studia w Niemczech!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!
Mam pytanie czy po technikum hotelarskim i zdanej maturze mogę studiować w Niemczech??
Nie!
czyli muszę zdać matue w LO?
Aaaaaa, to całkiem inny temat. Przecież pytałaś po "zdanej maturze". Ile razy chcesz ją zdawać?
jeszcze nie zdałam... jestem w 2 gim i zastanawiam się czy isc do technikum czy liceum
bo slyszalam ze po technikum i zdanej tam maturze nie mozna studiowac w niemczech
No, to jak skończysz się zastanawiać, to pogadamy.
a ty studiujesz w DE?
Po co ci ta informacja?
Mozesz studiowac. Ja sama studiuje tez po technikum hotelarskim.Ogolne zasady mowia ze po technikum hotelarskim mozna studiowac na kierunkach z tym wiazanych. Zalezy to jednak od uczelni. Ja skladalam podanie na prace socjalna. Na jednej mi nie uznano z tlumaczac ze mam " Fachabitur". Na drugiej dostalam sie normalnie musialam miec tylko 3 miesieczna praktyke. Na hotelarswo tez skladam mialam niby za slaba srednia...Jesli masz pytania napisz na maila: [email]
a jeszcze jesli na prawde chcesz studiowac w niemczech idz do liceum. Po tym mozesz studiowac co chcesz
Cały miesiąc się nad tym zastanawiałaś? Ein Blitz von Kitz... Alle Achtung!
Myślę, że najlepszą drogą poznania kraju jest wyjazd na próbę. Też chciałbym zacząć studiować w Niemczech na studiach magisterskich (na razie jestem na trzecim roku licencjatu UWr). Chcemy zorganizować wymianę studencką z DAAD http://www.nawymianie.net/53/wymiana-studencka-z-daad/ , żeby odwiedzić kilka instytucji i zobaczyć, czy naprawde warto studiować w Niemczech. Też wyjeżdżaliście na taką wymianę czy od razu na studia?
Ja nie "myślę", lecz jestem pewna, że poznawanie kraju na próbę nic nie daje.
Dlaczego?
1. Nawet po licencjacie jesteś ani me ani be z Niemca.
2. Pogapisz się kilka dni na tę grupkę Polaków, którzy gadają łamaną polszczyzną.
3. I tak dniami i nocami siedzisz tylko na fejsbuku, bo nie masz forsy na rozjazdy.
4. Sfrustrujesz się tylko i wrócisz z uczuciem zawiści do domu.
Ja byłam już 3 razy w Niemczech "na próbę" i nic mi to nie dało.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa