakowana ze względu na uszkodzenia, ale prawie wszystko doszło, chociaż trwało to 7 dni..;-)
No wlasnie, masz racje. Z tego co piszesz wynika ze nie ma znaczenia czy wyslesz z potwierdzeniem czy bez. Bez potwierdzenia dochodza nawet szybciej czasem. I o to mi chodzilo, ze nie warto dodatkowo za potwierdzenie placic, bo gwarancji zadnej sie nie ma, a jak paczka by zginela to to potwierdzenie Ci nic nie daje.
Do Kürfust
Niestety musze Cie rozczarowac. Wyslalam pierwszy i ostatni raz paczke z Niemiec do Polski. Paczka byla wyslana jako polecona i ubezpieczona, niestety nigdy nie doszla. Probowalam sie czegos dowiedziec i staralam sie odzyskac chociaz czesc wartosci zawartej w paczce. Na darmo! Na poczcie powiedziano mi, ze ta paczka byla ubezpieczona tylko do granicy a co pozniej to juz nie ich sprawa.
Do dzisiaj nie wiem, czy mnie oszukano, czy poprostu nie bylam na tyle doinformowana. Naprawde trzeba miec pojecie o co pytac w takich przypadkach, zeby sie pozniej nie zdziwic.
Teraz przesylam paczki przez znajomych i mam pewnosc, ze zostana dostarczone...
Sorki Kurfürst, zle napisalam Twoj nick :-( To nie bylo celowo. Pozdrawiam i zycze milego weekendu.
Widać, że dawno byłaś w Polsce. Na Poczcie Polskiej ginie rocznie 200 tysięcy!!! przesyłek (oficjalnie). Co z tego, że DP działa OK jak w Polskiej Poczcie działaja zorganizowane gangi złodzieji..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia