bez paszportu

Temat przeniesiony do archwium.
czesc, mam pytanko, jest bardzo wazne. czy mozna wjechac do niemiec bez paszportu? moj niedawno stracil wartosc, a kolega do ktorego jade straszy mnie, ze nie wjade... nie zdaze wyrobic juz nowego. dodam, ze lece samolotem prosze o szybka, odpowiedz, wylatuje 10tego sierpnia
Obowiązek posiadania wizy został całkowicie zniesiony w stosunku do obywateli polskich. Do Niemiec można wjechać legitymując się dowodem osobistym (nowy wzór w formie karty lub stary w formie książeczki) lub paszportem. Dla dzieci poniżej 16 roku wystarczy także wpis w paszporcie rodziców. Gdy dzieci nie są wpisane w paszporcie rodziców, wtedy muszą posiadać własny paszport lub dowód osobisty. Inne dowody tożsamości (np. legitymacja szkolna) nie upoważniją do przekraczania granicy.

Osoby niepełnoletnie, które podróżują z osobami innymi niż uprawnione do sprawowania władzy rodzicielskiej, powinny posiadać przy sobie notarialnie uwierzytelnione i przetłumaczone na język niemiecki oświadczenie o zgodzie osób uprawnionych do sprawowania władzy rodzicielskiej, w przeciwnym wypadku mogą nie zostać wpuszczeni do Niemiec.

http://ambasadaniemiec.pl/www/informationen.php?pid=861&lg=pl

http://ag.bocznica.org/
tak, to wiem, ze mozna, ale jak np z norwegia - oni prosza o dowod w przypadku lotow z polski. chcialam sie zapytac, czy ktos autentycznie wjechal bez pokazywania paszportu. bo prawo to jedno ,a pratkyka drugie niestety
i sprawdzilam na google :/ wiec prosze bez takich tekstow. szukalam na wszystkie sposoby autentycznych relacji, a nie tego, co mi mowi strona a,basady, bo to sprawdzilam od razu :/
Ja 2 lata temu przekroczyłam granicę polsko-niemiecką na dowód osobisty. Wtedy też mi wszyscy mówili, że to nie przejdzie, więc dla pewności miałam przy sobie paszport. Okazał się zbędny. :) Jechałam samochodem.
Na ogol prawo w niemczech jest przestrzegane (w takich sprawach)...

wydrukuj, wez z soba i w razie czego pokaz na granice -
Ja jechałem 5 dni temu autem.
Tak, paszport albo dowód.
Mozesz spokojnie przekroczyc granice majac tylko dowod osobisty. Ja latam samolotem z Hamburga do Gdanska i odwrotnie i zawsze mam tylko dowod, bo paszport mam na panienskie nazwisko, wiec by sie nie zgadazalo z dowodem ;)Autokarem tez wielokrotnie przekraczalam granice i samochodem tez, nigdy nic mi nie poweidziano, ze musze pokazac paszport !!rnDowod mam nowy, ale normalnie na stary tez mozesz przejechac ... nie ma obowiazku posiadania paszportu w stosunku do obywateli Polski, mozesz byc spokojny, naprawde ci nic nie grozi.rnPozdrawiam.
dziekuje Wam :) oszczedze sobie troche nerwow :)
ja przekraczam granice na ruskim paszporcie, Niemcy nic nie rozumia ale bez dyskusji przepuszczaja, ja im tlumaczyc na germancki ze ja gaz dla germany robie, puszczam baka, oni wachaja i mowia spasiba , oni lubaia ruskich kochaja i przepuszaja
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa