Nauka po 18 w niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Ukonczylem 18 lat jestem w trakcie 2 klasie liceum i wyprowadzam sie do Bremerhaven. Nie znam jezyka a chce kontynuowac nauke i ciekawi mnie czy jest taka mozliwosc. Czy po 18 roku zycia szkola jest płatna? Czy moge kontynuowac nauke?
to niedaleko ode mnie bez jezyka ani rusz idz do oberschule kuj niemca a po 10 klasie jak bedziesz mial srednuia 3 to pojdziesz na 2 lata do gimnazjum i zrobisz mature ale kuj niemca od zaraz
ok ale jak zalatwic ta szkole? Jakie papiery potrzebuje? I czy zgłosic sie do szkoły czy do jakiegos urzedu?
zameldowac sie musisz najpierw w bremen a oni ci juz powiedza gdzie odpowiednia szkola sie znajduje bremen jest duze bo to tez bundesland i maja szkoly przyporzadkowane do dzielnic i w tej dzielnicy musisz po zameldowaniu sie w ratuszu do szkoly sam zglosic
potrzebujesz swiadectwo ostatniej klassy i polrocza przetlumaczone zrob to w polsce bo taniej jako mowe obca mozesz polski wybrac tylko jest to troche zalatwiania ale taka obcja istnieje
i nie martw sie jak bedziesz sie uczyl to osiagniesz co chcesz pa
a gdzie sie wybrac z dokumentami. szkola czy urzad? a słyszałem ze szkola po 18roku zycia jest płatna prawda?
a zameldowany jestem juz w bremerhaven i co dalej?
Cytat: arris94
a gdzie sie wybrac z dokumentami. szkola czy urzad? a słyszałem ze szkola po 18roku zycia jest płatna prawda?

jezeli jestes w prywatnej szkole to tak ale panstwowe szkoly nie sa platne
bierz swiadectwa i szukaj szkoly ty masz juz 10 klase skonczona czyli moze fachgimnazjum lub berufschule
a, jak sie szuka szkoly?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia