Nauka w Stuttgardzie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Mój ojciec pracuje w Stuttgardzie od jakichś 5 lat. Chciałbym pojechać do niego się teraz uczyć(mam 18 lat i chodzę do technikum informatycznego), tylko nie wiem czy jest taka możliwość. Niektórzy mowią że po 18 roku życia przysługuje mi tylko kurs niemieckiego i nie mogę tam iść do szkoły. To prawda?? Pls wypowiadajcie się, bo dopada mnie załamka, biorąc pod uwage fakt że planowałem to już od roku :P
Może lepiej skończyć technikum tutaj i uczyć się w międzyczasie niemieckiego? Po zdaniu matury możesz tam startować na uczelnię wyższą. Ja też miałam kiedyś do podjęcia taką decyzję, bo też mam tatę w Niemczech :) Teraz idę do 3 kl. LO w Polsce i zamierzam za rok składać papiery do Niemiec. Pozdrawiam i życzę trafnej decyzji :)
Heh matka też namawia mnie bym tutaj skończył szkołę, no ale do nauki mi się nie pali, biorąc pod uwagę poziom naszego nauczania(idiotyczna nauka teori na pamięć, bez praktycznie jakichkolwiek praktyk) to raczej cięzko będzie mi tutaj zdac maturę. A w Niemczech jednak jest prościej. No ale mniejsza o poziom, ja tylko pytam czy jest możliwość rozpoczecia obecnie nauki w Niemczech mimo tego iż tutaj już skończyłem 2 lata tech.. Bo ktoś(chyba jakiś znajomy ojca) mowił iz nie mogę teraz rozpocząć nauki w Niemczech jeżeli skończyłem 18 lat. No ale to bez sensu bym tam się nie mogl uczyć. I dlatego pytam was o to czy to prawda, jeżeli oczywiście ktoś jest obeznany w temacie. Pozdrawiam ;]
odpowiadając na Twoje pytanie: nie prościej wysłać ojca do jakiegoś stosownego urzędu z zapytaniem ? ;-) odpowiedź otrzymasz na pewno pewniejszą, bo z pierwszej ręki.

a co do poziomu naszego nauczania - wierz mi, w moim liceum był wyższy poziom, niż w wielu niemieckich gimnazjach. Niemcy idący na studia techniczne przeżywają ogromny skok poziomu i tak osoby radzące sobie z matematyką bez problemu w gimnazjum, mają problem cokolwiek zrozumieć z matematyki na studiach. Więc nie marudź, na naszą oświatę, ja moje liceum i maturę wspominam z sentymentem ;-)

Jeżeli teraz chciałbyś wyjechać do Niemiec, to musiałbyś bardzo dobrze znać niemiecki - bo jeżeli nie, to będziesz miał nie tylko problem z maturą, ale jeszcze z językiem na maturze... Decyzja należy jednak do Ciebie ;p
Eh oczywiście masz rację, z tym że to czy w ogole zaczne studia, musze jeszcze przemyśleć. Co do poziomu to właśnie o to mi chodzi że w Niemczech jest łatwiej. Nauka teorii w moim odbiorze jest cięższa niż logiczne MYŚLENIE, bo nigdy nie byłem zbyt dobry pamięciowo :P Dlatego uważam iż w Niemczech jest o wiele prościej niż u nas :P U nas za dużo teorii i zbędnego materiału. No ale mniejsza o to. Co do odpowiedzi na moje pytanie. I właśnie problem jest w tym że urzędniczka mowiła że z moim przyjazdem może być problem :P Mam jechać dopiero w grudniu, ale jakoś nie daje mi to spokoju. No nic będzie trzeba się jeszcze opytać. Ale nie chce mi sie wierzyć że osoba tutaj chodząca do technikum informatycznego, po skończeniu 18 lat nie mogłaby rozpocząć nauki w Niemczech :P Pozdrawiam

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa