Ubezpiecznie, pomoc społeczna

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
wiem, wielokrotnie te tematy były tutaj poruszane jednak mimo przeglądania wątków nie mogłam zaleść interesujących mnie odpowiedzi dlatego piszę.
Mianowicie. Mieszkam tutaj z mężem, uczę się on pracuje. Chcemy pomóc kuzynowi który mieszka w Polsce, jest sam i ma pensję głodową. Postanowiliśmy go do nas wziąc. Wyslemy go na kurs językowy do Jmd (on ma 25 lat). Pokryjemy koszty kursu (po dofinansowaniu) itp. Jednak może wie ktoś czy może dostać jakąś zapomogę, pomoc socjalną cokolwiek może akurat mu sie należy aby na czas szkoły (kurs dzienny) miał jakie kolwiek pieniądze. Oczywiście wiem może pojśc do pracy na basis gdziekolwiek ale może jednak ktos z was wie może cos się zmieniło.
Drugie pytanie dotyczy ubezpieczenia zdrowotnego. Na czas trawania kursu niemam pojęcia jak go ubezpieczyć. Nie stać nas na tyle aby mu to zapłacić - niestety, szkoda.Może jest mozliwość aby Państwo ubezpieczyło go jako ucznia (sama nie wiem jak) na czas tylko kursu (poźniej od razu pojdzie do pracy). Najważniejsze jest to ubezpiecznie. Może ktoś z Was ma jakis pomysł? Z góry będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
mypolacy.de

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę