Przyjac po slubie obywatelstwo niemieckie?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |
Witam! Zamierzam wyjsc za maz za obywatela niemiec - mieszkamy juz razem (kolo Frankfurtu nad Menem). Interesuje mnie jak ma sie zycie do ideologii, a dokladnie to czy: przyjac po slubie obywatelstwo niemieckie, czy tez zostac Polka (nie tylko w sercu). Chcialabym poznac plusy i minusy kazdej z tych decyzji. Niedawno dowiedzielismy sie, ze jestesmy w ciazy:o) Co bedzie dobre dla dzidziusia: obywatelstwo niemieckie, czy tez moze podwojne obywatelstwo? Albo dzieciaczek musi byc tylko obywatelem niemiec? Bede wdzieczna, jesli ktos podzieli sie swoim doswiadczeniem. PA!
mam nadzieje ze znasz niemiecki to sobie poczytaj
http://www.info4alien.de/einbuergerung/themen/doppelte.htm
ale ko ci powiedzial ze od razu po slubie musisz sie zdecydowac jakie obywatelstwo musisz przyjac?O niemieckim obywatelstwie mozesz marzyc dopiero po 5 latach malzenstwa.
Pozdrowienia z Mainz.
slub z obywatelem niemiec i osiedelenie sie na terytorium niemiec daje Ci tylko prawo do ubiegania sie po jakims czasie o obywatelstwo niemieckie wiec masz na to jeszcze czas by sie zastanowic, wazne ze teraz nie musisz zrzec sie obywatelstwa polskiego. wiec Twoj wybor
dziecko otrzyma podwojne obywatelstwo, a jakbys go jeszcze urodzila w USA to bedzie mial potrojne :)
Dziekuje bardzo isbell52. Z niemieckim radze sobie coraz lepiej. Potraktujemy ta stronke, jako lekture na ten weekend- moj niemieckojezyczna partner rowniez chetnie sie wszystkiego dowie. PS:chodzi na kurs jezyka polskiego, ale jesli czegos nie zrozumiem to bedzie sie dwoil jeszcze po niemiecku:o) Pozdrawiam!
Hej bezimienny usmieszku:) Nikt mi do tej pory nic nie mowil, wiec dlatego pytam - dziekuje za informacje co do 5 lat. Jak do tej pory, nie bralam kwestii obywatelstwa niemieckiego w obszar moich marzen:o) Ty, jak wnioskuje z odpowiedzi "tak". Dlaczego? Z tego co wiem, po slubie, dostane pozwolenie na prace, opieke zdrowotna (z ubezpieczenia meza) i prawo pobytu. To mi w zupelnosci wystarczy. Hm..mysle, ze z wyjazdem na urlop do krajow, w ktorych potrzebna jest wiza (dla obywateli Polski) tez jakos sobie poradzimy. Wiec dlaczego mam marzyc o obywatelstwie niemieckim? O czym nie wiem? Milego dnia:o)
Dziekuje lukassszzz za odpowiedz:o) Same dobre wiadomosci: to ze nie musze sie zrzec obywatelstwa i ze dzidzius moze miec podwojne obywatelstwo bardzo mi odpowiada. Podwojne obywatelstwo w zupelnosci wystarczy... oboje bedziemy mogli kibicowac za Polska i przyprawiac tate o biala goraczke np.w meczach pilki noznej:o) Pozdrawiam!
jestem w takiej samej sytuacji, a wlasciwie to podobnej, bo juz od ponad pol roku jestem po slubie. Obywatelstwo nie jest mi (jak i Tobie) do niczego potrzebne. Pozwolenie na prace i ubetzpieczenie dostajesz "automatycznie". Ale juz prace to sobie sama musisz znalezc, ale z tym, to juz nie jest tak prosto. No, to zalezy czego sie szuka..bo ja skonczylam studia w Polsce i jesli nie nostryfikuje dyplomu to moge (i Ty tez:9 co najwyzej tu sprzatac, takie sa niestety realia i przepisy, to po czesci tez zalezy co sie studiowalo, bo naturalnie w niektorych obszarach da sie te nostryfikacje ominac. Kolejna rzecz to znajomosc jezyka niemieckiego. Bez bardzo dobrej znajomosci tego jezyka mozesz liczyc co najwyzej na wspomniana wyzej prace. Pozdrawiam. Jak masz jakies pytania to pisz, postaram sie odpowiedziec.
Hej Klenia! Ja tez skonczylam studia (Zarzadzanie i marketing) i zdazylo juz do mnie dotrzec, ze decyzja zamieszkania w Niemczech wiaze sie rowniez ze znizeniem poprzeczki - moich ambicji:o( No ale coz, zycie pisze scenariusze - nigdy nie przypuszczalam ze zakocham sie w obcjokrajowcu i wyjade. Poza tym musze jeszcze powalczyc z jezykiem niemieckim. A Ty jak sobie radzisz? Co z Twoja realizacja zawodowa? Milego dnia:o)
Witam
wyjazd za granice nie oznacza(jak obie sadzicie)obnizenie poprzeczki swoich kwalifikacji.Mozecie obie uznac sobie swoje dyplomy a jak Wam szczescie dopisze, pracowac w swoim wyuczonym zawodzie.
Uznanie polskich swiadectw,dyplomow uzyskuje sie w Trier.jesli chcecie moge podac namiary , mozna zapytac. Mi sie udalo :)
pozdr.
Udalo Ci sioe bez problemow? a co zstudiowalas i jak wygladaly formalnosci z tym zwiazane? otuchy dodajesz:)
witam
zrobilam dwuletnie pomaturalne studium socjalne o specjalnosci pracownik socjalny. Poniewaz mialam trudnosci z niemieckim dopiero pol roku temu postanowilam ze musze cos z tym zrobic.Wyslalam papiery do ministerstwa, czekalam trzy miesiace i uznali mi te dwa lata z tym,ze musze zrobic jeszcze dwa semestry tutaj w Niemczech aby uzyskac zawod pracownika sosjalnego.
Jesli Ty masz magistra i studiowalas na uczelni powinnas dostac uznanie bez problemu.
Hej! Jasne, podaj namiary - byloby super, gdyby sie udalo! I jak, przerobilas juz te 2 semestry? Pozdrawiam goraco:o)
czesc wszystkim :o)
czytalam wasze wypowiedzi i bardzo sie ciesze ze sie komus udalo cos wywalczyc w niemczech.Ja niedawno rozstalam sie z chlopakiem (niemcem) wlasnie ze wzgeldu na to ze nie umialam po niemeicku i ze nie dstalabym tu dobrej pracy.Uwazal ze nie osiagne tam nic...ja mysle inaczej i uwazam ze jak sie chce to mozna dojsc do czegos duzego...szkoda ze nie mialam okazji sprobowac tak jak wy mimo tych wszystkich klopotow...w polsce z pewnych powodow mam ograniczony rynek pracy...koncze studia i chcialabym wyjechac..myslam o niemczech ale nie wiem jak sie zahaczyc...moze ktos zyczliwy by cos pomogl i doradzil...goraco pozdrawiam.gosia
Witam;)
Mam kuzynke która pojechała do Niemczech nie tyle szukać pracy co właśnie za ukochanym;) I bardzo dobrze na tym wyszła. Fakt ze nie pracuje w swoim zawodzie jednak jej ambicja i chęci dały b. dobre rezultaty. Zaczeła od bycia kelnerką a po roku męczenia się została szefową a poźniej właścicielką bardzo dobrej ekskluzywnej restauracji. W zarobkach prześcinęła już swoje "lubego";). A co najdziwniejsze pojechała tam bez znajomości języka i po paru miesiącach umiała się już spokojnie dogadać. Wydaje mi się ze to kwestia checi i ambicji;)

pozdrawiam:)
yhm..mi też sie wydaje ze to kwestia chęci. Widze ze piszecie tu ze wiekszość z was umie jezyk. Mam proźbe przetłumaczycie mi takie coś:

Moja przygoda ze sportem zaczeła się dosyć dawno. Dlatego nie pamiętam jak to było dokładnie. Mama zapisała mnie na pierwsze zajęcia taneczne i tak zaczęłam sie interesowac sportem.

będe bardzo wdzięczna;) wiem ze to nie do tematu..ale coż..;)
no to gratuluje twojej kuzynce takiego sukcesu ale mysle ze jesli ja mialabym szanse pojechac i zahaczyc sie na pocztaku gdziekolwiek tak jak twoja kuzynka to rowniez bym nie skonczyla kariery na kelnerce ...tak jak mowisz ambicja i checi duzo daja a ja mam duza ambicje i ogromne checi ale nie mam jak zaczac...w niemczech znalalm tylko tego chlopaka z ktorym bylam ...jechac gdzes w ciemno to ciezko i strach no chyba ze ktos pomoze ci zalatwic prace to juz jest cos i dlatego...bylabym wdzieczna za jakas pomoc w znalezieniu tam pracy...pozdrawiam wszystkich :o)
moze zaczniesz jako au pair??
MOzesz podac dokladnie namiary gdzie trzeba te papeiry (dyplom) wyslac? bede wdzieczna.
Witam.
musialam sie bardzo natrudzic zdobywajac te adresy i informacje zwiazane z uznaniem mojego dyplomu i teraz ciesze sie ze jednak moge pomoc:-)

moze najpierw adres:

Aufsicht und-Dienstleistungsdiretion
Referat 32
zu Händen für Frau Müller o. Herrn Wolff
Willy-Brandt Platz 3
54290 Trier
tel.[tel]

Potrzebne dokumenty:

-Lebenslauf
-Amtlich Beglaubigte Reisepass
-Formlosse Erklärung,dass in keinem anderen Bundesland entsprechender Antrag gestellt wurde
-Amtliche beglaubigte Kopie Zeugnisse in originalsprache und Kopien der Übersezungen

Nie mozna wysylac oryginalu! To wszystko.

Przypominam,kazda kopia ktora wysylasz musi byc koniecznie uwierzytelniona w Bürgeramt a kazda taka pieczec kocztuje 2Euro.
Ja zaplacilam 14Euro za wszystko.
Zycze powodzenia i pozdrawiam
aaa...zapomnialam dopisac,tlumaczone dokumenty musza posiadac pieczec niemieckiego tlumacza przysieglego;odradzam polskich bo duzo Bykow robia ;D
Hej! Dzieki za namiary i informacje:o) Jak uporzadkuje biezace formalnosci, to wezme sie tez za to. Pozdrawiam - PA!
Cienko u mnie z kasa a potrzebuje przetlumaczyc krociutki tekst.Jezeli ktos znajdzie chwile bede wdzieczny:)))

Podanie o wystawienie Aktu Zgonu
Szanowni Panstwo,zwracam sie z prosba o wystawienie Aktu Zgonu mojego Pradziadka:Jan Kowalski urodzony 12.01.23 w hamburgu
Moj Pradziadek zmarl 21 grudnia 1997r w Hamburgu.Za Panstwa pomoc w tej sprawie serdecznie dziekuje
Z wyrazami szacunku
:
do klenia
dzieki serdeczne za odpowiedz :o) tez o tym myslalam nawet sie zapialam na strone i dostaje juz propozycje od rodzin..jedna jest w frakfurtu am main i sa rodzina niemeicko-polsko-arabska troche sie boje tej domieszki arabskiej bo wszystcy mi odradzaja...w sumie to tylko jego zona jest tego pochodzenia a koresponduje z facetem i wydaje sie mily ...tylko koleznaki au pairki mowia ze na pocztaku zawsze jest milo...sama nie wiem dla to nawet dobre rozwiazanie bo wiem ze jesli czegos nie zakumam po niemiecku to w razie czego moge po polsku bo oboje rozumieja i mowia po polsku to duzy plus...a co wy myslicie ??
z gory dzieki za jakies opinie i odpowiedzi
pozdrawiam serdecznie :o)
A ja wyczytałam na stronie: http://www.handbuch-deutschland.de/book_pl.html, że w momencie nadania obywatelstwa małżeństwo musi istnieć już od dwóch lat i trzeba żyć już od trzech lat w Niemczech (chyba się to nie sumuje?). Pozdrawiam.
najlepiej gdy dziecko urodzisz w niemczech, wtedy automatycznie dostanie ono niemieckie ob. i macie zapewniony social na niego (305 € pro monat). Pozniej mozesz wyrobic mu polskie pochodzenie, ale czy warto?
hallo kamil

Kindergeld wynosi 157 Euro na miesiac a nie 305
dokladnie, dobre czasy sie skonczyly
Dziecko nie ma niemieckiego obywatelstwa tylko dlatego ze urodzilo sie w Niemczech, przynajmniej jedno z rodzicow musi byc Niemcem z pochodzenia.
Niemcy to nie USA!!!
tez prawda, ale to nie ma nic wspolnego z kindergeld
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka