Hej! Pewni odpowiedzi, to jesteśmy wszyscy! Nie zauważyłaś?
Augen auf bei einer Kiste Bier!
łyk kawy
09 cze 2010
Drogi bongo bongo. Czy byłbyś tak miły i opowiedział mi na pytanie, która wg Ciebie forma jest poprawna?
white-apple
09 cze 2010
eine Tasse schwarzer Kaffee
Ale nie z powodów czysto gramatycznych. Dopuszczalne są obie wersje, jednak z uwagi na to, że Genitiv jest na wyginięciu, "eine Tasse schwarzen Kaffees" brzmi dziwnie/niepasująco/przestarzale i w normalnym codziennym użyciu brany jest Nominativ.
łyk kawy
09 cze 2010
white apple. Jesteś tego pewna/pewny? :)
white-apple
09 cze 2010
Duden 4 S.993 ff
łyk kawy
09 cze 2010
chyba muszę sobie sprawić tego Dudena :) baaaardzo Ci dziękuję:)
white-apple
09 cze 2010
Proszę bardzo. Znalazłam to w necie na innym przykładzie:
Man funktioniert dann als eine Art politisches Gewissen. (N)
Man funktioniert dann als eine Art politischen Gewissens. (G)
Może przyda się na przyszłość :]
diego13
09 cze 2010
oj wychodzi odmiana przymiotniczkow z rodzajniczkami albo bez moi kochani oj wychodzi
diego13
09 cze 2010
no i co schwarzer oder schwarzen und das zweite Wort ist richtig eine Tasse schwarzen Kaffe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
diego13
09 cze 2010
Kaffee
white-apple
09 cze 2010
Jeśli już to "schwarzen Kaffees" (z "s" na końcu).
Spójrz jak kulturalnie można się wypowiadać i uzupełnij (nie)wiedzę:
http://www.korrekturen.de/forum.pl/md/read/id/30306/sbj/nominativ-oder-genitiv-bei-eine-art/
Pseudonim
09 cze 2010
Hej , nie chcę zakładać topiku nowego , więc :geheimratsecken - to to znaczy ? wiem że coś związanego z łysieniem [chyba]
No, Pseudonim! Wiesz teraz, gdzie są te kolana po bokach? oj, chyba nie. Moje kolana też są łyse, ale to wina tej durnej pozycji "po Bożemu".
diego13
09 cze 2010
ale mam dla was niespodzianke bo i pierwszy wyraz jest prawidlowy,to zalezy od kontekstu Das ist eine Tasse schwarzer Kaffee. ale Ich habe eine Tasse schwarzen Kaffe bestellt.
bongo-bongo
09 cze 2010
Heureka! już walimy łbami w podłogę z uwielbienia.
diego13
09 cze 2010
was ein Blödsinn
white-apple
09 cze 2010
Nie o to chodziło w poście, a że oba wyrażenia są poprawne już napisałam, podając źródło.
diego13
09 cze 2010
mein Schätzchen Kontekst jest wazny bo eine Tasse wystepuje raz w Mianowniku a raz w bierniku Mianownik eine Tasse schwarzer Kaffee Genus Numerus und Kasus müssen stimmen, w bierniku eine Tasse schwarzen Kaffee
diego13
09 cze 2010
so einfach do ksiazek do ksiaze a nie glupoty w internecie wypisywac
bongo-bongo
09 cze 2010
diego- babo! Nimm doch eine grosse schwarze Kanne mit Kaffee und gib doch Ruhe!