Mam dylemat

Temat przeniesiony do archwium.
chcemy z mezem wyjechac ponownie do niemiec i tam sie osiedlic,maz jest niemcem a ja mam obywatelstwo staly ktore juz pewnie przepadlo.czy bedac z nim tam moga mnie i naszego syna deportowac?i czy dostalibysmy na poczatek jakas pomoc?(Majac oczywiscie zameldowanie)
jak moglo przepasc skoro na stale?
dlaczego mieli by was deportowac, jako zona i dziecko neimeca mozecie tutaj mieszkac, jezeli nie bedziecie mieli pracy dostaniecie zasilek dla bezrobotnych AL2
bo po 6 miesiacach jesli nie jest sie w nienczech zameldowanym taka wiza przepada
Chyba nie mowisz o Staatangehörigheit?Obywatelstwo nie przepada przeciez-ma sie je na stale czyli do konca zycia...to o czym byc moze mowisz to pozwolenie na pobyt?albo niewiem co...
pozatym jesli twoj maz jest Niemcem to nie ma powodu dla ktorego mieli by ciebie jako jego zone w dodatku z dzieckiem deportowac...Co wiecej dostajesz wtedy pozwolenie na pobyt i prace bez zadnych zbednych ceregieli:)
dokladnie jest to daueraufenthalterlaubnis.mialam kiedys wize europejska i jak niemcy sie dowiedzieli ze mnie ponad 6 miesiecy nie bylo kazali mi wyjechac mimo to ze mialam tam rodzine i skonczylam tam szkole.ale na szczescie troche pokombinowalam i dostalam zamiast tego wlasnie ta wize ale tu tez chyba trzeba zameldowac ze sie wyjezdza a mnie juz 8 miesiecy nie bylo w niemczech
Chciałam dodać jeszcze że nie byłam w związku małżeńskim w tym czasie z mezem ktory jak wczesnie wspomniałam jest niemcem
JOLI ale skoro twoj (juz) maz jest Niemcem to ty dostajesz automatycznie pozwolenie na pobyt staly bez zadnego limitu czasu i wasze dziecko rowniez.W innym topicu ktory zalozylas przeczytalam ze chcecie zamieszkac na poczatku u znajomych-tutaj widze wiekszy problem gdyz potrzebujecie miec meldunek w pierwszej kolejnosci.Nastepnie musisz z mezem pojsc do Kreisverwaltungsreferatu i przedstawic wasz przetlumaczony (w niemczech,nie w polsce) akt slubu oraz twoj dowod osobisty lub paszport z nowym nazwiskiem.Nie jestem pewna co do dalszych dokumentow,sama zalatwialam to jakis czas temu ale juz slabo pamietam i nie chce cie wprowadzac w blad.w kazdym razie musisz tam zlozyc wniosek w ktorym uwzgledniach rowniez dziecko.na decyzje mozesz czekac nawet do 1,5mca ale nie musisz bo moze przyjsc wczesniej...do Arbeitsamtu po pozwolenie o prace mozesz isc dopiero jak bedziesz miala pozwolenie na pobyt w rece (czyli papier).
Dziekuje Ci bardzo gepi za te informacje.Nareszcie jakas konkretna odpowiedz:)Zameldowani bedziemy wszyscy narazie wlasnie u znajomej a pozwolenie na prace to ja mam unbefristet:)ale jak myslisz dostalibysmy juz jakies pieniazki ALG2 zanim przyjdzie to potwierdzenie slubu itp.?I nie orjentujesz sie jak to z kasa chorych czy odrazu nas ubezpiecza czy tez bedzie trzeba czekac ?
hmm nie odpowiem ci co do ALG2 bo naprawde nie jestem specjalistka...wiem tylko ze z ARGE latwo nie jest...trzeba im przedstawic tyle dokumentow ze glowa mala...nie jestem pewna czy dadza wam cos tak na start bo mieszkaliscie przeciez w PL ostatnie jak sie nie myle 2 lata...choc z 2 strony majac niemieckie papiery musie sie zameldowac wlasnie w ARGE-w Arbeitsamcie was nie zamelduja bo nie jestescie ubezpieczeni-natomiast w ARGE tak,w dodatku dostaniecie ubezpieczenie z AOK.Wspomoga pieniezna tez chyba powinna byc ale tego naprawde nie powiem na 100%-wydaje mi sie ze jest to jednka mozliwe...z tym ze nie nastawilabym sie na to.Ponaddto nawet jesli przyznaja to wszytsko-alg2,ubezp czy wohngeld-minie conajmmniej 3mce czasu...trzeba duzo cierpliwosci miec-wiesz z beamte to nie jest latwo!w kazdym razie zycze wam powodzenia:)
dostaniecie ALG II zasilek..maz Niemiec ty pozwolenie na prace masz chyba to nie ma problemu..mieszkanie wyszukac tez mozecie to zaplaca(i kaucje)....krankenkasse i rentenversicherung automatycznie odprowadzaja Oni ....w AOK musicie zalozyc....bo Oni tam odsylaja zalozyc ubezp.zdrowotne
w polsce jestesmy 9 miesiecy, teraz maly ma 8 m. dlatego pora wracac:)dzieki wam bardzo za posty:))Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie