mieszkanie w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
witam mam prosbe do wszystkich ktorzy mieszkaja w Niemczech mam pochodzenie niemieckie chcialabym wyjechac z mezem w czerwcu do niemiec na stale spodziewam sie dziecka kto bym mi powiedzial co i cjak trzeba zalatwic aby dostac tam mieszkanie i ile sie tak na to czeka?chcialabym tam urodzic ale kompletnie nie wiem jak za to sie zabrac i nie mam tam na kogo liczyc jesli sa osoby ktore byly w takiej samej sytuacji to wiedza co to znaczy prosze o pomoc bede bardzo wdzieczna:)!!!!!!!!!pozdrawiam pa
podaj maila;))
hejka to ja Kasia0603:) podaje moj mail pozdrawiam pa [email]
jestem w podobnej sytuacji tylko że to mój mąż ma obywatelstwo mieszkał tam długo i pracował,potem wrócił do polski.Mamy 3 dzieci i bardzo chcemy wyjechac i nie mamy pojecia jak to wszystko załatwić....wiem potrzebny meldunek...ale teraz nie stac nas na wynajecie mieszkania,a osoby które zaoferowały mu meldunek...wycofaly sie przestraszyły sie ze przywiezie ze soba do ich mieszkania dzieci...jak ma ktos jakies informacje prosze o [email]
to nie tylko problem zameldowania. W Niemczech trzeba uzyskac zgode wlasciciela mieszkania (spoldzielnia lub wlasciciel prywatny) na zameldowanie aby to uzyskac trzeba miec mieszkanie odpowiednio duze bo tu liczy sie ilosc osob na metry kwadratowe mieszkania. W przypadku osoby obcej trzeba miec dla niej wolny pokoj. I jeszsze wiele innych spraw wchodzi pod uwage w przypadku jezeli ten czlowiek nie otrzyma zatrudnienia i bedzie sie staral o przyznanie zasilku. To jest bardziej zawile jak sie tobie wydaje
no to jest baaaaardzo zawiłe,wiem,ale bez meldunku nic sie nie załatwi i wiem że 5 osobowej rodzinie nikt nie wynajmie małego mieszkanka,tylko musi one być zgodne z panującymi normami,wiem że w urzedach jest wiele spraw do załatwienia....dużo wiem,właściwie juz chyba wszystko wiem
Anka1981 czy udało pomóc Ci się kasi0603 jeśli tak to proszę o jakąś podpowiedź, bo ja także mam taki sam problem jak takta Kasia- tylko że my mamy już dziecko i to mój mąż ma pochodzenie a nie ja- to mój e-mail: [email]
http://republika.pl/sozpol_de/
Witam, ja niedawno dostałam obywatelstwo tą żółtą kartkę, paszpartu jeszcze nie robiłam bo stwierdzili że ta kartka wystarczy by wyjechać i się zameldowac a dopiero w Niemczech wyrobic paszport niemiecki, ale mam kłopot co do mieszkanie nie mam na kogo tam liczyć i nie mam gdzie się zatrzymać na czas aż dostanę mieszkanie, bardzo proszę o pomoc...
Pozdrawiam Sylwia
jeśli jesteś wciąż zainteresowana, to napisz do mnie na [gg] . Wiem,kto może Wam pomóc.
Mam pytanie: Czy rodzina 4 osobowa (dzieci 5 i 7 l.)żona posiada obywatelstwo niemieckie może wynająć mieszkanie mniejsze niż 4 pokojowe lub poniżej 90 mkw.
Chodzi o pierwsze mieszkanie na terenie DE. Wiadomo związane jest to z opłatami jakie należy ponieść podczas przeprowadzki na stałe.
Jesli chcesz skorzystac z pomocy socjalnej to beda do wypelnienia formularze w ktorych musisz podac ilosc metrow na osobe,o ile sie orientuje 18 jest minimum
Dziękuję za informację, tylko no właśnie ile wynosi minimalna powierzchnia mieszkania na 1 osobę?
No własnie jak jest z ta powierzchnia minimalna? My dostalismy mieszkanie dwu pokojowe ale 70 mk. Rodzina nasza liczy 3 osoby. Chcemy sie starac o dofinansowanie do czynszu, ale nie wiem czy powierzchnia sie bedzie zgadzała z wymogami. No i kiedy sie mozemy starac o to dofinansowanie, bo w mieszkaniu bedziemy mogli zamieszkac prawdopodobnie dopiero we wrzesniu i nie wiem czy ten włsciciel zgodzi sie nas tam wczesniej zameldowac i czy tak wogóle mozna.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa