Slub cywilny z Polakiem mieszkajacym w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |
Chcialabym zapytac, czy ktos moze orientuje sie w prawie niemieckim, albo nie orietuje sie ale z wlasnego doswiadczenia bedzie w stanie mi pomoc? :)
Mam taka oto sytuacje: jestem zareczona z Polakiem, ktory od wielu lat mieszka w Niemczech, ma wiec podwojne obywatelstwo: polskie i niemieckie. Planujemy slub cywilny i zdecydowalismy, ze z roznych wzgledow slub ten powinien sie odbyc w Niemczech (mimo,ze planujemy mieszkac w Polsce). Jednak ja nie mam pojecia na jakiej zasadzie to wszystko sie odbedzie. Skoro ja nie mam obywatelstwa niemieckiego to czy to cos zmienia? czy dokumenty beda sporzadzone w dwoch jezykach (polskim i niemieckim)? jakie sa ogolne procedury prawne?
prosze o jakies informacje
bede badzo wdzieczna
pozdrawiam :)
biorac slub w niemczech otrzymujesz dokument slubu w jezyku niemieckim, tlumaczyc musisz na wlasny koszt. jezeli obywatel niemiecki zawiera zwiazek malzenski z osoba ktora nie posiada obywatelstwa niemieckiego, to ta osoba nie otrzymuje obywatelstwa tylko dlatego ze zawarla zwiazek malzenski z niemcem. Aby otrzymac obywatelstwo trzeba zamieszkiwac w niemczech i to przez okres conajmniej 5-ciu lat i byc na wlasnych dochodach. To tyle co wiem......twoje dokumenty polskie(metryka urodzenia, zaswiadczenie ze jestes stanu wolnego) musza byc przetlumaczone na niemiecki
Dziekuje Ci za odpowiedz. Jednak to, ze nie otrzymam obywatelstwa niemieckiego tylko dlatego, ze wchodze w zwiazek malzenski z obywatelem Niemiec, wiem :) Chcialabym sie raczej dowiedziec czegos o samym przebiegu slubu cywilnego z obcokrajowcem. Zalezy mi na informacji czy slub ten odbywa sie w jezyku niemieckim (znam niemiecki slabo), czy tez w obecnosci tlumacza polskiego? czy dokumenty sporzadzone sa w jezyku niemieckim czy sa tlumaczone rowniez na polski? w koncu w trakcie slubu musze zlozyc swoj podpis, i jednak zalezy mi na tym zebym miala to przedstawione jasno i czytelnie czyli w moim ojczystym jezyku :) musze wiedziec przeciez co podpisuje. Prosze o odpowiedz jesli ktos ma na ten temat informacje
pozdrawiam
Witam i spiesze z podpowiedzia: slub cywilny w urzedzie odbywa sie w jezyku niemieckim i dokumenty beda sporzadzone rowniez tylko w tym jezyku. W zwiazku z tym, ze niemiecki znasz slabo wymagana bedzie obecnosc tlumacza (nie musi byc to tlumacz przysiegly, wystarczy osoba znajaca b. dobrze ten jezyk, ale:uwaga: spoza rodziny!!). Po slubie musisz (np w Polsce) przetlumaczyc dokumenty na jezyk polski (to juz musi byc tlumacz przysiegly i jego pieczatki:) a potem wszystko zanosisz do polskiego urzedu stanu cywilnego (gdzie znow placisz pare groszy, eh) i sprawa zalatwiona. Prosto, latwo i przyjemnie, nieprawdaz? :) a wiec bez stresu do przodu.
klenia dziekuje ci za informacje :)
mam jeszcze jedno pytanie, czy jest jakas roznica czy slub odbedzie sie w Polsce czy w Niemczech? czy moze odbyc sie takze w Polsce (bylo by to duze ulatwienie poniewaz moj narzeczony zna jezyk polski) a pozniej dokumenty przetlumaczone przez tlumacza na jezyk niemiecki zostalyby dostarczone do urzedu w Niemczech?
mysle ze tak, skoro w druga strone to dziala:) ale tak naprawde to jak wezmiesz w Polsce tez nie ma wiekszych problemow, mam to za soba:) trzeba tylko wczesniej wiedziec co dokladnie jest potrzebne, a Ty juz wiesz (ja nie mialam tylu informacji przed:)
jak wezmiesz w Niemczech, chcialam powiedziec oczywiscie:) ja bralam w niemczech.
klenia a jak dawno temu bralas slub? mieszkasz teraz w Niemczech? pytam z czystej ciekawosci ;) bo mnie czeka przeprowadzka i chcialabym zeby ktos podzielil sie ze mna wrazeniami
w marcu, w niemczech, mieszkam tez w Niemczech (koscielny tez sie tu odbyl pare miesiecy pozniej). A Ty gdzie jestes? w Niemczech czy w Polsce?
ach, glupia jestem, widze ze ci sie pl wyswietla wiec jasne gdzie:)
ha ha :) tak, jestem w Polsce, jeszcze przez pare miesiecy
slub mamy zaplanowany na koniec stycznia i mam nadzieje, ze do tego czasu uda nam sie zalatwic wszystkie formalnosci i skompletowac dokumenty, hmm wolalabym zeby odbyl sie on w Polsce, bylo by to dla mnie duzo udogodnienie.. tylko nie wiem czy jesli wezmiemy slub w Polsce i dziecko urodzi sie rowniez w Polsce, to czy to bedzie mialo jakies znaczenie dla ubiegania sie o Kindergeld?
a Ty mieszkalas przed slubem w Niemczech?
owszem, mieszkalismy tu razem pare dobrych miesiecy przed slubem:) Rozumiem ze spodziewasz sie dzieciaczka, jak Twoj narzeczony ma obywatelstwo niemieckie albo pracuje tamlegalnie to chyba nie bedzie problemu z kindergeld. A Ty pracujesz? co do kindergeld to jak sie nie myle zadne koosy ok 170 euro, prawda?
tak, spodziewamy sie dzieciaczka :) moj narzeczony ma obywatelstwo niemieckie i pracuje w Niemczech legalnie, ja nie pracuje, jestem w trakcie studiow, ktore bede musiala przerwac na rok, na ten czas planuje przeniesc sie do Niemiec, zebysmy mieszkali wszyscy razem
co do wysokosci Kindergeld to slyszalam juz rozne opinie i sama nie wiem w koncu ile ono wynosi :)
a jak Tobie mieszka sie w Niemczech? studiujesz czy pracujesz?
studia juz skonczylam 2 lata temu w Polsce, tu jestem od roku i poki co koncentrowalam sie na nauce jezyka robiac intensywny kurs. W kazdym razie nie jest tu tak rozowo z praca, choc to pewnie zalezy od kierunku studiow no i przede wszystkim znajomosci jezyka. Oczywiscie mozna znalezc job jako sprzataczka ale to akurat nie bardzo mnie interesuje:)
ha ha ha chyba Ci sie nie dziwie ;) mnie tez taka praca raczej nie interesuje
mowisz, ze robilas kurs jezyka niemieckiego, w takim razie opowiedz mi prosze cos o tym, bo zaraz po przyjezdzie do Niemiec zamierzam sie zabrac intensywnie za nauke tego jezyka
ps. Twoj maz jest Niemcem czy Polakiem? (jesli moge zapytac ;) )
zaczne od meza, urodzil sie w Polsce i spedzil tam 14 lat swego zycia. Liceum i studia robil juz w Niemczech. Ma obywatelstwo niemieckie. co do kursu to zaczelam pare dni po przyjezdzie, wczesniej, w Polsce uczylam sie jakies 2 miesiace..no wiec wszystko bylo dla mnie nowe. Kurs odbywal sie od pon do pt od 8 do 14 i to bylo za duzo..zlikwidowano je..i teraz konczya sie o 12. To mozna przezyc:) w grupie nie mialam Polakow wiec bylam zmuszona jakos sobie radzic po niemiecku:) KOszt: miesiecznie 300 euro
ja ucze sie niemieckiego rok, ale nie potrafie sie porozumiec, nie wiem czy ze mna jest cos nie tak czy z kursem ;)
mam nadzieje, ze w Niemczech pojdzie mi to szybciej wlasnie ze wzgledu na to, ze bede miala ograniczony kontakt z Polakami i z jezykiem polskim
a nie orientujesz sie moze czy kursy te sa organizowane takze wieczorem tak ok. 18.00? czy tylko rano?
jest naprawde wiele mozliwosci, dla kazdego cos dobrego, wiec tym sie nie martw, sa przed i popoludniowe, sa codzienne i weekendowe, sa tez po 2 razy w tygodniu, wiec wybor masz naprawde duzy. A do jakiego miasta sie wybierasz? im wieksze tym wiecej alternatyw.
wybieram sie do malego miasta na Bawarii, zaraz przy granicy z Czechami wiec nie wiem czy bede miala az tak duzy wybor kursow jezykowych ale powinnam cos dla siebie znalezc :)
a tymczasem mowie juz dobranoc :) i mam nadzieje, ze jutro tez bedziesz na forum, bo mam jeszcze wiele pytan ;)
w takim razie dobranoc, pozdriwienia dla malego mieszkanca twojego brzucha:)
wlasnie zerkam na kalenendarz i widze ze jest juz 26 styczen, ale mimo wszystko moze troszke jeszcze zainteresuje Cie kilkoma wiadomosciami i formalnosciami z dziedziny slubnej! Jestem narazie po slubie cywilnym w Niemczech ale musze przyznac ze przygotowania do niego byly dosyc uciazliwe i zmudne ! Moze po kolei i od poczatku!
1.Z urzedu stanu cywilnego potrzebujesz : akt urodzenia (obydwoje), akty mazenstwa obojga rodzicow, zaswiadczenie o tym ze jestes stanu wolnego i mozesz zawrzec zwiazek malzenski za granica.
2. zaswiadczenie o zameldowaniu w polsce .
Te wszystkie dokumenty wysylasz do ministerstwa spraw zagranicznych w Warszawie z prosba o ich legalizacje i znaczkami skarbowymi (19 zl. za kazdy dokument)
3. Z dokumentami z pieczatka z MSZ jedziesz do ambasady lub konsulatu Niemieckiego w Polsce i tam dostajesz nastepne pieczatki (ok.20 euro za dokument z urzedu stanu cywilnego i ok.40 euro za kazdy inny)
4. Wszystkie dokumenty musisz przetlumaczyc u tlumacza przysieglego w Niemczech (to wazne)
5. Teraz dopiero mozecie wszystkie dokumenty + paszporty zaniesc do urzedu stanu cywilnego .
6. Slub odbywa sie w jezyku niemieckim , obowiazkowo z tlumaczem (moze byc rowniez ktos z rodziny i niekoniecznie ze swiadkami.
7. Po slubie dostaniecie akt zawarcia zwiazku malzeskiego w jezyku niemieckim jak rowniez tzw."internazionalny" czyli z tlumaczeniem na kilka jezykow(ktory Wam sie niestety do niczego nie przyda :-(.
8. Jesli chcecie zeby wasze malzenstwo bylo wazne rowniez w Polsce musicie umiejscowic akt malzenstwa tzn. prztlumaczyc wasz zupelny akt malzenstwa ( to wazne ) w Polsce oczywiscie u przysieglego tlumacza i zlozyc razem z podaniem w urzedzie stanu cywilnego .
Powodzenia ! Kasia .
co Ty wygadujesz!
chyba sobie "troche" skomplikowalas sprawe z tymi ministerstwami itd..
ja pare miesiecy temu bralam slu i niepotrzebne byly zadne ministerstwa ani ambasady!!
potrzebne byly patrz wyzej na forum
i nie strasz ludzi
na stronie z tematem "obywatelstwo"
a tlumaczem wlasnie nie moze byc nikt z rodziny!!! ale moze byc jakis znajomy
Hej! Moim zamiarem nie bylo straszenie nikogokolwiek ! Niestety nie jestes jedyna , ktora brala slub cywilny w Niemczech ! Pisze to co sama wiem z wlasnego doswiadczenia , jezeli komus pomoga moje wskazowki to bardzo dobrze ale jesli komus udalo sie te wszystkie procedury zalatwic w inny sposob to jego szczescie :-) I nie chcialabym zeby ktos posadzal mnie o wypisywanie bzdur lub glupot wyssanych z palca!
Byc moze cala procedura (ktora ja i moj maz "skomplikowalismy sobie zycie") zalezy od urzedu i urzednikow , ktorzy w nim pracuja.
W kazdym razie zycze wszystkim powodzenia .
Kasia.
oki, oki, ale naprawde dziwie sie i jednoczesnie jestem przerazona tym calym biurokratycznym zamieszaniem, w ktore zostaliscie niepotrzebnie zaabsorbowani. Widze, ze mialam wielkie szczescie trafiajac na kompetentnych urzednikow, ktorzy znaja przepisy, sa kompetentni w swojej pracy i nie utrudniaja ludziom zycia. Ciekawa jestem, skad pochodzicie oboje, bo ta sprawa jest dla mnie niewyobrazalna. Ignorancja tych urzednikow napawa mnie obrzydzeniem.
pozdrawiam
a z jakich okolic jest twoj chlopak w polsce
z warszawy
Musze przyznac ze naprawde mialas szczescie :-) Przed nami jeszcze koscileny , ale narazie musimy ochlonac po tej calej bieganinie przed cywilnym . Na szczescie (a moze i nie ?) planujemy slub koscielny w Plolsce , mam nadzieje ze pujdzie nam zgrabniej :-)
Aha! Mieszkamy w Landau - to malutkie miasteczko na Bawarii nad Isarem , ale naprawde sliczne ( i z upierdliwymi- niekiedy- urzednikami ).
A gdzie Wam sie udalo tak wszystko bezproblemowo zalatwic ?
Pozdrawiam!
Hej! Mam pytanko do kasiagolla: np. jeżeli mój chłopak ma zameldowanie w Niemczech i obywatelstwo niemieckie, ale urodził się w PL to czy dokumenty typu: akt urodzenia, akt małżeństwa rodziców, zaświadczenie o zameld. w Niemczech składa w Polsce tak jak to opisałaś powyżej czy w Niemczech, a tylko ja składam w Polsce (z racji tego że jestem tu zameldowana i mam tylko obywatelstwo polskie)? Z góry dzięki za odp.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |

»

Pomoc językowa