Arbeitslosengeld II

Temat przeniesiony do archwium.
31-41 z 41
| następna
masz racje.zycze powodzenia....
moze w kazdym miescie inaczej to wyglada, u nas np. wnioski na mieszkania socjlane mozna pobrac i zlozyc w Wohnungsamt , tak samo wniosek na Wohngeld, tez w Wohnungsamt
a u mnie wnioski na wohngeld sklada sie w Rathaus...oczywiscie pracujacy tylko..lub na ALG I ponoc tez moga...ale nie Ci na ALG II
wohngeld zostaje odliczony od ALG2 w sumie na jedno wychodzi z tym ze na wohngeld nie trzeba tyle czekac
My jak byliśmy na ALG1 pobieraliśmy wohngeld ale to były groszowe sprawy a na ALG2 nie przysługuje wohngeld
Moja znajoma tez miala wohngeld i byla to nie spora kwota..potem jej powiedzieli ,ze lepiej na ALG II zlozyc na doplate do utrzymania i bylo tego wiele wiecej..praktycznie starczylo na zaplacenie calej mity.............ale oczywiscie nie wolno pobierac wohngeld idac na ALG II ...
Wohngeld - dodatek mieszkaniowy
Wohngeld jest świadczeniem dofinansowującym koszty ponoszone na mieszkanie, które otrzymują nisko zarabiający. Może być nazywane dodatkiem mieszkaniowym. Dotyczy osób wynajmujących mieszkanie lub zamieszkujących mieszkania własnościowe. Z prawa do otrzymywania Wohngeld wykluczeni są uczący się zawodu (Auszubildende), odbywający obowiązkową służbę wojskową oraz pobierający Arbeitslosengeld II.
Wysokość tego świadczenia zależy od liczby domowników, wysokości zarobków w rodzinie oraz wysokości czynszu.
Wohngeld przysługuje od 1. dnia miesiąca, w którym wniosek dotarł do urządu (Wohngeldstelle, Wohnungsamt itp.). http://www.sozpol.com/pl/pomoc-socjalna/wohngeld
Ja mam 3 malych malych dzieci i ALG II pokrywa mi mieszkanie to znaczy przelewaja na konto pieniadze kazdemu.. a ja sobie zalatwilam tak ,ze wysylaja mi bezposrednio do spoldzielni warme mite i pare groszy doplacaja jeszcze do utrzymania(w sumie calosc nazywa sie doplata do utrzymania)......poniewaz pracuje tylko na 400 euro bo dzieci male w wieku szkolnym i przedszkolnym
Witam was rodacy
mam takie pytanie ,chodzi mi o ALG 2 mam niemeicki paszport i wiem ze mi dadza 351 euro jak się zamelduje i przyniose mietvertrag ,powiedzcie mi jak to z moją żoną ma polski paszport czy tez dostanie jak pytałem się w maju powiedzieli mi że po 3 miesiącach ona dostanie a przez 3 miesiące ja musze ją utrzymac i zapłacić połowe czynszu proszę was o podzielenie się opiniami
pozdrawiam
ciezko powiedziec co land to inny obyczaj..jednym karza czekac 3 miesiace(kiedys malzonek dostawal od razu)..a nastepnych wymagaja pozwolenia na pobyt po 3 miesiacach a pozwolenia nie wydaja bo trzeba sie wykazac ,ze jest sie w stanie samemu utrzymac...i kolo sie zamyka..niektorzy z tych o to powodow wrocili do Polski..choc jeden z nich mialo Niemieckie obywatelstwo..tez tego sama nie rozumie...kiedys bylo tak latwo na laczenie rodzin a teraz Unia i klapa!!!
normalnie powinni ci dac na zone tez kase, najlepiej zamelduj sie tam niech ci juz placa a potem zamelduj zone i wcale sie ich nie pytaj tylko zloz podanie o ALG2 jak sie nie beda chcieli zgodzic popros ze chcesz miec to na pismie z podaniem powodu.
moze sie uda :)zalezy od urzednika
Temat przeniesiony do archwium.
31-41 z 41
| następna

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie