UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE W NIEMCZECH

Temat przeniesiony do archwium.
witam

Bardzo proszę o pomoc co do ubezpieczenia w Niemczech,pracuję w Niemczech jako opiekunka,na gewerbe jestem zameldowana u ludzi u których obecnie pracuję i mieszkam.Ja na czas pracy tutaj wykupuję ubezpieczenia wypadkowe w Polsce,w Allianz.
Ale wkrotce ja zamierzam zostać w Niemczech na stałe i mam problem z ubezpieczeniem tutaj gdyż słyszałam że potrzebny jest mi tutaj druk z Polski
tz druk-E-104 ktory wydaje ZUS i NFZ ktory potwierdza ubezpieczenie w Polsce,problem w tym gdyż ja nie mam ubezpieczenia w Polsce bardzo dlugo nie płacilam składek jestem bez ubezpieczenia w Polsce więc co mam zrobć?
Nie ma ubezpieczenia to i nie dostanę żadnego druku,więc przez to nie mam prawa ubezpieczyć się w Niemczech?
Myślałam o prywatnym ubezpieczeniu ale są do pewnego wieku
więc mogę należeć tylko do państwowej slużby zdrowia,ale wlaśnie rządaja jakiś drukow ktorych ja nie otrzymam w Polsce,
nie rozumię tego bo ja chcę sama za siebie płacić skladki na ubezpieczenie więc po co mam mieć jakieś druki?
Moja corka z Polski wkrotce do mnie dojedzie mamy zamiar wynajac mieszkanie pracować na gewerbie po prostu zyć na wlasny rachunek
nie mamy problemu z praca i z mieszkaniem,problem tkwi wlaśnie z ubezpieczeniem
corka tez nie ma ubezpieczenia żadnego w Polsce ale jest młoda ma 30 lat i pewnie w Niemczech będzie mogła ubezpieczyć sie gdzieś prywatnie bez tych wszystkich druczków z Polski??????
Bardzo proszę o pomoc o jakąś podpowiedź co mamy zrobić,
w Polsce nie mamy pracy tu w Niemczech jest dla nas lepiej ale wielki problem z ubezpieczeniem
był ktoś w takiej sytuacji?
Gdzie nas ubezpieczą i kto? Przecież nic nie chcemy tylko ubezpieczenie za które będziemy placić z własnej kieszeni
proszę o jakieś dobre rady.........pozdrawiam
Jesli masz zarejestrowana dzialnosc gospodarcza mozesz sie ubezpieczyc prywatnie albo prywatnie w Niemczech, druczkow z Polski do tego nie potrzebujesz. Kas chorych jest duzo, jesli zarabiasz mniej niz 3600 ( to jest podstawa przy prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnych) mozesz wybrac kase, gdzie sie stosuje obnizona podstawe(1.863,75 )Ponizej masz pare adresow internetowych najtanszych kas chorych

Knappschaft Bahn See
11,1 %
www.kbs.de

IKK Direkt
11,4 %
www.ikk-direkt.de

BIG Direkt
11,4 %
www.big-direkt.de

IKK gesund plus
11,6 %
www.ikk.de/ikk-gesund-plus

Vereinigte IKK
11,7 %
www.vereinigte-ikk.de

Neckermann BKK
12,1 %
www.neckermann-bkk.de

Debeka BKK
12,3 %
www.debeka-bkk.de

Signal Iduna BKK
12,5 %
www.signal-iduna-bkk.de

BKK Victoria D.A.S.
12,8 %
www.bkk-victoria-das.de

Esso BKK
12,9 %
www.esso-bkk.de

KKH Die Kaufmännische
13,0 %
www.kkh.de

advitaBKK
13,2 %
www.advita-bkk.de/
Jesli beda sie upierac , ze te E-104 potrzebujesz ,to wez z Polski zaswiadczenie negatywne,ze nie jestes ubezpieczona.
Najlepiej powiedz od razu, ze nie masz w Polsce ubezpieczenia,powinni przyjac to na podstawie Twojeo oswiadczenia.
W przypadku Twojej corki pozostaje rowniez prywatne ubezpieczenie ( jesli nie ma pracy to tzw dobrowolne) tu tez oplaci sie popytac gdzie jest najtaniej , powyzej 30 roku zycia moze byc to ubezpieczenie od 75 EUR miesiecznie w gore. Moja znajoma (31 lat) placi prywatne w AOK w wysokosci 79 EUR
Pozdrawiam
Slicznie Ci dziękuję za pomoc masę tego jest na pewno coś dla nas znajdę
powiedz mi jeszcze,czy są jakies ograniczenia wiekowe? Ja mam 64 lata
i czy będę musiała płacić jakieś zaległe składki od chwili zalożenia działalności?
pozdrawiam i dziekuje bardzo
tak musi byc ciaglosc z tego co slyszalam na innych forach

jak nie ma druku i ubezpieczenia w polsce byly przypadki ze nadplacac musieli do tylu(niestety sa to sumy ogromne) tutaj
reszte info i doradcy od spraw ubezp.(slabo pisze po polsku ,ale mozna sie z nim dogadac chetnie odpowiada )znajdziesz tu na forum

http://www.mypolacy.de/forum/dir/poradnik,6
rzeczywiscie w prywatnym moze sie uda(panstwowe zawsze wolaja druki)

jezeli bedziesz miala Gewerbe to ubezpieczenie jest obowiazkowe(jak nie bedziesz placic od poczatku to znwu tez trzeba bedzie placic do tylu skladki)
Witam.
Bardzo prosze o pomoc w sensie poinformowania mnie gdzie z moim problemem mam sie udac.Otoz wyszlam za maz w Niemczech mieszkam juz 3 lata i mam corke ktora sciagnelam z Polski i rowniez mieszka ze mna ale jest jeden problem poniewaz ona ma 24 lata i inne nazwisko ja mam obecnie po mezu.Pracuje natomiast nie ma ubezpieczenia pracodawca poinformowal ja ze jemu sie nie oplaca i jak chce moze sama sie ubezpieczyc,Chodzi oprocz tego na kurs ale wlasnie jest problem bo nie ma ubezpieczenia i kiedy zachoruje to jest duzy problem bo szkola pyta sie czesto o usprawiedliwienie a jakie ona moze dostarczyc skoro jego nie ma .Chce nadmienic ze corka ma pozwolenie na pobyt w Niemczech ma rowniez pozwolenie na prace .Gdzie moge jej zalatwic ubezpieczenie bo tak dluzej nie moze byc.Wiadomo jest to podstawa.
Cytat: lintka1
Witam.
Bardzo prosze o pomoc w sensie poinformowania mnie gdzie z moim problemem mam sie udac.Otoz wyszlam za maz w Niemczech mieszkam juz 3 lata i mam corke ktora sciagnelam z Polski i rowniez mieszka ze mna ale jest jeden problem poniewaz ona ma 24 lata i inne nazwisko ja mam obecnie po mezu.Pracuje natomiast nie ma ubezpieczenia pracodawca poinformowal ja ze jemu sie nie oplaca i jak chce moze sama sie ubezpieczyc,Chodzi oprocz tego na kurs ale wlasnie jest problem bo nie ma ubezpieczenia i kiedy zachoruje to jest duzy problem bo szkola pyta sie czesto o usprawiedliwienie a jakie ona moze dostarczyc skoro jego nie ma .Chce nadmienic ze corka ma pozwolenie na pobyt w Niemczech ma rowniez pozwolenie na prace .Gdzie moge jej zalatwic ubezpieczenie bo tak dluzej nie moze byc.Wiadomo jest to podstawa.

bez roznicy kto ma jakie nazwisko,,normalnie dzieci podlegaja pod ubezp,,rodzica
tyle ,ze ona juz nie(bo nie jest dzieckiem),jezeli macie niski dochod i posiadacie pozwolenia na prace,,mozna zlozyc wnioski o doplate ALG2 z jobcenter,,wtedy oplaca automatycznie ubezpieczenie,,ona jako ,ze nie ma 25 lat, bedzie brany wasz dochod pod uwage .takze nie wiem czy cos sie bedzie nalezalo,,gdyby nalezalo sie choc pare groszy tego zasilku,to odprowadza skladki na ubezp,przy tym
i spieszczcie sie z tym ubezpieczeniem,,bo bedzie musiala nadplacic skladki do tylu..
prywtnie moze sie ubezpieczyc tez
edytowany przez bella1365: 20 wrz 2010
Prywatne ubezpieczenie wchodzi w gre, ale wiekszosc prywatnych ubezpieczycieli odesle was z kwitkiem.. w miare dobra oferte ma CENTRAL - tam bez problemu mozesz sie ubezpieczyc, koszt jest okolo 220€ miesiecznie, w zaleznosci od wieku oczywiscie.. Barmenia tez nie robi problemow.. pozostali prywatni ubezpieczyciele odsylaja klientow do innach firm;)
edytowany przez jr13: 21 wrz 2010
Dziekuje Wam bardzo za informacje i pozdrawiam cieplutko Ciebie Bella oraz ir13.

Jeszcze taka mala oczywista oczywistosc.. to ubezpieczenie jest nawet wazniejsze od zdrowotnego.. mianowicie - Haftpflichtversicherung- jezeli mieszkasz dluzej w Niemczech to raczej masz a jezeli nie to radzilbym to zalatwic w pierwszej kolejnosci..;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego