Polskie szkoły w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Czy w Niemczech znajdują się polskie szkoły? Chodzi mi o szkoły średnie(dla młodzieży 16 i 18 lat)? Czy znacie może takie szkoły w okolicach Dortmundu, Kolonii, Essen?
Potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
a czy w Polsce są Niemieckie szkoly??

http://www.mypolacy.de/forum/topic/polskie-szkoly-na-terenie-frankfurtu-nad-menem,21284
na tej stronie jest tylko jakaś kłutnia. i chodzi o szkołe dla dzieci 16 i 18 letniej.
W Niemczech sa szkoly Polskie tak samo jak Amerykanskie...napewno jest taka szkola u ciebie tylko musisz dobrze szukac... sa zerowki, szkoly podstawowe i srednie nawet mozna w nich zdawac mature !! zajecia w takich szkolach odbywaja sie w soboty (tak przynajmniej jest w Stuttgardzie).
skoro odbuwają się w soboty to co z resztą tygodnia? trzeba uczęszczeć do niemieckiej szkoły? Chodzi mi o taką szkołę co od poniedziałku do piątku do niej chodzisz i zajęcia są w jezyku polskim.
to niestety nie wiem :( ja bylam au pair u rodziny polsko-niemieckiej i dzieci od nich chodzily od poniedzialku do piatku do niemieckiej szkoly a w sobote jezdzily na zajecia do polskiej szkoly gdzie material bym robiony tak samo jak u nas w polskiej szkole (tyle ze bardzo duzo mialy zadane do domu bo dzieci w polsce robia to w 5 dni a one mialy zajecia kilka godzin w sobote). Swiadectwo z tej szkoly jest uznawane w Polsce.

Wydaje mi sie ze nie bedzie takiej szkoly o ktorej ty myslisz (zajecia przez 5 dni w tygodniu) z tego co pamietam to zajecia w szkole polskiej prowadza nauczycielki polskie ktore w tygodniu pracuja w szkole niemieckiej lub tez maja inna prace...
szkoda że nie ma takiej szkoły. W tym roku kończe 18 lat. zostały mi jeszcze 2 lata szkoły. Od wakacji prawdopodobnie zamieszkamy z rodziną w Kolonii lub w tych rejonach. Umiem niemiecki na poziomie komunikatywnym. Ale trochę ciemno widzę rzucanie się na niemiecką szkołę odrazu. A roku w plecy nie chce mieć
jesli z angielskim lepiej ci idzie to moze idz do amerykanskiej szkoly ? z tego co ja wiem jesli pojdziesz do niemiecj szkoly to jest jakos tak ze przez 1 rok nie jestes oceniany tylko masz czas na nauke niemieckiego itp...a jesli tu ci zostaly tylko 2 lata to moze lepiej tutaj zostan jeszcze i ukoncz szkole bo w Niemczech i tak jest calkiem inaczej... wyjdzie z tego tyle ze nie bedziesz uczyl sie 2 lata tylko 5 :/
Cześć Wam :). Chciałam się zapytać jak to jest tam ze szkołą. Skończę w wakacje 17 lat i jestem obecnie w pierwszej klasie liceum. Gdybym się tam przeprowadziła jakie opcje bym miała? Wiecie coś na ten temat? Pozdrawiam :)
daj twoje gg to pogadamy
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie