Witam wszystkich!
Nazywam się Justyna i mam 17 lat :)
Aktualnie (marzec) chodzę do I klasy technikum ekonomicznego.
Wraz z moja mama i moim chłopakiem przeprowadzamy się do Niemiec w kwietniu- wiec nie ukoncze tu nawet tej pierwszej klasy. A czy w ogóle przydała by mi sie tam ta klasa, bo jesli tak to wstrzymiemy sie na te kilka miesiecy?
Ja z mama mamy obywatelstwo Niemieckie a mój chłopak jest w trakcie składania wniosku. Z tego co wiem to moja mama bedzie chodziła na Sprachkurs.
A co ze mna- jak wyglada tam system szkolnictwa bo jednak nie mam jeszcze ukonczonych 18 lat?
I co z moim chłopakiem? Dopoki nie ma obywatelstwa to po zameldowaniu bedzie dostawał jakieś środki pieniezne czy mu sie nie naleza? Oczywiscie bedzie mieszkał z nami.
Słyszałam, że jeśli się wezmie wszystkie papiery potrzebne do obywatelstwa niemieckiego i zlozy sie w DE odpowiedni wniosek w danym urzedzie to bedzie mogł otrzymac obywatelstwo nawet po miesiacu- czy to prawda? I moze mi to ktoś szerzej opisać...
Mój j.niemiecki jest słaby- umiem tylko tyle ile w szkole sie nauczyłam i staram sie uczyc na kursie komputerowym w miare sil...
Boje sie jak sobie tam poradze w szkole... (a w ogóle ile tam trwa szkoła średnia?)
Przepraszam za rozpisanie ale mam tyle pytań... Mam obawy bo to jednak inny kraj, kultura, jezyk...
Bardzo bym prosiła o odpowiedzi, czekam.
Pozdrawiam Was ciepło! :)