Hej !
Moj maz urodzil sie w polsce i jego rodzice rowniez brali slub w Polsce - wiec musielismy te dwa dokumenty, czyli jego akt urodzenia i akt zawarcia zwiazku malzenskiego jego rodzicow tak samo tlumaczyc i legalizowac jak moje. Ja musialam zlozyc : moj akt urodzenia, akt zawarcia zwiazku malzenskiego moich rodzicow ( zeby nie bylo ze spadlam z choinki:-) , potwierdzenie zameldowania w Polsce oraz dokument, ktory stwierdza ze nie bralam wczesniej slubu to chyba wszystko a jesli o czyms zapomnialam to zerknij wyzej.
Nie wiem gdzie Wy macie zamiar zawrzec zwiazek malzenski, ale jesli w Niemczech to Twoj przyszly maz nie potrzebuje zadnych innych dokumentow z Polski oprocz tych dwoch.
Nie mam pojecia jakie dokumenty sa potrzebne do slubu koscielnego , a wszystkie , ktore wymienilam dotycza cywilnego . A przedewszystkim wszystkie te dokumenty skladacie w Niemczech ( a nie w polsce ), czyli tam gdzie chcecie sie pobrac.
Jezeli chcecie zeby wasz akt slubu byl wpisany w akta urzedu cywilnego w polsce musicie go "umiejscowic" , ale to osobna historia i tym mozecie sie spokojnie zajac dopiero po slubie.
Jakbys miala jeszcze jakies pytania to chetnie pomoge .