legitymacja szkolna

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
mam pytanie.Wyjeżdżam niebawem do Berlina i mam zamiar poruszać się głównie metrem i S-Bahnem.Czy orientujecie się może, czy nasza polska legitymacja będzie mnie uprawniać do zniżek na przejazdy?Jeśli tak - wystarczy powiedzieć,że to taki a taki dokument i bez problemu go uznają?
Mam wątpliwości,bo skoro w UK patrząc czasem na polski dowód celnicy robią wielkie oczy, to na widok takiej legitymacji tym bardziej...
Aha, i gdyby ktoś był kiedyś w pięknym mieście Berlinie i odwiedził dzielnicę Stieglitz( Lichterfelde)i mógłby się podzielić wrażeniami stamtąd,proszę o kontakt [email]
Z góry dziękuję za pomoc i życzę słonecznego dnia:)
hm no ja zawsze uzywalem niemieckiej legitymacji. Szczerze mowiac, nie wiem jakby to bylo z polska, ale mysle, ze by przeszlo :) w koncu jestesmy w UE :>
Siema Pasiasta mieszkalem w Steglitz-Lankwitz i bylo jak dla mnie ohydnie i okropnie. Ale Lichterfelde jest ok - takie blokowisko troche ale ladnie tam jest :-) Pozdroofki
dlaczego polska legitymacja miala by Cie uprawniac do znizek w australi berlinie czy gdziekolwiek poza polska ratunku
poznieważ na całym swiecie osoby uczące się moga korzystać z niżek w tansporcie i *miejskim/tudzież lotnicznym zniżkach na kino i inne tego typu rozrywki ...kupujesz bilet po prostu ze zniżką do bahna i sie nic nie martw no chyba ze wyglądasz na 45 lay
*lat
Nie całkiem. Czasami do zniżki mają prawo tylko uczący się w danym mieście (tak jest np. w londynie). Wygląd nic tu, niestety, nie pomoże. Pozdrawiam.
tak jesli masz wyrobiona miedzynarodowa legitymacje studencka lub euro26 lub podobnie jesli takowe istnieja a na polskiej to zycze powodzenia przy spotkaniu z kanarkiem a wtedy kare oplaci ttt
hehe

najlepsze jest to ze u siebie w miescie jak jade autobusem i wsiada kanar i zada moja legitke i sie jej tak przyglada jak by nigdy nie widzial jej

he jeszcze troche a sprawdzali by czy nie jest fałszywa !!!

a wy chcecie zeby za granica respektowali kawalek papieru ze zdjeciem
gdzie Wy zyjecie !!!!!!!!!

chcecie miec jakies przywileje kupcie legitke ISIC !
blehehe ja nie mam takich problemow w mojej wsi nie ma komunikacji :D
ttt jakas riposta? ciekawi mnie gdzie poza granicami naszego kraju wchodzilas- e na polska legitymacje do kina /teatru tudziez koszytalas-es z komunikacji miejskej
A czy karta euro26 daje dużo zniżek w Niemczech? Bo zastanawiam się czy kupić.
tak wogole to fajnie macie, bo w niemczech nie ma zadnych znizek na komunikacje miejska:PP
a tak wogole, to studiuje w berlinie i w zwiazku z tym posiadam niemecka legitke. I tak sie tez zastanawialam, czy moge jezdzic na biletach znizkowych w polsce. Wybralam sie nawet do MZK i spytalam. Pani nie wydawala mi sie specjalnie kompetentna. Nie byla tez mila, bo najwyrazniej przerwalam jej pilowanie paznokci. I powiedziala mi, ze tak naprawde to nie wie, ale chyba moge korzystac ze znizek:PP hehe, ciekawe tyko, czy kanar bylby takiego samego zdania:PP
jak nie ma ? moj Studierendenausweis upowaznia mnie do bezplatnych przejazdow po berlinie i brandenbrugi tzn o tyle bezplatny ze kosztuje dodatkowo z 80 euro i jest obowiazkowo placony przy semesterbeitrag ale jak ktos korzysta czesto to mu sie po 1 miesiacu zwraca a 5 miesiecy jezdzi dodatkowo no ale to zalezy od uni wiem ze juz np TU nie ma znizek a rok jeszcze temu mialo
nie, no alez oczywiscie, ze studenci maja znizki, ale te bilety - razem z legitymacja zalatwia uczelnia, ale z tego co mi sie wydaje, to na takie przejazdy jednorazowe i bilety jednodniowe, to przeciez nie ma znizek, prawda?? no chyba ze cos pokrecilam. ale wiecie co, jutro pojde i noramalnie z ciekawosci sprawdze:PP
a czy karta euro
hej kurcze to trzeba sprawdzic bo np wiem ze ISIC daje znizke w Poslce na PKP to pewnie tez i w berlinie ale wiem ze euro 26 nie daje ubezpieczenia i ogolnie jest nie uznawana bo niemcy nie podpisaly jakies tam umowy i chyba od 3 lat dziala wszedzie tylko nie w niemczech ale jak jest obecnie to znowu trzeba sie dowiedziec konkretnie bo to znowu moze byc uzaleznione od podpisanej np. w tym roku badz nie umowy troche zamieszalem ale sie wczytasz i znowu piwko jak tak dalej pojdzie to albo sie upije albo mi serce od kawy siadzie :) pozdrawiam
:) Trochę skomplikowane fakt ale Twoje zorientowanie w temacie naprawdę imponujące. Pozdr.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa