Slub cywilny z Polakiem mieszkajacym w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
31-47 z 47
| następna
Hej !
Moj maz urodzil sie w polsce i jego rodzice rowniez brali slub w Polsce - wiec musielismy te dwa dokumenty, czyli jego akt urodzenia i akt zawarcia zwiazku malzenskiego jego rodzicow tak samo tlumaczyc i legalizowac jak moje. Ja musialam zlozyc : moj akt urodzenia, akt zawarcia zwiazku malzenskiego moich rodzicow ( zeby nie bylo ze spadlam z choinki:-) , potwierdzenie zameldowania w Polsce oraz dokument, ktory stwierdza ze nie bralam wczesniej slubu to chyba wszystko a jesli o czyms zapomnialam to zerknij wyzej.
Nie wiem gdzie Wy macie zamiar zawrzec zwiazek malzenski, ale jesli w Niemczech to Twoj przyszly maz nie potrzebuje zadnych innych dokumentow z Polski oprocz tych dwoch.
Nie mam pojecia jakie dokumenty sa potrzebne do slubu koscielnego , a wszystkie , ktore wymienilam dotycza cywilnego . A przedewszystkim wszystkie te dokumenty skladacie w Niemczech ( a nie w polsce ), czyli tam gdzie chcecie sie pobrac.
Jezeli chcecie zeby wasz akt slubu byl wpisany w akta urzedu cywilnego w polsce musicie go "umiejscowic" , ale to osobna historia i tym mozecie sie spokojnie zajac dopiero po slubie.
Jakbys miala jeszcze jakies pytania to chetnie pomoge .
Dziękuję za odpowiedź:-)
Hej a moglabys podac np jakiegos e-maila badz nr gg na ktory mozna Ci zadacc pytanko odnosnie Tematu ktory poruszasz na forum (slub cywilny w Niemczech)rnAnia
Hej Aniu!
Jakbys miala jakies pytanko to chetnie pomoge w miare mozliwosci moj e-mail to : [email]
Pozdrawiam- Kasia.
hmm
hej, od niedawna jestem w Niemczech, niedlugo zamierzamy sie pobrac z moim nazeczonym, On jest Polakiem, ale od wielu lat mieszka w Niemczech, planujemy wziac slub cywilny w Niemczech i chcialabym wiedziec dokladnie, jakie dokumenty sa wymagane do slubu cywilneg.. bo kazdy pisze cos innego.. sama juz nie wiem.. moze ktos pomoc? :) Pozdrawiam.
Najlepiej ci pomoze Standesamt w miescie, w ktorym mieszkacie. Tam zapytaj. Albo na forum chcecie slub brac :-)
dziekuje, tak tez zrobie.. :) Pozdrawiam :)
145 na dziecko, nie 170:)
teraz wyglada to tak:sa trzy rodzaje kursow. Ja chodze na taki od 8.30 do 12.30.Trwa on 6 i pol miesiaca. Ja nie pracuje, jestem na socjalu, wiec placi mi arbeitsamt, ale normalnie to placi sie 1 euro za godzine. Drugi kurs trwa 6 miesiecy i trwa od 8 do 15.30...strasznie duzo!Tyle, ze na tym dluzszym uczy sie tez obslugiwac np. komputer i pomagaja znalezc prace. jest tez trzeci rodzaj.Dwa razy w tygodniu, wieczorem.Od 17 do 21, czy jakos tak, ale ten trwa 2 lata, czy trzy nawet!
Decyzja nalezy do Ciebie:)
ja tez bralam slub w Niemczech i wszystko wygladalo tak jak napisala issabel52!Raju...tylke zalatwiania?My nie zalatwialismy takich strasznych rzeczy!Fakt, ze byly juz maz, byl raz w Am,basadzie niemieckiej w Warszawie, ale juz nawet nie pamietam, czy to bylo zwiazane ze slubem w Niemczech. Bylo szybko, krotko i na temat.
sorry, co Ty napisalas, a ja Cie przechrzcilam Cie na issabele:)sorrka!Ja tez nie musialam zalatwiac tylu dokumentow...to straszne!Mnie by sie odechcialo brac slub, gdybym musiala tyle zalatwiac:)
witam...jestem tu nowa...mam zamiar wziac slub w niemczech ale najpierw czekam na rozwod w polsce..jak czytam to wszystko to jestem przerazona...pozdrawiam wszystkich
Witam jestem tu zupelnie nowa na tym forum. Ale widze ze wiele mozna tu sie dowiedziec i smialo pytac o rady innych. To tez chcialbym zasiegnac wiedzy na temat polakow przebywajacych w de: Moj narzeczony mieszka od 4 lat w de jest tu zameldowany i ma pozwolenie na prace stala. w wakacje planujemy zwiasc cywilny ale chyba w polsce bo tu jest raczej wiecej kosztow i papierkowej roboty. A z naszym jezykiem niemieckim sami sobie nie poradzmy raczej. Czy zostajac juz jego zona i majc jego zameldowanie na mieszkaniu bede mogla tez legalnie pracowac? a jak nie to po jakim czasie mi to przysluguje? Czy sie cos placi za to? co bedzie pozniej jak urodze dziecko normalnie mozemy miec ubezpieczenie od mojego meza? jakie bede miec prawa w de kiedy bede juz jego zona bez koscielnego? Przypomne tylko ze moj narzeczony mieszka w de ma zameldowanie od 4 lat i pozwolenie na prace bo mial wczesniej w de wlasna dzialalnosc gospodarcza ale nie ma obywatelstwa niemieckiego. po jakim czasie trzeba sie starc o obywatelstwo niemieckie i czy trzeba przechodzic przez jakies testy skoro jestesmy oboje polakmi? za pomoc w moich pytaniach wszystkim z gory dziekuje i pozdrawiam.
obywatelstwo niemieckie po 8 latach..zdac test na Niemca"unarodowienie" - Einbürgerung..255 euro

tak mozesz pod jego ubezpieczenie.... po urodzeniu nalezy sie na dziecko kindergeld 184 euro i Elterngeld nawet jezeli tu nie pracowalas to 300 euro 12 miesiecy

zeby legalnie pracowac potrzebujesz pozwolenie na prace(graniczy z cudem)
plus na pobyt Freizügigkeitsbescheinigung (uwaga trzeba teraz sie okazac dochodem na ten dokument)moze malzonek gewerba sie okazac wtedy nie trzeba zarobkow donosic poswiadczy ,ze Cie utrzymie

koscielny slub do niczego sie tu nie liczy...cywilny jak wszedzie zresztą tylko
dziekuje za pomoc ale czy naprwde jest tak ciezko z pozwoleniem na prace kiedys slyszalam ze po roku mozna dostac cos takiego jak wyjde za maz za kogos to ni ema pochodzenie w niemczech. a czy orjentuje sie ktos moze jakie sa koszty tu cywilnego w niemczech?
pozwolenie na prace po 3 latach stalego zameldowania..lub wczesniej jezeli pracodawca udowodni w urzedzie pracy ,ze Ciebie potrzebuje i nie ma innego na to miejsce(czasami sie udaje)

gdyby wyszlas za Niemca pozwolenie od reki po slubie
Temat przeniesiony do archwium.
31-47 z 47
| następna

»

Pomoc językowa