obywatelstwo niemieckie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 80
poprzednia |
witam mam do was takie pytanko czy nie orientujecie sie czy jak wyjde za maz za obywatela niemiec to czy bez problemu dostane pozwolenie o prace w niemczech bo slyszalam ze niemcy dali okres przejsciowy dla polski i o zatrudnienie w niemczech nie jest tak latwo a ja zamiezam we wrzesniu wyjechac do chlopaka i tam pracowac. Chemy wziasc slob bardzo prosze o jakies wskazowki.
Jesli wychodzisz za maz na Niemca to bez problemu mozesz zaraz po slubie pracowac , musisz tylko miec specjalne pozwolenie (Aufenthaltstitel - Aufenthaltserlaubnis - wklejane do paszportu) , ktore mozesz zalatwic w urzedzie (Landratsamt lub Arbeitsamt - tu podobno trzeba za to placic ).
Ja zalatwialam to w Landratsamcie i po zlozeniu wszystkich dokumentow (napewno dostaniesz liste jakich ) czekalam okolo tygodnia .
Zycze powodzenia !
no dziekuje slicznie:)) nareszcie ktos mi pomogl!!szczerze to kamien mi spad z serac bo balam sie ze nie bede mogla pracowac.a jesli nie mam paszportu bo przeciez do niemiec moge wjechac na dowodzie osobistym to jak dostane te pozwolenie?? a moglabys mi jeszce powiedziec jakie sa plusy tego ze moj chlopak ma obywatelstwo niemieckie chodzi mi ogolnie o zycie w niemczech??czy np bede mogla normalnie kozystac ze swiadczen zdrowotnych bgardzo prosze o odpowiedz. pozdrawiam
hej Agnieszko!
Nie jestem pewna ale wydaje mi sie ze paszport w tym przypadku moze byc wazny , bo nie mam pojecia czy moga Ci to pozwolenie wkleic do jakiegos innego dokumentu? Ja po slubie tutaj "robilam" w Polsce wszystkie dokumenty na nowo (z nowym nazwiskiem) , byl rowniez w tym i paszport.
A jesli chodzi o swiadczenia zdrowotne to po slubie rowniez mozesz byc bez problemu ubezpieczona razem z mezem w kasie chorych , w tej do ktorej on nalezy. Gdybys miala jakies pytania to chetnie pomoge (w miare moich mozliwosci , bo nie chce Ci naopowiadac "bzdur":-)
Pozdrawiam!
no hej kasia!! A ile musialas czekac na wyrobienie w polsce tych dokumentow???na to dlugo sie czeka??a jesli chodzi o ten paszport to bede musiala sie popytac jak z tym jest. A ty gdzie bralas slob w niemczech czy w polsce??moj chlopak woli w niemczech bo ponoc tam sie mniej na to czeka a ja zas wole w polsce bo wiadomo rodzina ale nie wiem jak to bedzie najwyzej tak zrobie ze rodzina do niemiec przyjedzie:))a w jakim rejonie mieszkasz w niemczech jesli moge wiedziec??
czekam na odpowiedz pozdrawiam
ja np bralam slub w Niemczech i rodzinka przyjechala, wszystko bylo pieknie, tak jak byc mialo..Z formalnosciami nie bylo problemow, a byly to 2 sluby: najpierw cywilny, potem koscielny. Jak masz pytania to pisz:)
witaj kokotka!!
to super dobrze wiedziec ze nie jestem sama:)) a powiedz mi kokotka w niemczech dlugo sie czeka na slob cywilny?? a mozesz mi powiedziec gdzie mieszkasz w niemczech wiesz bo fajnie by bylo miec kogos znajomego tam!!pozdrawiam
hej Agnieszko!
Ja bralam slub w Niemczech , narazie cywilny bo koscielny chcielibysmy w Polsce. Slub cywilny tutaj ulatwil nam wiele rzeczy , choc mysle ze jesli udalo nam sie nasz akt slubu umiejscowic w polsce (tzn. wpisac w akta urzedu stanu cywilnego) to znaczy ze powinno dzialac w obydwie strony tak samo. Jesli juz uda wam sie "umiejscowic" wasz akt slubu wtedy dostajecie odpis skrocony aktu malzenstwai z nim mozesz pedzic po nowy dowod osobisty (czekasz na niego ok.miesiaca ) a z nowym dowodem i innymi dokumentami mozesz zalatwiac juz paszport (tez czekalam ok. miesiaca). Ale tak naprawde nie ma sie czym stresowac i napewno wszystko bedzie latwe, proste i przyjemne :-)
Tak wiec zycze Wam powodzenia ! Aha - mieszkam od ok. roku w przeslicznym miasteczku na Bawarii - polecam :-)
Pozdrawiam serdecznie - Kasia.
a gdzie dokladnie na Bawarii
Hej Agnieszko.
Dokladnie w Landau a.d.Isar ok. 130km. do Monachium :-)
A Ty kiedy i gdzie zamierzasz zamieszkac ?
Pozdrawiam - Kasia.
a ja bede mieszkac kolo sttudgardu w Schömbergu ale to dopiero we wrzesniu teraz moj chlopak zabral sie za szukanie jakies mieszkania mam nadzieje ze czegos fajnego poszuka i w miare taniego.A tobie jak sie zyje w Bawarii???
Hej Aga
Odwiedzalam kiedys moja siostre w Stuttgarcie - bardzo sliczne miasto!W sumie to chyba tez troszke dzieki niej poznalam mojego meza :-)
Ale to bardzo dluga historia ... moze innym razem .
Narazie zabralam sie powaznie za tutejszy jezyk a moj maz szkoli mnie w prowadzeniu samochodu i usilnie prubuje ze mna porozmawiac po niemiecku (niestety ze szkoda dla mnie rozmawiamy prawie zawsze po polsku) bo bez jednego i drugiego nie mam szans na znalezienie jakiejkolwiek pracy:-( A szczerze nie mam zamiaru po studiach w Polsce do konca zycia siedziec w domu i wychowywac dzieci.
Mysle ze najwazniejsze to znac jezyk - niestety bez tego nie jest latwo ! Tym bardziej ze niekiedy wolalabym sama isc do lekarza a nie z mezem (ktory oczywiscie zawsze chetnie mi pomoze) , bo naprawde czuje sie wtedy jak male dziecko :-) Troszke dziwne uczucie !
Ale musze przyznac ze z biegiem czasu i doswiadczen jest coraz lepiej i powoli zaczynam sie tu czuc jak u siebie w domu !
Gdyby jeszcze Bawarczycy zechcieli mowic czystym i ladnym niemieckim :-)
Trzymam kciuki za "fajne"mieszkanie!
Pozdrawiam - Kasia .
No masz racje stuttgard jest ladny a zwlaszcza Schömberg jest przepiekny! wiec napewno bawaria tez:))wogole niemcy sa ladne moim zdaniem !! masz racje troche to glupio nie znac jezyka ale wiem ze z biegiem czasu jest coraz lepiej. to jest kwestia przyzwyczajenia, no musze powiedziec ze moj niemiecki jest na poziomie podstawowym chociaz caly czas sie go ucze i wiem ze bez jezyka bedzie mi tak ciezko znalesc prace i wogole:(( wiem tez ze trudno jest sie nauczyc jezyka jak sie rozmawia praktycznie po polsku!!poczatki zawsze sa trudne jak to mowia.a twoja siostra mieszka w stuttgardzie dlugo?? pozdrawiam:))
P.S masz moze email??
Cienko u mnie z kasa a potrzebuje przetlumaczyc krociutki tekst.Jezeli ktos znajdzie chwile bede wdzieczny:)))

Podanie o wystawienie Aktu Zgonu
Szanowni Panstwo,zwracam sie z prosba o wystawienie Aktu Zgonu mojego Pradziadka:Jan Kowalski urodzony 12.01.23 w hamburgu
Moj Pradziadek zmarl 21 grudnia 1997r w Hamburgu.Za Panstwa pomoc w tej sprawie serdecznie dziekuje
Z wyrazami szacunku
:)))))
Hej !
Moja siostra niestety juz nie mieszka w Stuttgarcie , pracowala tam tylko przez dwa lata - teraz zamieszkuje juz glownie w Polsce i chyba nie zapowiada sie ze tu kiedys wroci.
Masz racje z niemieckim - to kwiestia przyzwyczajenia ale chyba tez przelamania wlasnych ograniczen i lekow. Pamietam jeszcze jak na sama mysl ze musze porozmawiac z kims po niemiecku zaczynalam sie denerwowac a jak zaczelam juz mowic zle i niezrozumiale to juz do konca - po prostu tragedia :-)) Ale teraz juz jest zdecydowanie lepiej . Ale mysle ze tak naprawde to wszystko zalezy od osoby :-)
O.k.koncze - musze jeszcze zrobic Hausaufgabe na jutro :-D
Trzymaj sie cieplo - pozdrawiam .
Co do mojego adresu to: [email] - z niecierpliwoscia czekam na e-maila...
czesc jestem w Niemczech ok 6 miesiecy.W kwietniu zamierzamy z moim chlopakiem wziasc tutaj slub cywilny. Moj przyszly maz jest niemcem.Mam pytanie -jak wyglada sprawa ze zmiana nazwiska w dokumentach.Jaki jest okres oczekiwania i ile wynosi odplatnosc.Wiem, ze mozna sprawe zalatwic przez konsulat.Po za tym czy po zawarciu malzenstwa wszystkie kwestie dotyczace pracy ubezpiezpieczenia etc. uzyskuje automatycznie?I na koniec bardzo wazne pytanie gdzie moge wyslac swiadectwa ukonczenia szkol oczywiscie przetlumaczone na niemiecki do zatwierdzenia ?
Moje [gg] bede wdzieczna i pozdrawiam wszystkich
Jesli wezmiecie slub cywilny w niemczech to musicie umejscowic wasz akt slubu w polsce i wtedy z aktem zawarcia zwiazku malzenskiego z polskiego urzedu stanu cywilnego mozesz zlozyc podanie o nowy dowod osobisty (koszt ok. 35zl. , czekasz ok. miesiaca) . A z Dowodem osobistym i z z aktem zawarcia zwiazku malzenskiego po paszport (koszt ok. 85 zl. czekasz ok. miesiaca ). Konsulat jest Ci napewno do niczego nie potrzebny przy wyrabianiu nowych dokumentow. Po Slubie mozesz bez problemow przejsc na ubezpieczenie Twojego meza - musicie tylko przedstawic akt malzenstwa w Kasie chorych .
A jesli chodzi o swiadectwa ukonczenia szkoly to moge Ci podac tylko taki adres (choc nie mam pojecia czy to jest tylko dla Bawarii czy dla calych Niemiec :
Zeugnisanerkennungsstelle für den Freistaat Bayern
Pündterplatz 5 , 80803 München, Tel.(089) 38 38 49-0
Pozdrawiam .
Wielkie dzieki za te informacje.Myslalam,ze jakos omine polska biurokracje ale widze ze znowu czeka mnie wizyta w polskich urzedach.
Mimo wszystko dziekuje Ci bardzo i pozdrawiam.
hej! moglabys mi napisac jakie papiery byly ci potrzebne do zawarcia zwiazku malrzenskiego w niemczech, ja tez przebywam w bayern. jak mozesz to odpisz mi na e-mail: [email] pozdro
Mam pytanie, ubiegam sie o obywatelstwo niemieckie juz pawie 5 lat, wszystkie rzadania , kotre dostawalismy z ambasady niemieckiej spelnialismy i gdy wydawalo sie ze juz wszytsko jest ok i wkoncu przysla powiadomienie o przyznaniu obywatelstwa, dostalam list z ambasady niemieckiej z rzadaniem przyslania dokumentu, potwierdzajacego pobyt staly mojej ciotki, ktora mieszka w Niemcach. Skad ja mam miec taki dokument skoro ja nie mam z nia kontaktu i nie wiem gdzie mieszka. Moje pytanie brzmi, czy to wplynie na przyznanie obywatelstwa mojemu ojcu i w konsekwencji mnie???O Obywatelswto staramy sie po lini dziadka , ktory sluzyl w Wermahcie. Ile przecietnie czeka sie na obywatelstwo
Hej.Masz pecha.Jestem w podobnej sytuacji bo juz czekam przeszlo 5 lat na przyznanie obywatelstwa i niedlugo powinna przyjsc ostateczna decyzja (tak obiecali).Do tej pory przysylali mi zadania odnosnie abstrakcyjnych dokumentow (mozna oszalec) ale przebilas ten kretynizm.Niedowiary,ze masz wysylac im cokolwiek odnosnie ciotki.Ja mam w niemczech takze wiekszosc rodziny.To oczywiste,ze nie utrzymywali kontaktu z Polakami (a po co im taki kontakt)-rodzina.Jejku przerazilas mnie.Kto wie co teraz bedziesz miala...A ja chyba powinnam w tej sytuacji oczekiwac czy moze zazadaja np....aktu urodzenia Mojego przodka z trzeciego wieku przed nasza era???????????Koszmar....Powodzenia.
wystarczy rodowod owczarka niemieckiego i aktualny dowod sczepienia przeciw wsciekliznie i obywatelstwo jest zapewnione
Spojrzmy na ten problem z niemieckiej strony.Jak mniemam twoja ciotka ma obywatelstwo po tej samej lini.Wiec niemcy uwazaja was za rodzine i nie za bardzo ich interesuje to ze wy nie macie ze soba kontaktu.Z Twojego postu wynika ze raczej nie dolaczylas xero Staatu ciotki lub ewentualnie innego czlonka rodziny ktory staral sie o obyatelstwo po pradziadku.Dlatego zamiast isc do archiwum i na podstawie zlozonych juz przez kogos od ciebie z rodziny dokumentow sprawdzaja jeszcze raz...rozumiem twoja frustracjie ale takie maja prawo i nic na to nie poradzisz.Jezeli nie masz kontaktu z ciotka...proponuje na przgladarce dastelefonbuch.de...moze ciocia posiada telefon...
Pozdrawiam i zycze powodzenia
Ps.moim skromnym zdaniem w zaden sposob nie wplynie to na otrzymanie...wydluzy tylko oczekiwanie
z tym owczarkiem to oczywiscie zart , tak zlosliwie mowia niemcy o przesiedlencach z polski, dzisiaj nie trzeba zadnego obywatelstwa zeby zyc w niemcach tzw. prawo europejskie, wystarczy tylko praca zeby kozystac z przywilejow niemieckich (jesli takie jeszcze istnieja) poza tym dla wielu z polski obywatelstwo niemieckie jest uciazliwe , np. turcy tez nie chca tego obywatelstwa
Sluchajcie uwaznie El Hadija-on jest pracownikiem Bundesverwaltungsamt i ma najkompetentniejsze informacje odnosnie debilowatych zasad wykonawczych w/w urzedu.Buhahahaha
naucz sie przepisywac nie wspomne juz o odmianianiu:)))
masz cos konkretnego do powiedzenia???rozwiejmy wszelkie watpliwosci i napisz jakie dokumenty zlozylas i jakie kazali ci dostarczyc.
pozdrawiam nie nawiedzonych hihihihi:)))
Tzn, nie do konca, gdy moi rodzice otrzymali zapytanie z niemieckiej ambasady czy mamy rodzine w Niemcach, odpowiedzielismy ze tak, i powolalismy sie na ciotke, ale nie przypuszczalismy ze moga zadac jakichs dokumentow z wiazanych z jej osoba.
El HA ja ci powiem,ze odmianianie jest najlepsze.Nie kojarze czemu ty nie odmianiasz poprawnie.Ale ostatecznie czy odmianianie jest takie wazne?
A skoro jestes taki wytrawnie inteligentny i najkompetentniej zorientowany w tym co mowisz to powiedz mi taka ciekawostke,czemu do dzisiejszego dnia....przez 5 lat....dlugich 5 lat....ani razu nie napisano mi czy wogole mam prawo do pochodzenia.Czemu do dzis nie otrzymalam zadnej odpowiedzi w sprawie prawa mojego Ojca do niemieckiego pochodzenia.Czemu przez 5 lat nie uslyszalam o Moim Ojcu ani slowa.Nie zaprzeczono ani nie potwierdzono.Dokumenty,ktore bezustannie im doreczam nie maja zwiazku ze Mna i z Ojcem.Czemu temat mojego Ojca jest doslownie z premedytacja omijany?Ani razu nie zadali dokumentacji bezposrednio zwiazanej z Moim Ojcem czy chocby Jego Ojcem.Nic.Nic.Nic. Moze na to mi odpowiesz znawco tematu?
43 Ja w komplecie wyslalam im wszystko,co mialam odnosnie rodziny Ojca mieszkajacej juz w Niemczech.Ostatnia wyjechala na pochodzenia Mojego Ojca siostra.W 1994 roku.Sa tam jego dzieci z poprzedniego malzenstwa,siostry,bracia,wnukowie itd itp.Wyslalam im kilka znanych mi adresow tej rodziny.Dolaczylam Fotografie rodzinne calej rodziny Ojca (nawet te,gdzie mezczyzni byli w mundurach SS a to nie dobrze).Wyslalam co sie dalo i mimo,ze Moj Ojciec nie zyje juz 12 lat sporo tego bylo.Niestety nie utrzymywalismy z nikim kontaktu.Prosta przyczyna....po co im byl kontakt z komunistycznym Krajem.Potem juz przywykli wszyscy do braku kontaktu.Wiec jesli bede musiala doreczyc im cokolwiek od Ciotki czy innych tam-no nie wiem.....to mnie zalatwia....
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 80
poprzednia |