Ślub cywilny z niemcem w niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam mam mały problem jestem polką i mieszkam od miesiąca z moim narzeczonym on jest niemcem i mam pytanie co jest potrzebne do zawarcia małzeństwa w urzędzie stanu cywilnego ja naprawde juz sie pogubiłam nie mam pojecia jak to zrobić i jeszcze jedno jakie sa koszta takiego zalatwiania tych dokumentów mój facet ma obywatelstwo niemieckie ja polskie i mieszka od zawsze w niemczech pomocy doradzcie coś
a wiec potrzebujecie:

ty- paszport, miedzynarodowe swiadectwo urodzenia(urzad stanu cywilnego), zaswiadczenie o zameldowaniu(anwohnermeldeamt), zaswiadczenie z polski ze jestes stanu wolnego(urzad stanu cywilnego)

on- swiadectwo urodzenia, zaswiadczenie o zameldowaniu(anwohnermeldeamt), auszug aus dem Familienbuch, dowod osobisty

wszystkie polskie dokumenty (oprocz miedzynarodowego sw. urodzenia) trzeba przetlumaczyc
mam nadzieje ze nic nie zapomnialam. ja bralam slub w czerwcu w bawarii ale to powinno byc wszedzie tak samo. powodzenia!
Ja bylam w tej samej sytuacji.No wiec ja potrzebowalam zupelny odpis aktu urodzenia,zaswiadczenie z Polskiego USC o braku przeszkod w zawarciu malzenstwa no i aktualny paszport przetlumaczone na jezyk niemiecki przez tlumacza przysieglego.Koszt ok 50 zl.
Po zawarciu malzenstwa musialam umiejscowic ten akt w polskim USC oczywiscie znowu tlumaczenie na j.polski w celu zmiany nazwiska w dokumentach.Jak masz wiecej pytan podaje [gg]
wyciagniecie aktu urodzenia 35 zl
wyciagniecie aktu o braku przeszkod -ja placilam 45 zl w kwietniu tego roku
tlumaczenie aktu ok 50 zl
umiejscowienie aktu w polsce 35 zl o ile sie nie myle
nowy dowod 35 zl
paszport -obowiazuje znizka ze wzgledu na zmiane nazwiska i znizka za nie wykorzystane lata
Ja bym ci radzila sie zapytac w niemczech w miscie w ktörym mieszkacie czego oni potrzebujä.Wiem z doswiadczenia ze sä röznice w potrzebnych dokumentach i niektöre urzedy nie uznaja tlumaczenia na niemiecki robionego w polsce:-(rnPozdrowienia
jestem zaręczona z niemcem ktory byl juz wczesniej zonaty jednak jest juz po rozwodzie.planujemy wziasc slub cywilny w polsce czy beda potrzebne jakies dodatkowe dokumenty potwerdzajace ze nie jest w innym zwiazku malzenskim?ach i jeszcze jedno jestem studentka germanistykikiedy ukoncze studia bedzie moj dyplom uznany w niemczech po slubie?rnprosze o odpowiedz
Twoj przyszly bedzie musial swoje dokumenty przetlumaczyc na j polski ale w polsce.Bedzie potrzebowal akt rozwodu.Twoj dyplom bedzie uznany w niemczech o ile lata nauki beda sie zgadzaly z tutejszym prawem nauczania.
witam, wlasnie jestem w trakcie zalatwiania papierow do slubu, i potrzebne ci sa (z Twojej strony)Z USC Twojego miasta: Zaswiadczenie ze mozesz zawrzec zwiazek malzenski (wazny tylko 3 miesiace), dodatkowo skrocony akt urodzenia. A w Niemczech: paszport, acha no i Aufenthaltsbescheinigung (oboje) z ratusza miasta w ktorym przebywasz.
W Polsce koszt okolo 70 za te dwa papiery.
Pozdrawiam.
Czesc, w jakim miescie w Niemczech braliscie slub i czy tlumaczylas dokumenty w Polsce. dzieki
Witam, bierzemy slub w Steinbach Taunus (Hessen) , blisko Frankfurtu. Tlumaczylam papiery w Polsce (nie ukrywam-taniej) i nie bylo zadnych problemow, a nawet aktu urodzenia nie trzeba tlumaczyc, bo jest w 3 jezykach napisany, w tym po niemiecku.
Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa