Nietypowe osiedlenie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Mam zamiar osiedlić się z rodziną na stałe w D.Na razie pracuję w Irlandii i chciałbym aby moja partnerka wraz z córką mogły wyjechać do Niemiec zamieszkać,zameldować się a następnie szukać pracy i szkoły gdzieś w Bawarii.Czy jest możliwe zamieszkanie i zameldowanie moich dziewczyn w D jeśli ja pracuję w innym kraju EU a moja partnerka byłaby na początku na moim utrzymaniu?
Po ich "lądowaniu" i zaaklimatyzowaniu się sam zacznę szukać pracy w D jak tylko skończy się ten cyrk z ograniczeniem w dostępie do niemieckiego rynku pracy w 2011 r.Dodam,że moje dochody są na tyle wysokie żeby utrzymać nas troje z jednej pensji.
Dziękuję za poważne i kompetentne odpowiedzi.
Jesteśmy w UE więc nie ma problemu z osiedlaniem. Problem jest z pracą, ale to też można obejść (założenie firmy w Polsce i praca dla polskiej firmy w Niemczech ;)
wcale nie jest to takie latwe zasiedlic sie w de .... by wynajac mieszkanie tzeba miec prace ... a by znalesc prace tzeba miec zameldowanie i pozwolenia na prace ... chyba ze macie niemieckie papiery
Jak pisałem,pracę mam,ale w IRL.Czy to ma znaczenie dla niemieckich władz gdzie ja pracuję.Trzeba koniecznie pracować w Niemczech,żeby mieszkać w Niemczech?
Hallo. Byłam w podobnej sytuacji. W 08.2008 przyjechalismy do DE jako obywatele UE. Mój mąż pracuje w Danii. Ja z dziećmi mieszkam w Niemczech, ja nie pracuję. Mieszkanie wynajelismy od prywatnego właściciela domu. Bez problemów zameldowalismy się. Jetseśmy ubezpieczeni w DE. Z urzedu zajmującego sie ubezpieczeniami ( w Danii jest to tzw Komuna) będziesz potrzebował Druk E-106. Z wypełnionym drukiem udasz się do jakiejś kasy chorych ( my byliśmy w AOK). Bez problemu otzrymalismy Karty Ubezpieczenia na całą rodzinę. Niezbędny był meldunek na terenie de. W Ausländerbehörde - złozylismy papiery o pozwolenie na pobyt.Było to niezbedne do Bundesamtu - ale o tym pózniej. W Ausländerbehörde aby otrzymać pozwolenie na pobyt musisz udowodnic, że jestes w stanie sam sie utzymać i twoja rodzinę. A więc potrzebujesz: umowę o pracę, zaświadczenie z 3 ost miesiecy o wysokosci wynagrodzenia oraz potwierdxzenie ubezpieczenia. Po ok 7 dniach otrzymasz pozwolenie. Z tym pozwoleniem udajesz sie do Bundesamtu - dostajesz kolejny dokument. Na podstawie tego dokumentu masz dofinansowanie i twoja rodzina do kursu integracyjnego np w VHS.
My mamy dwoje dzieci 17 i 6 lat. Syn obecnie uczeszcza na kyrs integracyjny (językowy) a córka 6 lat we wrzesniu idzie do przedszkola. Jestem z tym wszystkim na biezaco - bo pare dni po załatwieniu tych weszystkich papierów. Jak masz pytania to pisz na [gg] pozdrawiam

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia