aupair do jakiego wieku ?

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie!

Jak wyglada sprawa z wiekiem aupair - czy istnieje gdziekolwiek mozliwosc wyjazdu dla dziewczyny powyzej 25 roku zycia ? Trafiliscie gdziej na takie agencje ? Oplaca mi sie szukac czegokolwiek ? Poszukalam pare agencji i wiekszosc poszukuje dziewczyn w wieku 18 - 25 ? Z gory dzieki za info! Pozdrawiam!
Max. 24 lata w momencie składania wniosku jeśli jesteś Polką i chcesz pracować w Niemczech/Szwajcarii. Łapiesz się jeszcze na Austrię.
http://www.aupair-world.at/index.php/au_pair/age_restrictions/
takie buty... dzieki za info. A masz moze jakis pomysl w jaki sposob osoba powyzej 25 roku zycia moglaby podszlifowac swoj jezyk? Cos innego niz aupair? Chodzi o sama stycznosc z jezykiem, zeby cwiczyc mowienie. Thx!
Es gibt viele Ideen. Schau mal rechts im Forum die Skype-Kandidaten an. Mit neuer Version kann man bis zu 5 Leute eine Sprachkonferenz machen.
Die beste Idee ist aber ein deutscher Mann...
Na Twoim miejscu spróbowałabym Austrii jeśli serio myślałaś o byciu au pair (ja bym się do obcych dzieci nie garnęła). Jak coś innego to np. Sprachtandem - możesz spróbować na stronach niemieckich uczelni znaleźć kogoś, kto się uczy polskiego i z nim pisać/rozmawiać. Możesz oczywiście spróbować przyjechać do Niemiec, znaleźć pracę i tu się uczyć w szkole językowej.
Nie załamuj się! Przed chwilą polecałam stronę

www.aupair-world.net

szukając tam rodziny niejednokrotnie trafiłam na rodziny poszukujące au pair nawet do 50. roku życia! 24 lata to przecież bardzo atrakcyjny wiek au pair w oczach poszukujących rodziców. Aha-główna zaleta tej strony-NIE PŁACISZ za szukanie rodziny/nawiązywanie kontaktu itp. itd. Wszystko organizujesz sobie sama.

Pozdrawiam i życzę sukcesu! :-)
wpisałam 24, pytasz o 25+, ale i tak jest wiele ofert.
Tak można znaleźć oferty na aupairworld powyżej 24 roku życia, ale wtedy jesteś w Niemczech nielegalnie. No ale jak chcesz na czarno w Niemczech obce dzieci pilnować to proszę bardzo. Do 26 roku życia możesz w De jako wolontariusz pracować.
Honczi, na tej stronie, którą podałaś jest link do dokumentu Arbeitsagentur:
http://tinyurl.com/au-pair-info
Tam jest jak byk napisane, że jak ktoś z Polski chce być au pair to musi złożyć podanie o pozwolenie na pracę przez 25.urodzinami (strona 6).

Potem pozostaje jedynie praca na czarno, jak już ktoś napisał.
Oszaleliście?
to jest strona,na której można znaleźć rodzinę właśnie bez agencji/pośrednictwa. i to, o czym piszecie-o pracy na czarno-zabrzmiało bardzo groźnie.więc Was uspokoję, ochłońcie! To,że nie rejestruje Was agencja nie znaczy,że pracujecie na czarno! Każda rodzina,z którą pisałam-gwarantuje rejestrację od razu po przyjeździe (dzięki czemu czas pobytu będzie się liczyć do emerytury,będzie się kwalifikował do rozliczenia ze skarbówką itd. itp.). Praca na czarno nie wchodzi w grę w moim przypadku,tym bardziej z cudzymi dziećmi właśnie.nie wiem,skąd u Was takie podejrzenia.

Pozdrawiam!
Spojrzałaś chociaż w dokument, który zalinkowałam?
Au pair można być w Niemczech do 24.roku życia włącznie. Żeby oficjalnie podjąć taką pracę trzeba złożyć podanie o pozwolenie PRZED 25.URODZINAMI. Stąd wniosek, że starsze "operki" do dzieci siłą rzeczy pracują na czarno.
i pragnę uspokoić niezorientowanych-będąc z Polski (czyli z kraju UE) nie trzeba się starać o żadne wizy i tym podobne dokumenty.
O wizy nie, ale o pozwolenie na pracę.
No tak-po 24. roku życia tak, sorki.
W każdym wieku Polacy muszą mieć pozwolenie na pracę w Niemczech, a nie od 24 lat.
IV. Einreise-, Aufenthalts- und Arbeitsgenehmigungsbestimmungen

Au-pairs aus den EU-Mitgliedstaaten Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slowakei, Slowenien, Tschechien, Ungarn, Rumänien und Bulgarien

Nach der Einreise und vor Vollendung des 25. Lebensjahres muss bei der in Deutschland ört-lich zuständigen Agentur für Arbeit eine Arbeitserlaubnis-EU beantragt werden. Erst nach Ertei-lung dieser Erlaubnis darf die Au-pair-Beschäftigung aufgenommen werden.
No ale to i tak jest załatwiane już po przyjeździe, jeśli jedzie się do normalnej rodziny-to ona to organizuje. A mnie chodziło o to,że tu z Polski nie trzeba załatwiać niczego w stylu pozwolenie na pobyt itd.
a skoro pozwolenie na prace to i na pobyt jak kazdy obywatel EU Freizuegigkeitsbescheinigung
tak mysle
Zanim zostanie się au pair trzeba mieć pozwolenie. Na rozpatrzenie wniosku też trzeba ileś czasu doliczyć, więc warto zadbać o to przed przyjazdem. Wizy do Niemiec to znieśli w '89.
no prawda..gdzie tam czasy wiz..ile by trzeba sie cofnac..ja jadac dawno juz nie potrzebowalam..

no ale o to pozwolenie na prace to musi pracodawca zadbać..normalnie samemu nie zatrudnionemu nigdy w Niemczech po 3 latach pobytu tu
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia