Arbeitslosengeld II

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |
Witam. Mam takie pytanie i mam nadzieje że ktoś mi pomoże. No więc jestesmy z mężem już prawie trzy lata w Niemczech mąż tu pracował dwa lata a potem go zwolnili przeszedł na zasiłek Arbeitslosengeld I ten zasiłek kończy się za 2 miesiące i nasz problem polega na tym, że nie jesteśmy pewni czy należy nam sie teraz Arbeitslosengeld II ?? Zaznaczam, że nie mamy obywatelstwa, mamy pozwolenie na prace. Będę bardzo wdzięczna za jakieś info z góry bardzo dziękuję.
nalezy sie jak macie pozwolenie na prace..
Dzięki bardzo
a na jakiej podstawie jestescie w niemczech? macie jakas wize?
teoretycznie nalezy sie kazdemu kto ma pozwolenie na prace ale....niemcy nie chca placic auslendra dlatego moze byc bardzo pod gorke,to tez zalezy od tego gdzie mieszkacie bo w bayern jest ciezko.mialam podobna sytuacje i po tym wszystkim przyszedl mi list ze nie mam pracy wiec musze opuscic niemcy, mozna z tym isc do adwokata placonego przez miasto jesli sie nie ma pieniedzy i walczyc ale to dluga droga
Nie mamy wizy. Mąż przyjechał tu do pracy bo było zapotrzebowanie na jego zawód.A teraz siedzi na Alg 1 i chodzi na kurs. W arbeitsamt nam powiedzieli że Alg 2 nam się należy i że mamy czekać na papiery od nich i potem je złożyć.
w arbeitsamcie nie maja pojecia o takich sprawach uwiez.Na twoim miejscu przeszlabym sie do ARGE tam sie dostaje wniosek o ALG2 oni ci juz na wstepie powiedza czy macie prawo na te pieniadze, ale naprawde z tego co wiem nic wam sie nie nalezy i musicie uwazac zeby was nie wydalili jesli chceci zostac w niemczech.Najlepiej wypytac sie bez podawania nazwiska.Mozecie tez skorzystac z pomocy caritas oni maja specjalne osoby ktore za darmo pomagaja w takich prawnych sprawach i poradza
Arbeitsamt i ARGE a tkze JobCenter to jedna i ta sama instytucja ;.)
Jezeli pracowal chociaz rok nalezy sie ALG 1 a potem AL2
Do świadczenia tego mają prawo ci bezrobotni, którzy w okresie ostatnich 3 lat przepracowali w Niemczech przynajmniej 12 miesięcy oraz w tym czasie podlegali obowiązkowemu ubezpieczeniu. Do czasu zatrudnienia wliczane są także: służba wojskowa i służba zastępcza, okresy pobierania zasiłku chorobowego i macierzyńskiego oraz okres wychowywania dziecka do 3 roku życia. Ważne, że tylko ten otrzyma pełne świadczenia, kto stracił pracę nie z własnej winy i niezwłocznie zgłosił się w miejscowym urzędzie pracy (Agentur fuer Arbeit).
Jak długo otrzymuje się to świadczenie zależy od wieku wnioskodawcy oraz długości zatrudnienia.

Bezrobotni poniżej 45 roku życia otrzymają ALG I przez 6 miesięcy jeśli pracowali minimum 12 miesięcy (bez przerw w zatrudnieniu). Kto pracował dłużej otrzymuje więcej: przy okresie zatrudnienia ponad 16 miesięcy - ALG I przez 8 miesięcy, przy 20 miesiącach pracy - 10 miesięcy ALG I, a przy 24 miesiącach zatrudnienia - 12 miesięcy ALG I. Najdłuższy z możliwych okresów otrzymywania zasiłku wynosi 32 miesiące i przysługuje bezrobotnym powyżej 57 roku życia. którzy w ostatnich 7 latach pracowali przez przynajmniej 64 miesiące.
Wysokość ALG I określona jest na 60 % ostatniego dochodu miesięcznego netto. Kto posiada dziecko, otrzyma nawet 67 %. Składki na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne opłaca urząd pracy.

Aby jednak otrzymywać regularnie ALG I należy wykazać się inicjatywą w poszukiwaniu nowego zatrudnienia. Czasem może urząd pracy wymagać nawet pisemnych poświadczeń owych starań. Kto po 3 miesiącach nie znajdzie nowej pracy może zlecić poszukiwania prywatnemu pośrednikowi a koszty jego pośrednictwa pokryje urząd pracy. Podczas pobierania ALG I należy nieustannie "być do dyspozycji dla rynku pracy". Znaczy to tyle, że osoba taka musi być w dni robocze uchwytna przynajmniej telefonicznie a urlop od tego obowiązku wynosi w tym czasie 3 tygodnie. Urlop ten musi być wcześniej zgłoszony, gdyż w przeciwnym razie wstrzymuje się wypłacanie świadczeń i/lub żąda ich zwrotu za czas nieprawnego urlopu.
Brak współpracy ze strony otrzymującego ALG I i nie wypełnianie poleceń urzędu pracy wiąże się z ostrymi karami. Kto nie stara się o nową pracę nie otrzyma ALG I przez dwa tygodnie. Kto nie zgłosi się do urzędu traci 1 tydzień świadczeń. Jeśli bezrobotny sam sprowokował niemożność kontaktu z nim przez dłużej niż 21 dni, wygasa prawo do ALG I całkowicie.
W przypadku pobierania ALG I bezrobotny musi przyjąć każdą posadę, nawet jeśli nie odpowiada ona zdobytemu wykształceniu. Jedyny wyjątek występuje wtedy, gdy wynagrodzenie wynosi o 30 % mniej niż ustalony taryfowo dochód w danym zawodzie.

Do ALG I można dorobić, ale jedynie w wymiarze mniejszym niż 15 godzin tygodniowo. Kto prowadzi działalność lub pracuje w firmie rodzinnej może pracować do 18 godzin/tydzień. Wszystkie te drobne prace muszą być zgłoszone w urzędzie pracy.
Niezależnie od wysokości tego dochodu w kieszeni pobierającego ALG może pozostać maksymalnie 165,- EUR. Zarobek przewyższający tę kwotę będzie podstawą do pomniejszenia o tę kwotę świadczeń
ALG I.
Arbeitslosengeld II - zasiłek dla bezrobotnych
Zgodnie z reformą zwanę Hartz IV wprowadzoną w życie 01.01.2005 wszyscy bezrobotni otrzymują nowe świadczenia socjalne zwane Arbeitslosengeld II (niektórzy Arbeitslosengeld I).

Bezrobotni zdolni czysto teoretycznie do pracy w wymiarze co najmniej 3 godzin dziennie ale bez źródła stałego dochodu mają prawo do świadczeń nazywanych Arbeitslosengeld II/Sozialgeld (ALG II – w skrócie). Bezrobotni niezdolni do pracy przez przynajmniej 3 godziny dziennie jeśli mieszkają przynajmniej z jednym uprawnionym do otrzymywania ALGII otrzymają tzw. Sozialgeld, a w przeciwnym razie Sozialhilfe. Dzieci otrzymają Kindergeld. Wychowujący dzieci do dwóch lat mogą otrzymać dodatkowo Erziehungsgeld. Studenci mają prawo do świadczeń dla studentów nazywanych w skrócie BAföG. Uczniowie zawodu (tzw. Auszubildende) mogą starać się o Berufsaubildungsbeihilfe (BAB). Ci zaś, którzy pracują, ale nie zarabiają wiele ponad poziom pomocy socjalnej ALG II mogą sprawdzić, czy nie przysługiwałby im Wohngeld (dodatek mieszkaniowy).

Jeśli małżonek lub rodzic posiadający niemieckie obywatelstwo zameldowany jest oficjalnie na terenie Niemiec, to według prawa niemieckiego jego „nie-niemiecki” małżonek i dzieci mają prawo do uzyskania wizy pobytowej według zasady zezwalającej na wspólne prowadzenie rodziny. Nie ma tu żadnej różnicy od kiedy „niemiecki” małżonek lub rodzic jest zameldowany na terenie Niemiec. Wizy takiej udziela się zazwyczaj na okres od jednego roku do kilku lat.
Gieron z palca sobie tego nie wyssalam,tylko przezylam na wlasnej slorze.Jesli sie jest niemcem lub ma sie pozwolenie staly to owszem ale uwiez mi polacy i inni auslendry sa inaczej traktowani.a zreszta co ja ci bede mowila najlepiej sama sobie sprawdz a informacji ci udziela. i tak musoisz sie wczesniej starac o ALG2 zeby ci nie zabraklo do zycia
No to teraz ja już nic nie wiem bo byliśmy na początku w ARGE i tam na wstępie powiedzieli ze się nie należy bo nie mamy paszportu niemieckiego a potem poszliśmy do arbitsamtu i tam powiedzieli że się należy i że najpierw mamy czekać na papiery od nich a potem iść z tym do ARGE.
napewno sie nie nalezy sama przez to przechodzilam.ale mozecie spróbowac sie starac o wohngeld w socjalamcie oni nie robia takich problemow, lecz to wam niestety do zycia nie starczy
No to teraz mnie przeraziłaś...
Miałaś rację nie należy się..
ktos tam wyzej napisal starac sie o wohngeld w socjalamcie...jaki wohngeld i jaki socjalamt?...te czasy minely juz...to wszystko nazywa sie teraz ALG II i jest to doplata do utrzymania po przedstawieniu dochodow i umowy najmu (kwota czynszu)..o wohngeld mozna w ratuszu skladac ale to dla pracujacych tylko lub na zasilku Alg I(nie mylic z ALG II)
marita a Tobie polecam forum www.mypolacy.de..poszukaj poczytaj ilu ludzi pobiera ALG II...polakow......wystarcza miec pozwolenie na prace i przepracowac tu 12 miesiecy..czyli Alg 1 i potem alg 2.......bylo ostatnio kilka osob ,ktorym odmowiono..skorzystali z adwokata i dostali....
Einen Anspruch auf Arbeitslosengeld II haben:
- Arbeitslose, sofern sie erwerbsfähig sind
- Arbeitnehmer (wenn sie weniger verdienen, als die Leistungen nach dem SGB II ausmachen würden)
- Selbständige
- Personen, die sich in einen Umschulung befinden
- Personen, die eine Maßnahme der Arbeitsförderung durchführen
- Ausländer mit Arbeitserlaubnis (oder bei denen die Voraussetzung für die Erteilung einer Arbeitserlaubnis vorliegen)
- erwerbsgeminderte Personen, soweit sie mehr als 3 Stunden arbeiten können

und

bedürftig sind. czyli Ausländer mit Arbeitserlaubnis a to chyba posiadasz.....
Tak mamy pozwolenie na prace i pozwolenie na pobyt.
niestety z urzedami trzeba walczyc tu...czesto zbywaja..ostatnio taki sam przypadek czytalam na innym forum..ale Ci sie nie dali i zalatwili to u adwokata bezplatnego(bo na bezrobotnym masz bezplatnie) sami. W Arbeitsamt Ci powiedzieli ,ze sie nalezy i mieli racje..musicie isc do Jobcenter i zlozyc wnioski na ALG II ja sie konczyc bedzie zasilek ALG I.....z adwokatem wygracie nadplaca od dnia zlozenia wniosku..
Wczoraj bylismy po wniosek i na wstępie powiedzieli że sie nie należy bo nie mamy paszportu niemieckiego albo nie jesteśmy tu 5 lat i to dziwne że dali nam to na piśmie. A najlepsze jest to że przed nami byli znajomi którzy przyjechali na tych samych warunkach tutaj i w tym samym czasie i im sie należy ja czegos tu nie rozumie?? Dziś idzie tam jeszcze jeden znajomy i zobaczymy. A Adwokata mamy bo Płacimy takie ubezpieczenie co miesiąc i wrazie czego się tam udamy.
urzednik urzednikowi nierowny,,jak sie jakis uprze to na swoim chce postawic..ostatnio przyjechal znajomy z forum z Obywatelstwem Niemieckim i zona (2 dzieci) bez niemieckiego..jemu dali pomoc ALG II a dzieciom i jej nic nawet pozwolenia na pobyt..biedni ludzie wrocili do Polski spowrotem do niczego bo wczesniej sie wszystkiego pozbyli...niestety nie umieli walczyc o swoje bo nie znali Niemieckiego...Ja pomoglam tylko na telefon i ALG II by Jej dali ,ale musialby miec pozwolenie na pobyt..a tego za cholere nie wydali..tez tego nikt nie rozumial..bo to zona Niemcy przeciez byla
socjalamt jeszcze istnieje i wohngeld tez,nie oiszcie bzdetow jesli nie wiecie!
bella to o adwokacie to tez ode mnie czytalas:)))z tym ze to trwa bardzo dlugo u nas trwalo okolo roku i troche, nadplacili ale co z tego jesli ci ludzie musza za cos zyc
ty chyba dopiero sie obudzilas ..pokarz mi aby jeden socjalamt ..moze byc wyszukany w Google....od 2005 roku socjalhilfe i placenia sa zniesione..jest Hartz4 i kazdy oplaca mieszkanie sam oni tylko przelewaja na konto..ile komu sie nalezy........nie wiem na jakim ty swicie zyjesz...o jakim adwokacie piszesz....o Adwokacie wiem od ludzi nie z tego forum..z ktorymi jestem w kontakcie...a sprawy zasilkow zalatwia sie w Jobcenter,Agentür Für arbeit..lub Komunen für arbeit...zalezy to od miasta jakie maja nazwy...........
moze sa jakies socjalamty stare ale ..to nie Oni placa Alg II i doplaty do mieszkan..to stara nazwa uzywana tylko przez polakow na stronach internetowych...
ty sie chyba nie wiesz gdzie sie urodzilas... czy ja pisze ze sozialamt daje sozialhilfe???przeczytaj dokladnie a potem opowiadaj http://www.meldebox.de/Sozialamt/W%FCrzburg/ tu adres przykladowego odnosnika... nie dyskutuj juz ze mna bo troche ci w tej glowce brak a w ratuszu to bierze sie antrag na sozialne mieszkanie a nie na pieniadze na mieszkanie...
https://formulare.esslingen.de/intelliform/forms/ES-50-Sozialamt/50-Wohngeld-Antrag/index
Okazało się teraz, że wszystkim znajomym się należy ALG2 tylko nie nam więc sprawa jutro ląduje u adwokata bo różnimy się tylko tym że ich dzieci chodzą do szkół a nasze nie ale to przecież nie powód by nie przyznać nam zasiłku!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie