Przeprowadzka do Niemiec

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich!

Nazywam się Justyna i mam 17 lat :)
Aktualnie (marzec) chodzę do I klasy technikum ekonomicznego.
Wraz z moja mama i moim chłopakiem przeprowadzamy się do Niemiec w kwietniu- wiec nie ukoncze tu nawet tej pierwszej klasy. A czy w ogóle przydała by mi sie tam ta klasa, bo jesli tak to wstrzymiemy sie na te kilka miesiecy?

Ja z mama mamy obywatelstwo Niemieckie a mój chłopak jest w trakcie składania wniosku. Z tego co wiem to moja mama bedzie chodziła na Sprachkurs.
A co ze mna- jak wyglada tam system szkolnictwa bo jednak nie mam jeszcze ukonczonych 18 lat?

I co z moim chłopakiem? Dopoki nie ma obywatelstwa to po zameldowaniu bedzie dostawał jakieś środki pieniezne czy mu sie nie naleza? Oczywiscie bedzie mieszkał z nami.

Słyszałam, że jeśli się wezmie wszystkie papiery potrzebne do obywatelstwa niemieckiego i zlozy sie w DE odpowiedni wniosek w danym urzedzie to bedzie mogł otrzymac obywatelstwo nawet po miesiacu- czy to prawda? I moze mi to ktoś szerzej opisać...

Mój j.niemiecki jest słaby- umiem tylko tyle ile w szkole sie nauczyłam i staram sie uczyc na kursie komputerowym w miare sil...
Boje sie jak sobie tam poradze w szkole... (a w ogóle ile tam trwa szkoła średnia?)

Przepraszam za rozpisanie ale mam tyle pytań... Mam obawy bo to jednak inny kraj, kultura, jezyk...

Bardzo bym prosiła o odpowiedzi, czekam.
Pozdrawiam Was ciepło! :)
chlopakowi nie nalezy sie nic
zapytaja z czego ma sie zamiar utrzymac to bedzie musial przedstawic dochod lub Twoi rodzice beda musieli poswiadzcyc,ze Go utrzymia(nie wolno ze swiadczen socjalnych)tego zapewnic
bedzie potrzebowal Freizugigkeitbescheinigung i wykazac sie dochodem
po miesiacu dostac obywatelstwo?ktos Ci bzdur naopowiadal
ja majac obywatelstwo matki na papierze gotowe i dziadka(czekalam 9 miesiecy)to i tak ponoc krotko(dzieci moje tez prawie tyle niedawno)przez pochodzenie
szkola podstawowa trwa tu 4 lata
potem dostajesz zalecenie do jakiej szkoly dalej kto sie nadaje
Gymnasium najlepsza(matura jest po gymnasium)
Realschule
i Hauptschule
lub Gesamt(wszystkie razem)
Haupt(odradzam)najnizsza
A czy to prawda, ze bedzie mogł być zameldowany na okres 3 miesiecy bez zadnych zaswiadczen?

I jeśli ktoś wie co do szkoły- jeśli pojde do technikum w Niemczech to ile ono trwa?
trudno to nazwac technikum...
mysle ,ze chodzi Ci o Realschule(do 12 klasy)

tak moze 3 miesiace przebywac
potem dostanie zaproszenie ,po ten dokument o ktorym wyzej wspomnialam
sory pomylilam
corka moja musi do 12 klasy ,ale jest w Gymnasium
w Real chyba inaczej

Realschule

Realschule (niem. szkoła realna) - niemiecka szkoła ogólnokształcąca kontynuująca edukację po czteroletniej Grundschule (niem. szkole podstawowej).

Realschule liczy 6 klas (od 5. do 10.). Na tym kończy się obowiązek szkolny w Niemczech dla uczniów tego rodzaju szkół.

Ukończenie Realschule jest potwierdzone świadectwem ukończenia szkoły realnej (niem. Realschulabschluss). Absolwenci Realschule po dodatkowym dokształceniu mogą uzyskać prawo zdawania matury i dalszego kształcenia w szkołach wyższych.
a potem mozna przejsc do gymnasium po Real i mature zdac
Dziekuje Ci bardzo bella :)
Pozdrawiam
Bella mam jeszcze pytanie :)

Jak byś nam doradziła:
Czy mamy poszukać mieszkania na własna reke czy moze lepiej najpierw zameldować sie u mojego brata (mieszka z zona i dzieckiem na mieszkaniu 60m)?

I czy moja mama dostanie tam zasilek i rodzinne na mnie ( jako 16. letnia córka)?
musicie sie gdzies zameldowac zeby ruszyc z zalatwianiem(bez meldunku ani rusz)
potem mozecie po zasilek sie zglosic (tam wam powiedza do ilu metrow mieszkanie szukac i wam oplaca)45 metrow na jedna osobe (60 metrow na dwie)i kazdy dodatkowa po 15 metrow
udziela wam pozyczki na kaucje i na specjalny wniosek mozecie dostac pomoc na meble (pieniadze lub bon)zalezy od landu
wszystko zalatwicie w Jobcenter(wlasnie pomagalam osobie z forum innego)udalo mu sie zalatwic w ciagu 2 tygodni wszystko
i konto musicie zalozyc (jak najszybciej)
wnioski na zwolnienie z oplaty radio-telewizor tez mozna zlozyc(wszystko w Jobcenter )
majac zasilek i ta decyzje(nie placisz w szkole za ksiazki(i wycieczki klasowe)za te ksiazki ktore sie wypozycza(a sa drogie)
wszystko nalezy sie sie mamie Twojej jak i rowniez zasilek i Tobie(nawet gdybys miala polskie obywatelstwo)jako corka niemki nalezy sie(rodzinne tez sie nalezy
i powodzenia!!!na poczatku bedzie trudno ,ale glowa do gory!!tez tak mialam
Ok rozumiem, wiele nam pomogłaś dziekujemy :)
A mam tylko pytanko jeszcze skad jesteś? Jeśli moge wiedzieć...
kolo Hannover
Droga Bello :)
Kolejne pytanie:

Tak jak wcześniej pisałam- wyjezdzam z mama, a moj tata zostaje w Polsce (sa bez rozwodu i bez separacji) tylko ma ustalenie z sadu o wysokości alimentów na mnie w kwocie 150zł miesiecznie, które płaci.
Zasiłku rodzinnego nie pobiera. Co będzie tam potrzebne w przetłumaczeniu na j.niemiecki żeby było ok?

Jeśli sie orientujesz... Z góry dziękuje :) i czekam na odpowiedz.
napisze Ci jak bylo u mnie
mi posylal ojciec mego dziecka (50 euro)aliment z polski na moje konto tu)zanioslam wydruk z konta(to wystarczylo)ale powiedzieli ,ze tak ie moze byc bo skoro mieszkam sama to musze sie zglosic po Alimenty do Jugendamt(ktore mam na konto)133 euro a on musi wplacac do miata na konto ta kwote
ale Ciebie to nie dotyczy bo alimenty z panstwa tylko do 12 roku zycia sa(potem socjal doplaca do dziecka utrzymania)to wystarczy im tez wydruk(tylko to skomplikowane bo bedzie trzeba donosic co miesiac tam wydruk)i wyrok przetlumaczony ze sadu tez dawalam

najgorszy problem to to ,ze ostatnio spotykam sie ludzmi i na forum innym ,ze maja tylko polowe zasiku rodzinnego na dziecko(bo druga polowa ojcu sie nalezy jezeli mieszka w Polsce)tu normalnie tez sie nalezy ojcu polowa ,ale jest odliczana z aliment(dlatego mniej placi)
akty urodzenia mialam tlumaczone tylko!!
Bardzo bym Cie prosiła żebyś skontaktowała sie ze mna na gadu-gadu bo mam jeszcze kilka pytan do Ciebie:) moj nr to: 1[tel]. Prosze o szybki kontakt :) i dziekujemy za wszystko
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie