wyjazd jezykowy, wymiana, lub cos podobnego

Temat przeniesiony do archwium.
Sprawa wygląda następująco - jestem teraz w 2 klasie liceum. W gimnazjum byłem w klasie z rozszerzonym niemieckim, zdałem certyfikat (bodajże zd, ale nie pamiętam na 100%), byłem uczestnikiem wymiany organizowanej w naszej szkole.
Idąc do liceum miałem w planach kontynuacje niemieckiego. Niestety potoczyło się jednak tak, a nie inaczej i uczę się już drugi rok języka hiszpańskiego. Zacząłem intensywnie myśleć nad kontynuacja nauki niemieckiego. Niestety w szkole nie mam takiej możliwości. Nie chciałbym również iść do takiej polskiej szkoły języków obcych (typu pygmalion itp.).
Słyszałem to takich kursach, ze jedzie się do rodziny w danym kraju na ileś tam czasu, normalnie bym z nimi mieszkał, chodził tam na zajęcia itd. Jak takie coś załatwić? Ewentualnie jakaś wymiana, tylko jak to załatwić na własną rękę? Ze strony szkoły swojej nie mam możliwości pomocy, nie organizują takich rzeczy.

Jeżeli ktoś mógłby mi coś podsunąć, jakieś linki, namiary, pomysły - będę bardzo wdzięczny za każdą udzieloną mi pomoc.
Pozdrawiam!
http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=kursy+niemieckiego+za+granic%C4%85
Przecież oli nie wie, co to link...baby...
Tyle to ja umiem sobie znaleźć. Liczyłem na jakieś nieco dłuższe odpowiedzi, może ktoś był na takim kursie, opisałby co nieco jak to wygląda, może ktoś poleci coś sprawdzonego.
Rozumiem, że napisałem " będę bardzo wdzięczny za każdą udzieloną mi pomoc.", no ale bez przesady.
Sprytna bestia....
Wolltest du Tatsachen, oder tylko pogaworzyć?...no, ale bez przesady...

»

Pomoc językowa - tłumaczenia