witam
Bardzo proszę o pomoc co do ubezpieczenia w Niemczech,pracuję w Niemczech jako opiekunka,na gewerbe jestem zameldowana u ludzi u których obecnie pracuję i mieszkam.Ja na czas pracy tutaj wykupuję ubezpieczenia wypadkowe w Polsce,w Allianz.
Ale wkrotce ja zamierzam zostać w Niemczech na stałe i mam problem z ubezpieczeniem tutaj gdyż słyszałam że potrzebny jest mi tutaj druk z Polski
tz druk-E-104 ktory wydaje ZUS i NFZ ktory potwierdza ubezpieczenie w Polsce,problem w tym gdyż ja nie mam ubezpieczenia w Polsce bardzo dlugo nie płacilam składek jestem bez ubezpieczenia w Polsce więc co mam zrobć?
Nie ma ubezpieczenia to i nie dostanę żadnego druku,więc przez to nie mam prawa ubezpieczyć się w Niemczech?
Myślałam o prywatnym ubezpieczeniu ale są do pewnego wieku
więc mogę należeć tylko do państwowej slużby zdrowia,ale wlaśnie rządaja jakiś drukow ktorych ja nie otrzymam w Polsce,
nie rozumię tego bo ja chcę sama za siebie płacić skladki na ubezpieczenie więc po co mam mieć jakieś druki?
Moja corka z Polski wkrotce do mnie dojedzie mamy zamiar wynajac mieszkanie pracować na gewerbie po prostu zyć na wlasny rachunek
nie mamy problemu z praca i z mieszkaniem,problem tkwi wlaśnie z ubezpieczeniem
corka tez nie ma ubezpieczenia żadnego w Polsce ale jest młoda ma 30 lat i pewnie w Niemczech będzie mogła ubezpieczyć sie gdzieś prywatnie bez tych wszystkich druczków z Polski??????
Bardzo proszę o pomoc o jakąś podpowiedź co mamy zrobić,
w Polsce nie mamy pracy tu w Niemczech jest dla nas lepiej ale wielki problem z ubezpieczeniem
był ktoś w takiej sytuacji?
Gdzie nas ubezpieczą i kto? Przecież nic nie chcemy tylko ubezpieczenie za które będziemy placić z własnej kieszeni
proszę o jakieś dobre rady.........pozdrawiam