pozwlenie na prace dla polskiej zony niemca

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc,
jestem zona niemca z Polski, obecnie mieszkamy w Haag k/Monachium i mam problem, czy otrzymam pozwolenie na prace bez problemow, czy musze najpierw znalezc pracodawce, potem w Arbeitsamt sprawdza czy nie ma niemca chetnego na to satnowisko i dopiero wtedy moze dadza mi pozwolenie. Mam watpliwosci poniewaz tak pionformowala mnie urzedniczka, ale moja kolezanka otrzymala pozwolenie bez problemu oraz bez uprzedniego szukania pracodawcy. Jak jest naprawde moze ktos wie i moze mi poradzic z gory dziekuje Pozdrawiam. Asia
Witam .
Pozwolenie dostaniesz bez problemu w Landratsamt. Musisz tylko zlozyc kilka dokumentow i Twoj paszport, do ktorego zostanie wklejone to potwierdzenie razem ze zdjeciem .
Pozdrawiam
Hej
Pozwolenie o prace dostaniesz w Arbeitsamt, musisz tylko powiedziec, ze twoim mezem jest Niemiec. Dokumenty jakie ci potrzebne to heiratsurkunde i paszport. Pozwolenie to nie wklejono mi do paszportu, tylko dostalam na papierze, bezterminowo oczywiscie. Tak bylo w moim przypadku, ja mieszkam w Mühlheim (Hessen).
Pozdrawiam
Dziekuje za informacje, ale jestes pewna, ze to pozwolenie wydaje landratsamt a nie arbeitsamt?
Teraz sama nie wiem, ale raczej sklaniam sie ku arbeitsamt. Ok pojde tam jeszcze raz i zobaczymy co tym razem powie pani urzedniczka, ktora chyba ostatnim razem nie miala ochoty mi tego wystawic. To mnie bardzo denerwuje, ze tak sie w niektorych urzedach traktuje petentow, ale nic nie moge zmienic tylko walczyc dalej. Czekam na kolejne informacje. Pozdrawiam
Hej
W moim przypadku bylo tak, ze dostalam pozwolenie na prace w Landrandsamt a dokladnie w Ausländeramt, ktory sie w nim znajduje - w kazdym badz razie tam zalatwilam to szybko i bez problemow . Moze poprostu spytaj w obydwu miejscach ?
Pozdrawiam .
jezeli jestes zona niemca to musisz sie udac do ausländeramt razem z mezem bo on musi wyrazic zgode i bez problemu to dostaniesz wiem bo niedawno to zalatwialam mezowi pozdrawiam .jak ci sie mieszka w niemczech
Dzieki za rade, w Niemczech teraz mieszka mi sie znacznie lepiej niz na poczatku, mysle,ze to jest kwestia przyzwyczajenia, jestem tutaj od okolo roku, radze sobie juz znacznie lepiej z jezykiem, ale doskonaly jeszcze nie jest. Na pewno tutaj latwiej sie zyje pod wzgledem finansowym, ale w Polsce jest jak na razie cala reszta tzn. rodzina, przyjaciele i znajomi. Tutaj nie mam zbyt duzego grona znajomych, ale to normalne i z czasem pewnie sie zmieni. Czasami denerwuje mnie takie niezrozumienie przez urzednikow, jak ta pani w arbeitsamt, ale bede walczyla i tak latwo sie nie poddam!!! Zobaczymy, co z tego bedzie.

Moze jest ktos, kto zo pozwolenie zalatwial np. w ostatnim miesiacu w Bawari?
Moim zdaniem o pozwolenie po prace powinnas sie zgloscic w Ausländerbehörde, bo to wlasnie oni tez wydaja ci tam pozwolenie na pobyt
"An Stelle der Arbeitsagentur ist seit dem 1. Januar 2005 die Ausländerbehörde für die Erteilung der Arbeitserlaubnis zuständig ("one stop government"). Die Arbeitsagentur wird, soweit es nach dem Gesetz und den dazu ergangenen Verordnungen erforderlich ist, nur noch in einem behördeninternen Zustimmungsverfahren beteiligt. Die Arbeitserlaubnis wird in den Aufenthaltstitel eingetragen (§ 4 Abs. 2 Aufenthaltsgesetz (AufenthG))."
cze!bylam w identycznej sytuacji i jakis miesiac temu staralam sie o pozwolenie na prace.Dostalam bez problemu w Arbeitsamt(potzebowali tylko pare dokumentow)i od reki dostalam to pozwolenie.Pozdrawiam Aska z Fuldy
Serdecznie dziekuje za pomoc, juz zalatwilam to pozwolenie w arbeitsamt, otrzymalam je od reki i bez problemu, potrzebowalam do tego heiretsurkunde, freizugigkeitbescheinigung i auswais mojego meza. Za pierwszym razem trafilam na jakas nie znajaca rzeczy urzedniczke, ale tym razem poszlo jak z platka. Serdecznie pozdrawiam.
jak masz meza niemca, to po co chcesz pracowac, niech sam zapracuje na ciebie
Troche dziwna uwaga, nie rozumiem co to ma wspolnego z moja sytuacja i z uzyskaniem pozwolenia na prace. Zreszta ta rada jest od osoby, ktora chyba marzy o kims, kto by go/ja utrzymywal, ja nie
[wpis usunięty]
Ja to zalatwilam w arbeitsamt, rowniez szybko i prawie bez problemow!!!
WITAM MILUSIO,JA MAM PODOBNY PROBLEM TYLKO NIE MAM MEZA NIEMCA,JESTEM SAMA W NIEMCZECH,OSTATNIO BYLAM W STARAC SIE O POZWOLENIE O PRACY WYSLALI MNIE DO ALLEN ALE TAM POWIEDZIELI ZE MUSZE ZNALESC SOBIE PRACODAWCE I TAK JAK POWYZEJ KOLEZANKA Z FORUM PISALA JA BEDE POTRAKTOWANA JAKO OSTATNIA W DOSTANIU TEJ PRACY,SAMA NIE WIEM JAK MAM JUZ STARAC SIE O TO POZWOLENIE,GDZIE SIE NIE UDAM TO COS INNEGO,PROSZE O POMOC,,,,POZDRAWIAM
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie