Zabytki w Berlinie ?????

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos mogl by mi podac nazawy jakichś 2 zabytkow w Berlinie i jakies informace o nich po polsku bede bardzo wdzieczna
no, przede wszystkim brama brandenburska, która w czasie, gdy był mur berliński, znajdował się między 2 strefami- zachodnimi i nrd, poza tym siegessäule (nie wiem jak to się nazywa po polsku-kolumna zwycięstwa?)
oprócz tego katedra berlińska, pałac bellevue, dom wszystkich kultur, resztki muru niedaleko dworca wschodniego, wieża telewizyjna na alexanderplatz, czerwony ratusz, kościół marienkirche, fontanna neptuna(czy poseidon- nie pamiętam), no i oczywiście wyspa muzealna i reichstag. spróbuj pod tymi hasłami w googlach, a tak , to może będzie jakiś przewodnik po polsku po berlinie.
eeee, troche mało tych zabytków podałas, przeciez jeszcze alecanderplatz z alexanderhaus i berlolinhaus, pergamonmmuseum - zbiór sztuki staoożytnej od ołtarza zeusa zaczynając, przez rzymską bramę targowoą z miletu, kończąc na bramie bogini jsztar.
HA HA HA!!!
to jeszcze Kościół Pamięci w Berlinie- Gedächtniskirche in Berlin, fajnowy. ich grüße meine Zuckerschnecken:o)
niemcy są fajne
Ja szukam informacji na temat neptunbrunnen (fontanna neptuna) w Berlinie. Jeśli ktos posiada jakies linki (najlepiej w jezyku polskim).
czesc zobaczylam ze jestes z berlina ja dopiero sie tu wprowadzam jesli mozesz napisz mi cos o kosztach mieszkania 2 pokojowego badz kawalerki jesli sie orjentujesz i gdze mozna starac sie o prace pozdrawiam Dorota
witaj domyslam sie ze jestes z Berlina bardzo cie prosze napisz mi cos o kosztach wynajecia mieszkania i o pracy niekoniecznie legajnej ale przyzwoitej
1.Siegessäule-kolumna zwycięstwa
2.Der Alexanderplatz-plac Aleksandra
3.Branderburger Tor
4.Rotes Rathaus
5.Berliner Dom
Są jeszcze
1 City West
2 Sony Center
3Friedrich der Grosse
4Potsdamer Platz
5Checkpoint Charly
6Pergamonmuseum
7Neue Synagoge
8 Rotes Rathaus mit Neptunbrunnen
9 Gedachtniskirche
10Quardiga von J.G. Schadow
11 i wiele innychh....
Poszukuję informacji o fernsehturm - wieży telewizyjnej w Berlinie ... Tekstu ma być na 5 stron ..to jakby ktoś miał to pliska prześlijcie na email : [email] / / / / potrzebne na środę 7 czerwca =]
Zamek na wyspie uznam
Alexanderplatz - Alte Nationalgalerie - Altes Museum - Around - Beate Uhse Erotic Museum - Blokada Berlina - Berliner Dom - Berlin Hauptbahnhof - Siegessäule - Mur berliński - Berliner Philharmonie - Botanical Garden - Brama Brandenburska - Bundestag - Charlottenburg Palace - Checkpoint Charlie - Downtown - East Side Gallery - Muzeum Egipskie w Berlinie - Fernsehturm - Franzosisches Gymnasium - French Cathedral - Friedrichshain - Friedrichstrasse - Funkturm Berlin - Gemaldegalerie - Gendarmenmarkt - German Chancellery - German Historical Museum - German Museum of Technology - Greater Berlin Act - Hawela - House of World Cultures - Uniwersytet Humboldta w Berlinie - Muzeum Żydowskie w Berlinie - Kaiser Wilhelm Memorial Church - Karl-Marx-Allee - Kaufhaus des Westens - Kurfürstendamm - Lichtenberg - Lustgarten - Memorial to the Murdered Jews of Europe - Jezioro Müggel - Museum Island - Museum of Indian Art - Museum of Natural History - Neptun Fountain - Neue Nationalgalerie - Nowa Synagoga w Berlinie - Stadion Olimpijski w Berlinie - Muzeum Pergamońskie w Berlinie - Potsdamer Platz - Prenzlauer Berg - Rathaus Schoneberg - Rotes Rathaus - Reichstag building - Sachsenhausen - Zamek Bellevue - Spandau - Sprewa - St Nicholas Quarter - St. Hedwig s Cathedral - Stadtschloss - Port lotniczy Berlin-Tegel - Tiergarten - U-Bahn - Unter den Linden - Viktoriapark - Jezioro Großer Wann - Weissensee Cemetery - Zoologischer Garten Berlin

:)
Beate Uhse Erotic Museum - hehe nie wiedzialam ze to zabytek:P
Ale muzeum erotyki to w Berlinie prawdziwy hit. Kiedys bedzie zabytkiem...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Pomoc językowa