co po germanistyce

Temat przeniesiony do archwium.
Ludzie pomożcie juz nie wiem czy cos ze mna nie tak czy ze swiatm wokół. Skonczylam germanistyke w tym roku w czerwcu, zawsze marzylam o robieniu tłumaczeń. Rzeczywitosc jest jednak straszna. Biura tlumaczen mają pozatrudniane po jednej osobie do niemieckiego i w dodatku te osoby sie nudzą, bo jest malo zleceń. W szkolach nie ma niemieckiego a jesli jest to wystarcza jeden nauczyciel na calą szkołe, gdzie jeszcze poza tym branżami mam szukać pracy po germanistyce, do rożnych biur tez staralam sie dostać niestety sama znajomośc języka to nic szczegolnego...zaczynam sie zastanawiac czy warto bylo studiowac niemiecki...pozdrawiam
oj nie zalamuj mnie....:/ ja planuje zwiazac swoja przyszlosc z niemieckim bo kocham ten jezyk, a ty swoim tematem podcinasz mi skrzydla...naprawde jest tak zle ze znalezieniem pracy???
a w jakim regionie Polski mieszkasz? rzeczywiście sam język to dzisaj juz za mało..
też kocham ten język już od lat i moje marzenie ukończenia germanistyki się spełniło . Tylko co dalej... po prostu marze o pracy w branży, której szukam w województwie pomorskim i warmińsko-mazurskim.
Do tej pory udalo mi sie jedynie uzyskać doświadczenie w pracy w szkole ( na zastępstwie innej nauczycielki, gdy wróciła nie było dla mnie miejsca i zwolnili dwie moje koleżanki, które miały etat) i w telemarketingu po niemiecku, gdzie po wygaśnięciu umowy zlecenia nie potrzebowali już specjalisty od języka. W tej firmie udalo mi się też wykonać kilka tłumaczeń (ale mi sie podobalo..)a reszta moich tłumaczeń to umowy wolontariackie. Już wolałam potłumaczyć coś za darmo, niż nic
Mnie też przeraził Twój wpis, bo od dawna marzę żeby studiować germanistykę :( Dla mnie jednak na razie zmartwieniem będzie zdanie matury i dostanie się gdzieś na studia :/ A co dalej??? Też się zastanawiam. Czyż naprawdę jest aż tak fatalnie ze znalezieniem pracy po germanistyce??? :(
bardzo dobrze Cię rozumiem, zapotrzebowanie na niemiecki zależy w dużej mierze od cześci Polski, na zachodzie jeszcze raczej nie ma problemów z pracą dla germanistów. W Warszawie np. jest duzo ogłoszeń ze szkół językowych ale trzeba miec bardzo dużo godzin żeby tam przeżyć.
jesli chcesz mozemy przejsc na maila i wymienic doświadczenia:)
Słyszałem coś że na podlasiu jest zapotrzebowanie na tłumaczy, niemiecki nie jest tu zbyt popularny. A szkoda bo ludzie nei wiedzą co tracą :P
wielkie dzięki za wpisy, chętnie powymieniam się doświadczeniami:) możesz do mnie pisać na [email]
ok zaraz Ci wysle maila:)
hey! Ja tez mialam taki dylemat...czy po geramanistyce znajde prace. Nie wiedzialam co wybrac ekonomie czy germanistyke. Wreszcie moja mama zadzwonila do kolezanki ktora pracuje w urzedzie pracy i doradzila mi zebym studiowala ekonomie a z niemieckiego zrobila certyfikat. Mieszkam na podlasiu i u nas male jest zapotrzebowanie na geramnistyke, w szkole tez sie tego niemieckiego za duzo nie uczy, i jeszcze ta wswchodnia granica... Wiec teraz ucze sie ekonomii i w przyszlosci mam zamiar zrobic certyfikat:D pozdrawiam
Twój wpis to strzał w diesiątkę.. Tez pełen otymizmu szedłem na germanę do Szczecina a potem małe rozczarowanie... Próbowałem swoich sił w Toruniu. Latałem po szkołach językowych i biurach tłumaczeń. Nic. Tak samo w szkołach publicznych. W końcu wróciłem do swojego miasta rodzinnego, do Koszalina i tu znalazłem już trochę ciekawych zajęć z Niemieckim, ale też nie jest to do końca to o czym marzyłem. Aktualnie zastanawiam się nad przeprowadzką do miasta, gdzie studiowałem - do Szczecina. Tak zrobiło bardzo dużo moich znajomych z germany i każdy z nich ma pełno roboty w szkółkach i przy tłumaczeniach oraz na centrali telefonicznej przy obsłudze Niemców. Doszedłem więc do wniosku, że im bliżej granicy z Niemcami tym więcej pracy dla Germanistów. W prawie każdej szczecińskiej szkole jęz niem jest językiem dominującym i zatrudnia się po kilku nauczycieli!! Jest sporo biur tłumaczeń i firm, które chcą na stałe zatrudnić osobę odpowiedzialną za kontakty z Niemcami... Także pomyśl nad przeniesieniem sie gdzies w te okolice :) Ja zacząłem się zastanawiać nad studiami w Niemczech, tylko że do tez nie jest do końca super pomysł w wieku 24 zaczynac studia... Jak coś wymyślisz to odezwij się :) lukas_bns
Witam
Szukam pracownika do stałej pracy we Wrocławiu mowiącego biegle po niemiecku. Jezeli jest Pani zainteresowana proszę o kontakt
Można dowiedzieć się czegoś więcej o tej pracy we Wrocławiu?
Cytat: germanistka1984
Można dowiedzieć się czegoś więcej o tej pracy we Wrocławiu?

Masz przeciez guziczek "wiadomosci". Napisz do pracodawcy. Co nas to tutaj obchodzi? Przeciez to wasza prywatna sprawa.
Proszę o pilny kontakt na priva osoby z biegłą znajomością języka niemieckiego zainteresowane stażem w wydawnictwie.
Do joanka info: z małym spóźnieniem, ale spróbuję nawiązać kontakt, chętnie dowiem się więcej na temat pracy w wydawnictwie, o ile to w ogóle jeszcze aktualne... Jestem po filologii, tłumaczę. Nie mogę napisać Ci prywatnej wiadomości- wyskakuje odpowiedź, że "są tymczasowo zablokowane" (??), dlatego mam nadzieję, że Ty się odezwiesz. Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie