Staż w Niemczech+szkoła = Masa Formalności! Pomocy!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Niedługo wyjeżdżam do Niemiec na staż połączony z nauką w Berufsschule. Niestety przed wyjazdem muszę załatwić sama wszystkie formalności związane z dalszym życiem w tym kraju tj: ubezpieczyć się, założyć kartę podatkową i oczywiście konto w niemieckim banku. Tak się składa że nie mam zielonego pojęcia jak się za to nawet zabrać! Prosze o wszelkie informacje i rady które ułatwiłyby mi uporanie się z tym !

PS. czy załatwianie tych spraw mogłoby się odbyć bez konieczności udania się do Niemiec?
Nie będzie tak strasznie. Jeśli sprawa stażu i pracodawcy jest jasna, to masz większość formalności już z głowy. Ubezpieczenie, karta podatkowa oraz konto w banku to sprawa jednego dnia. Jedynie konto w banku musisz podpisać, a resztę robi twój pracodawca. Sprawa ubezpieczenia i zameldowania, to godzinka.
A konto w jakim banku jest najbardziej korzystne? i gdzie się zgłosić w sprawie zameldowania i tego ubezpieczenia?
Cytat: Mucha19
A konto w jakim banku jest najbardziej korzystne? i gdzie się zgłosić w sprawie zameldowania i tego ubezpieczenia?
Co masz na myśli pisząc "korzystne"? W żadnym nie dostaniesz procentów. Chyba, że masz grube pieniądze, wtedy Santander.
Einwohnermeldeamt + Krankenkasse
http://de.wikipedia.org/wiki/Krankenkasse
edytowany przez irkamozna: 27 maj 2012
Może źle to ujełam. Chodzi mi o konto w banku gdzie opłaty za prowadzenie jego, przelewy i użytkowanie karty bd naprawdę niskie;]
co to "bd naprawdę niskie"? Ile bd? Chyba nie masz co robić? Polataj wkoło kościoła, bo dzisiaj dobry powód na to.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa