jakie versicherung

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich
mam pytanie skierowane do studentow w niemczech, und zwar jakie macie ubezpieczenia tam? ja sie dostalam na studia, ale tutaj nfz nie chce mi wystawic tej karty ekuz, wiec postanowilam sie ubezpieczyc tutaj prywatnie, zobaczymy jak uczelnia niemiecka to przyjmie... ojj mowie wam, to jest nienormalne, mam studienplatz, wszystko fajnie pieknie a tutaj taki stres z tym ubezpieczeniem. Dlatego prosze was o jakiekolwiek wypowiedzi.
vg
przeciez studenci chyba przenosza tak jak emeryt swoje ubezpieczenia,,musi byc ciaglosc ostatnich 12 miesiecy w polsce,,,do tej pory pobieralo sie druk E-104 i zanosilo do panstwowej niemieckiej(skladka dla studenta jest nizsza)

teraz od maja nie trzeba druku z serii E tylko niemiecka kasa np(AOK)sama z polska to zalatwia(sprawdzaja czy jest ciaglosc ubezpieczenia)

Wraz z wejściem w życie nowych przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, do obiegu wprowadzone zostały dodatkowo nowe dokumenty unijne:

dokumenty przenośne tzw. Portable documents - które od 1 maja 2010 r. wydawane są wyłącznie ubezpieczonym - wymiana pomiędzy państwami członkowskimi odbywać się będzie za pośrednictwem strukturyzowanych dokumentów elektronicznych (SED), które zastąpią dotychczasowo znane formularzez serii E;
strukturyzowane dokumenty elektroniczne tzw.SED, które w 2 letnim okresie przejściowym mogą być wymieniane między instytucjami jako dokumenty papierowe.

wejdz na to forum(jest tu Waldemar z kasy chorych niemieckiej )pomaga i wyjasni Ci(tyle ze slabo po polsku pisze bo nie chodzil do szkoly Polskiej)

http://www.mypolacy.de/forum/topic/problem-z-ubezpieczeniem,25376#post486153
a dlaczego nie chca wydac EKUZ? jak pisze wyraznie ze

Studenci i pracownicy oddelegowani mogą otrzymać europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego zamiast formularza E128 umożliwiającego leczenie niezbędne podczas pobytu w innym kraju. Ponieważ tego rodzaju pobyt może być stosunkowo długi, zakres przysługujących świadczeń medycznych również może być szerszy niż w wypadku kilkudniowego pobytu turystycznego.
nie chce wydac bo podobno nie mam ciaglosci ubezpieczneia w ich mniemaniu. Doradzono mi zebym sie ubezpieczyla na ten miesiac prywatnie w polsce, a potem jakos mi przesla ekuz jak beda miec dokladne dane od uczelni.
Jaki prywatny ubezpieczyciel z polski wystarczy zebym sie mogla spokojnie zapisac na te studia? musi byc jakas specjalna taryfa na to?
prosze o pomoc bo juz jestem kompletnie verwirrt.
to w takim razie musi byc niemieckie,,tylko takie jest w Niemczech uznawane,,jezeli mieszka sie w Niemczech,,obowiazek!!!od 2007 roku..od 2009 juz dla wszystkich (nawet majacych Gewerbe)

»

Pomoc językowa - tłumaczenia