slub z obywatelem niemiec

Temat przeniesiony do archwium.
witam ! potrzebuje pomocy
jestem polka a moj facet niemcem chcemy wziasc slub cywilny w niemczech . troche to skomplikowane bo ciezko mi zrozumiec jakie dokumenty musze posiadac i gdzie maja byc tlumaczone w polsce czy w niemczech ? pomozcie prosze !
Hej Iwona,
najlepiej i najlatwiej bedzie , jesli Twoj przyszly maz pojdzie zapytac o to do Standesamt , w ktorym chcecie wziac slub . Napewno tam dostanie liste z wszystkimi dokumentami , ktorych potrzebujecie zeby moc zawrzec zwiazek malzenski. Moge Ci wyslac taka liste , ale prawdopodobnie w ciagu 2 lat moglo sie cos zmienic , a pozatym kazdy urzad moze wymagac troche innych dokumentow.
Ale z wlasnego doswiadczenia wiem ze jest ich troche . A co do tlumaczenia to my musielismy nasze dokumenty tlumaczyc u niemieckiego tlumacza przysieglego.
Powodzenia - Kasia.
Musisz wyciagnac swoj ZUPELNY akt urodzenia w polsce isc do polskiego USC poprosic o zaswiadczenie o braku przeszkod w zawarciu malzenstwa za granica-potem tlumaczony przez tlumacza przysieglego na j. niemiecki( w niemczech).Przedtem potrzebujesz od swojego przyszlego malzonka wyciag aktu urodzenia-to jest kompletny dokument na ktorym sa wpisani jego rodzice,adresy etc-otrzyma go w swoim USC i ten dokument rowniez musisz przetlumaczyc (w polsce).
poprzedniczki juz dosc dobrze doradzily, ja bralam slub w czerwcu, ale najlepiej bedzie jak pojdziesz z twym lubym (on mowi po niemiecku? ) do standesamt i poprosisz o liste potrzebnych dokumentow. dostaniesz kiekny wykaz i potem tylko przyniesc i sie zenic
he sroka , to jest dobre "czy twoj maz niemiec zna jezyk niemiecki", zeby nie bylo teraz pomylki, pisze ten tekst po wietnamsku bedac ruskiem, panimajesz?
ej sympatyczny wietnamski rusku, do wiadomosci, jest mnostwo polakow w niemczech z niemieckim paszportem ktorzy ni w zab po niemiecku.
hi, sroka, to wyjasnia sprawe, brzmi jednak dowcipnie, niesadzisz ? ale jesli tak jest jak opisujesz ,to tak widocznie jest... pozdrawiam
wiem jakie papiery potrzebuje ale mam problem z jednym jestem rozwiedziona zadaja odemnie jakiegos zaswiadczenia zgodnego z artykulem 33 i 39 a w sadzie nie wiedza jakie czy ktos wie co to jest
Ja rowniez poszla zapytac sie do Niemieckiego urzedu stanu cywilnego i tam Pani dokladnie mi powiedziala co bedzie nam potrzebne polecam ten sposob poniewaz kazdy land przedstawia inne wymagania. Pozdrawki
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Brak wkładu własnego