obywatelstwo niemieckie

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 80
zdjecia rodzinne:)))prosze Cie:)podpisalas chociaz kto jest kto,zeby nie bylo watpliwosci???jezeli mial byc to zarcik sytuacyjny to przyznam ze mnie rozbawilas;)
powodzenia
Nie wiem dobprawdy dlaczego Niemcy robia problemy tym Polakom ktorzy z godnie z ich regulaminem maja prawo dostac obywatelstwo niemieckie. Turkom daja obywatelstwo a Polakom , nie, gdzie tu jest logika???Za niedlugo to bedzie strach jak sie ich tylu zjedzie (do Europy). Dziekuje.
4543 nie mam nic przeciwko Turkom...czego tu sie bac... :-D Strach pomyslec co by bylo gdyby w Niemczech byli tylko Niemcy!!! To dopiero bylby strach!!! Nie cierpia Polakow-dlatego utrudniaja....ale tak w rzeczywistosci to oni maja za duzo chetnych z tym swoim pochodzeniem.Nie wiem...przeludnienie czy jak.Nie chca przyjmowac wiecej ludzi i wszelkimi sposobami staraja sie pozbyc natretow.Tylko wytrwali wygrywaja.Pozatym tlumacz przysiegla,ktora od poczatku pilotuje mi ta sprawe powiedziala mi,ze ich metody sa skuteczne,bo wielu Polakow rezygnuje wobec takich przeciwnosci.Ze wzgledu na wieloletnia strate czasu a najczesciej ze wzgledu na potworny koszt.Ostatecznie to przeciez Polscy milionerzy nie maja potrzeby ubiegania sie o obywatelstwo...im tu dobrze.Pozdro :-D
El Had dobrze sie bawisz???? Wyobraz sobie,ze to nie moj pomysl z wysylaniem OPISANYCH rodzinnych zdjec tylko babiszona,ktory pilotuje od lat wiele takich spraw!!! No ale przeciez ty zawsze wiesz wszystko lepiej....ciekawi mnie tylko jakim prawem swoje info podajesz za kompetentne.Masz jakies swierze osobiste doswiadczenia czy pracujesz w Konsulacie (itp)?Mozesz pochwalic sie swoimi kompetencjami?Bo jesli nie....to idz gdzies na science-fiction czat.Pozdro
Szanowna Barbarko
Bede bardzo wdzieczny jezeli poprzesz swoj wywod jakims konkretem i napiszesz ktory z moich postow jest z gatunku sf.Nie musze nikomu z niczego sie tlumaczyc...Moja dobra wola jest podpowiedzenie komus, kto nie jest zbyt dobrze zorientowany...Nie wiem jak jest Twoja sytuacja i w sumie nie interesuje...Poprosze Cie zebys na sile nie wmawiala ze jestem pracownikiem BVA(teraz zmieniasz na Konsulat jak widze).Jezeli tylko moja wiedza mi na to pozwoli to bardzo chetnie pomoge kazdemu,kto....
Pozdrawiam i zycze powodzenia
--------------------------------------------------------------------------------
Moi dziadkowie, ze strony mamy i taty sluzyli w Wermahcie, byli na niemieckiej
lisci narodowościowej ( Deutsche Volksliste – dalej DVL), poza tym dziadek
dostawal pieniadze za sluzbe w wosjku ( mial stopien wosjkowy), moja mama ur.
41r. w Wisle,jest notowana w Berlinie jako Niemka, z Berlina jej przyslali to
potwierdzenie. Moj ojciec tez urodzony w 41r. chodzil do niemieckiego
przedszkola a potem do szkoly niemieckiej ( boe nie bylo wyboru) I zastanawiam
sie dlaczego w tej sytuacji niemieckie wladze tak bardzo utrudniaja przyznanie
obywatelstwa niemieckiego, przeciez im sie to nalezy. Poza tym naprawde nie
rozumiem dlaczego chca jeszcze zeby moja ciotka przysylala im potweirdzenie ze
ma obywatelstwo niemieckie, co ma piernik do wiatraka???Faktem jest ze
powolywalismy sie na nia, w momencie gdy pytali ( w ambasadzie) czy mamy
rodzine w Niemcach. Ale nie mamy z nia kontaktu. Tak naprawde nie znamy jej
adresu zamieszkania w Niemcach. I teraz czy ta sytuacja wplynie na nasza sprawe
ubiegania sie o obywatelstwo??? Dodam, ze pytali nas o rozne rzeczy, chcieli
akty urodzenie pradziadkow itd, wszystko zostalo im przeslane i nigdy nie bylo
pisma odmownego. wydawalo sie ze wszytsko jest na dobrej drodze az do momentu
gdy zaczeli pytac o ciocie klocie. Cala sprawa trwa juz ponad 5 lat. Ilu Turkow
zjechalo sie tam w tym czasie???ilu dano obywatelstwa???Ile meczetow
wybudowano??? Nie wiem czego jeszcze moga zarzadac, mam tylko nadzieje ze o
rozmiar buta dziadka nie zapytaja???Dziekuje
Heheheh.Kto wie 4543,kto wie.... Moze jeszcze zazadaja numeru buta i preferencji kuzynki zony wuja twojego stryja...hehehe.Ode mnie w listopadzie zazadali przebiegu zameldowania poprzedniego meza Mojej Mamy....Od zakonczenia wojny do smierci..Hehehe.Tak mnie wnerwili,ze wyslalam im tylko zaswiadczenie z Urzedu mojego miasta,ze nigdy ten facet nie byl zameldowany w moim miescie!!!!Ostatecznie poprzedni maz mojej Mamy nie jest ze mna spokrewniony....a ja staram sie o obywatelstwo w prostej linii meskiej po MOIM Ojcu!!!!Ale co tam....trzeba bylo cos im wyslac...Tyle,ze pomysl jakie to absurdalne!!!!
Najkompetentniejsze info odnosnie zasad ubiegania sie o niemieckie obywatelstwo www.pracainauka.pl Konsultacje indywidualne E-mail [email]
Na jakiej podstawie podajesz...Sama korzystalas?Bo ja musze przyzanc ze kiedys nawet czytalem ta gazete,ale to bylo dawno.Kiedy w tej gazecie zaczely sie pojawiac artykuly w w/w temacie ,sam postanowilem zapytac pelnych kapetencji Panow redaktorow(dziennikarzy jak kto woli) o kilka spraw w tym temacie.i co? gow.. lub ja..o.Napisalem kilka razy i nic nawet nie raczyli odpisac.Nie pisze tego po to by kogos zrazic...Absolutnie nie mam tego na celu.Moze tylko ja miale niefart i mi nie odpisali. Moze moja sytuacjia byla dla tych Panow zby trudna.
Czasem tak bywa.Od tamtej pory juz nie czytam tej gazety.Faktem jest ze minelo od tamtej pory troche czasu i moja wiedza znacznie sie w tym temacie znacznie poprawila.Nie wiem na jakiej podstawie lansujesz poglad ze sa najbardziej kapetentni?
Tak sie sklada ze moj Ojciec urodzil sie przed rokiem 1975 i ma obywatelstwo potwierdzone po lini zenskiej.Poprostu urzedniczyna mial dobry dzien;)))
No coz....urazilam cie....przykre....ale mysle,ze oni sa lepszym zrodlem info niz ty.To dla ciebie az tak wazne,zeby dominowac informacjami? Eh..... Dla szukajacych wojskowych dokumentow niemieckich, polsko-niemieckich zolniezy oraz dla szukajacych tzw VOLKLISTE podaje adres,gdzie przechowywana jest cala dokumentacja archiwalna.
Bundesarchiv
12175 Berlin
Postfach 45 05 69 lub strone internetowa www.bundesarchiv.de
Papatki :-D
Dla ciebie El Hadij buziaki :-*
napisz cene jaka trzeba zaplacic za kazdy dokument;)
Pozdro
jezeli ktos chce uzyskac potwierdzenie czy jego przodek sluzyl w wermachcie proponuje skorzystac z tego adresu:
WASt
Eichborndamm 179
Berlin
Pozdrawiam
Ps. nie jestem zorientowany czy pobierana jest oplata.osobiscie nie musialem nic placic.
zastanawia minie wlasciwie to, jakie korzsci sa w ogole z podwojnego obywatelstwa, poza renta (jesli taka w ogole w przyszlosci jeszcze bedzie) i prawem do udzialu w wyborach
Mozesz mnie opinstruowac jak odszukac na tej stronie swojego przeodka, nie znam niemieckiego, dziekuje.
niezly tekst ,polecam:
Jestem prawnikiem i swego czasu na sprawach o potwierdzenie posiadania niemieckiego obywatelstwa zeby zjadlem.
Na poczatek korekta: na gruncie niemieckiego prawa posiadanie DVL III wiazalo się z nadaniem obywatelstwa niemieckiego do odwolania. Uznanie dzis na tej podstawie za obywatela niemieckiego NIE jest wykluczone, ale sa to najtrudniejsze przypadki. Inaczej niz w wypadku DVL I lub DVL II, ktore wiazaly z nadaniem obywatelstwa ‘pelnego’ i statusu identycznego z Reichsdeutschami, konieczne jest wykazanie niemieckiej narodowosci osoby wpisanej na DVL III. Po 60 latach jest to często beznadziejne. Sporo zalezy od regionu, daty wpisu (im wczesniej, tym lepiej) i szeregu innych okolicznosci danej sprawy.
Temat wlasciwy: dokumenty DVL. Z terenu Gornego Slaska nie zachowaly sie- ani w Polsce, ani w Niemczech. W IPN w Katowicach znajduja sie akta sadowych spraw weryfikacyjnych z okresu powojennego (DVL II i DVL III w razie donosu na dana osobe) zawierajace informacje o wpisach na DVL, ale to szczatki.
W innych regionach moze to wygladac inaczej np. akta DVL z Gdyni zachowaly sie w AP.
Pozdrawiam,
Plesser
W "document center" sa tylko volkslisty z Gdanska.30 minut szukania kosztuje 15,34e
Zeby nie bylo watpliwosci jeszcze malutki opisik:)
Volkslisty byly prowadzone w zajetej przez niemcow polsce a przedewszystkim na gornym slasku (oberschlesien) . Oficialnie listy te dzielily ludzi na rasy. Ale wkoncu, zaleznie od potrzeb przemyslu wojennego byly gospodarcze aspekty bardziej brane pod uwage.
Lista byla prowadzona do 1942 roku, a ludnosc musiala zlozyc podanie o wpis w jedna z list.

Volksliste 1: Bekenntnissdeutsche, tzn. Ludzie ktozy przed wojna stawali za niemiecka mniejszoscia.
Volksliste 2 : Deutschstämmige, ludzie ktorych rodziny trzymali sie niemieckiej kultury i jezyka.
Volksliste 3 : zaleznie od zdania NS-owskiej polityki rasowej, do zniemczenia sklonni ludzie
Volksliste 4 : zaleznie od zdania NS-owskiej polityki rasowej, po przeszkoleniu do zniemczenia sklonni ludzie

Kto nie byl wpisany na jedna z tych list, uchodzil jako polak. Im wyzszy numer mieli na liscie tym mniejszy standart zyciowy.
Zajete czesci polski zostaly podzielone na dwie czesci „Warthegau“ (zachodnie czesci polski) i „Generalgouverment polen“. A ze niemcy potrzebowali „Warthegau“ do osadzenia jego niemcami, zostali polacy ktorzy byli na liscie (4) jako polacy wpisani, wysiedleni do zakresu Generalgouvermentu.
Lista ta doprowadzala czesto do tego ze ludzie z tej samej rodziny nie byli wpisani na ta sama liste. Po wojnie polacy ktorzy byli wpisani na jedna z tych list byli dla innych zdrajcami.
W zajetych regionach, oprucz na gornym slasku, pozostawiano ludziom decyzje czy chca sie wpisac na jedna z list. Wszyscy slazacy zostali dokladnie sprawdzeni i jesli im wyszlo ze naleza do listy 3 albo 4 byli uznawani jako polacy, co moglo dla nich tez oznaczac oboz koncentracyjny.

Nie moja robota ale trzeba przyznac ze niezla;)
Pozdro
Ale sie napociles El Hadij.No odrazu wiadomo,ze przepisywales!Hehehe.No to moze powiedz mi gdzie znajde VOLKLISTE podpisywana przez mieszkancow Katowic.Pelnoletnich,zaraz po tym wcielanych do niemieckich armi....A moze wiesz gdzie moze lezec dokumentacja wojskowa?Chodzi mi o niemieckie flügwaffe 1940-1943.dokladnie sprecyzowane miejsce przechowywania tych akt.A ceny mnie nie interesuja.Nie bede szukac w necie tylko wysle poczta oficjalny wniosek i zaplace ewentualnie po otrzymaniu.Eh jak szkoda,ze ten moj Tato juz nie zyje.....mialabym najlepsze info i tlumacza na miejscu...Niech to chudy byk!Pozdro i buziorki EH! :-D
az tak to nie...hihihihhihii http://www.genpol.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=340&highlight=volksliste rnProponuje napisac do Panow z wymienianej juz gazety,oni napewno...Nie pisz podania sami niedlugo Ci wysla...Aha nie pisalem cen dla Ciebie Pozdrawiam i zycze powodzenia
Czytaj z uwaga!Kilka postow wyzej...
Mialas kiedys tak, ze najpierw odeslali Ci dokument a pozniej musialas zaplacic?Nie mam pojecia gdzie moga byc dokumenty o ktore pytasz.Nigdy sie nie spotkalem zeby ktos musial az tak bardzo...Pisalas do WASt kiedys?
Zdrowych i wesolych swiat zycze wszystkim :-D Buziaki EH
mokrego dyngusa;)))
bardzo posze o jakas podpowiedz!!! mooja przyjaciolka ma dziecko i poznla Niemca z ktorym chce sie zwiazac ale ze slubem jescze chca poczekac tyleze ona chce zeby dziecko przyjelo jego nazwisko....zeby dziecko moglo ddo przedszkola isc ale czy pozniej gdyby sie rozstali czy moglaby miec problemy? chodzi mi o dziecko i jezeli dziecko bedzie mialo jego nazwisko to czy matka tez bedzie miala jakies dodatkowe praaawa??? dzieki z gory
Poszukuje informacji na temat obozow dla przesiedlencow w Niemczech.
Hej moj narzeczony jest niemcem zamierzamy sie pobrac do konca roku w Niemczech mamy tylko jeden problem odnosnie ubezpieczenia.On jest studentem i jest ubezpieczony przez rodzicow .Nie znam dobrze jeszcze niemieckiego wiec nie sadze ze szybko znajde prace .Kto mnie w takim razie bedzie ubezpieczac ??? i jeszcze jedno po slubie wyrabiam nowy dowod i paszprt w Niemczech czy w Polsce jak chcemy mieszac na stale w Niemczech .Dzieki z gory !! moj email [email] ,[gg]
Do Agnieszki 1000:rnWlasnie odkrylam te stronke. Napisalas, ze fajnie byloby kogos poznac, kto mieszka w Niemczech. Ja mieszkam w Oldenburgu (kolo Bremen). Za rowno dwa tygodnie wychodze za maz za Niemca. Najpierw bierzemy tu slub cywilny,a za rok koscielny w Polsce. Jak chcesz napisz do mnie meila. Adres podrzuce Ci na gg. rnPozdrawiam i czekam an kontakt:):):)
slub w polsce czy w niemczech a jezeli w niemczech co to uławtwia prosze o rade wlasnie przymierzam sie do slbu i nieiwiem gdzie lepiej
Witam! nie wiem, czy sprawa obywatelstwa jest jeszcze aktualna, mimo to chciałbym się podzielić natępującymi sugestiami: Urząd BVA chce prawdopodobnie uzyskać odpowiednie informacje od ciotki, które mogą ewtl.pomóc w rozpatrywaniu wniosku. Czy są one faktycznie potrzebne, trudno mi powiedzieć. Nie znając CALOSCI nie chcę mędrkować. Sama służba w Wehrmachcie (tzn. nie mając żadnych innych dokumentów) jest wprawdzie dobrym punktem wyjściowym ale nie przesądzającym sprawy. Na decyzję czeka się od 3 – 6 lat. Nie mając jednoznacznych dokumentów, odradzam czekanie i zalecam działanie. Zarówno w Niemczech, jak i w Polsce – mając trochę szczęścia – można zdobyć dodatkowe dane/informacje/dokumenty polepszające sytuację dowodową. Jeżeli wzbudziłem zainteresowanie proszę o podanie adresu „e-m”
Obywatelstwo niemieckie, czy jakiekolwiek inne, to nie „kilo ogórków” do kupienia na bazarze. Wymagania są bardzo wygórowane, ale nie kretyńskie. Trzeba wiedzieć o co biega. Zazdrosna o obywatelstwo rodzina w Niemczech, uzyskała prawdopodobnie obywatelstwo przez nadanie (Einbürgerung) tzn. od momentu i na podstawie otrzymanego najpierw statusu przesiedleńca (Aussiedler) – o czym sama najczęściej nie wie. Pani chce uzyskać potwierdzenie, że obywatelstwo posiada Pani od urodzenia. Wielu wnioskodawców nie widzi tu różnicy i nie rozumie, dlaczego ONI mają, a ja nie. Przerażenie nie jest dobrym doradcą. Jeżeli wzbudziłem zainteresowanie proszę o podanie adresu „e-m”
Witam.

Jestem w dosc nietypowej sytuacji - zamierzam wziac slub z moją dziewczyną - posiada ona obywatelstwo polskie jak i niemieckie. Jak wyglada procedura zmiany nazwiska w takim przypadku w wypadku slubu cywilnego, a dokladniej z jakimi czynnosciami sie to wiaze - czy jest konieczne wyrabianie nowego paszportu niemieckiego itd.?

ps. czy jest sens w tym wypadku zawierac slub cywilny w niemczech ?

z gory dzieki za jakiekolwiek info
Pozdrawiam
Krzysztof
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 80