zmiana nazwiska-czerwony paszport

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam problem choć tak na prawdę nie wiem czy to jest problem. Mam nadzieję, że ktoś z Was będzie znał odpowiedź na moje pytania.
Sprawa wygląda tak:
zmieniłem w Polsce nazwisko, ale nie powymieniałem paszportów. Ostatnio się dowiedziałem, że w Niemczech bardzo trudno jest zmienić nazwisko i jeżeli się w Polsce zmieniło, to w Niemczech dalej jest takie jak przed zmianą. Na to mogę podaj przykład mojego brata, który obecnie kończy studia w Niemczech i zmienił w Polsce nazwisko, a w Niemczech ma takie jak przed zmianą.
Chciałbym się dowiedzieć, czy jak chce jechać do pracy na jakiś okres będę mógł jechać z czerwonym paszportem, który mam na stare nazwisko?
przypuszczam ze tak bo niemcow interesuje twoj aktualny i wazny paszport,chyba ze ich powiadomisz o zaszlych zmianach to wtedy bedziesz mial klopot bo beda wymagac od ciebe paszportu z nowym nazwiskiem, na twoim mejscu jednak zaktualizowala bym ten niemiecki paszport, czasami przez przypadek wyjdzie na jaw ze w posce to ty juz nie kowalski tylo wozniak,a wtedy to juz oszustwo i mozesz dostac kare. na twoim miejscu nie robila bym tego niemcy lubia jak im sie prawde nawet najgorsz ale prawde mowi.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa