Umschulung erzieherin

Temat przeniesiony do archwium.
Hallo
Mam Pytanie. Moja zona (Polka) chciala by zrobic Umschulung albo jakis kurs na erzieherin. Zona ma pozwolenie do pracy i wszystko inne co trzeba (sozialversnr usw.) Czy jest taka mozliwosc, zeby przez arbeitsamt robic jakis umschulung i dostanie sie jakies pieniadze za to? Bafög, albo cos w tym rodzaju? Zna sie ktos na tym albo ma ktos doswiadczenie z taka sytuacja?

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
4webmann
Po pierwsze bardzo dobry niemeicki, JobCenter nei chce placic za zadne kursy i szkilenia jezeli ktos nei zna niemeickiego bardzo dobrze. No a Bafog to jest kredyt tylko dla studentow, ktory pozniej tzreba zwrocic w ratach ;.)
Chyba zona powinna sie cieszyc ze Urzad Pracy zaplaci jej za kurs , ktory kosztuje okolo 3000 Euro ?
dzieki za odp.

niemiecki juz sie nauczyla. miala kursy i zdala jako najlepsza. wiec jezyk to nie problem. ale zanim pójdzie do arbeitsamt to chcialbym zebysmy cos wiedzieli na ten temat. wiec jest taka mozliwosc, ze moze robic umschulung i szkole zaplaci arbeitsamt?

pozdrawiam
jezeli zna niemeicki to nie powinno byc problemu, chociaz tpo tez zalezy na jakiego uzrednika sie trafi, ale w wiekszosci bardzo chetnie wysylaja na kursy doszkalajace
Die Bundesagentur für Arbeit placi za kursy tylko osobom ktore sa zameldowane jako Arbeitslos i pobieraja Arbeitslosengeld I, ten jest placony po przepracowaniu minimum jednego roku w Niemczech i placeniu podatkow.
hmm moze jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj, pobierajacy ALG2 tez oga sie doszkalac i przekwalifikowac, znam kilkanascie osob na Alg2 ktore sa lub byly kierowana na kursy , lub zmiae zawodu
paulineczka ma czesciowo racje. Zaleznie od landu, czy raczejod Landkreis- czyli poprostu od urzednikow. U nas (BW-Landkreis BC) jest tak, ze w pierwszej kolejnosci wysylani sa Arbeitslose na Alg1 a to z tej przyczyny,ze to oni sa w sumie "najdrozsi" dla AfA i tyle. I to oni dostaja najszybciej kursy no i w sumie te najlepsze.Co i tak nie zmienia faktu,ze zona musi byc zarejstrowana jako bezrobotna.
A do tego o ile wiem-a jestem nauczycielem- zeby zostac Erzieherin nie wystarczy kurs ani zadne Umschulung. Tzn jesli masz na mysli przedszkola itp. To troche dluzsza procedura. Nie musi wprawdzie studiowac, ale musi zrobic najzwyczajniej 3 letnie Ausbildung. A na to juz jest w tym roku za pozno, bo Ausbildung juz sie zaczelo od wrzesnia. No i sama musi sobie znalezc Ausbildungsplatz. W kazdym razie powodzenia.
no wlasnie tyle tez sie dowiedzialem, ze trzeba zrobic normalny ausbildung. 2 lata szkoly i rok praktyki. nie wiem jeszcze czy to bedziemy robic bo to jednak dlugi czas a zona ma w sumie juz wyksztaucenie jako ekonomista (bwl lehre) i do tego informatyka tez tylko zeby te zawody robic to trzeba jednak znac bardzo dobrze jezyk. wiec narazie jeszcze myslimy jak do tego podejsc. za 2 tygodnie ma termin u arbeitsberater w arbeitsamcie. zobaczymy co on powie no i do tego jeszcze nie wiem jak to jest z polskimi papierami szkolnymi i zawodowymi, czy tak o, bede mógl je przetlumaczyc i beda anerkannt. chodzi o to , zeby jak najszybciej zarabiac kase bo samemu na 4 osoby zarabiac to jednak nie tak latwo...
pozdrawiam
tak o sobie mozesz papiery oczywiscie przetlumaczyc,ale beda one jak to pani w AfA stwierdzila u mnie rok temu: gültig aber nicht anerkannt. Czy dyplom bedzie uznany zalezy od tego jaka to grupa zawodowa, jaki rodzaj studiow i czy ten kierunek w niemczech jest taki sam jak w Polsce. Zapytajcie w Arbeitsmamcie, kto zajmuje sie uznawaniem dyplomow w przypadku zawodu twojej zony. Mi dyplomu nauczycielskiego nie uznali, wlasnie powtarzam studia:/
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia