Obywatelstwo

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć! Mam pytanie: mój dziadek urodził się w Niemczech (Schonnebeck).
Chciałabym się zapytać, w jaki sposób mogę starać się o obywatelstwo niemieckie? Jakie dokumenty są potrzebne? Czy wystarczy tylko akt zgonu? Gdzie się składa takie dokumenty itp.? Proszę o pomoc ! :) Z góry dziękuję? =)
Obywatelstwo! Pomóżcie ;)
PROSZĘ o POMOC! :) :)
Bitteeeeeeee [!]
Z tego co wiem, to nie ma juz możliwości uzyskania obywatelstwa po dziadku. Wiem, bo sama jestem w takiej sytuacji, parę lat wstecz można było i teraz żałuję, ze tego nie zrobiłam.

Teraz jest możliwość uzyskania bądź potwierdzenia obywatelstwa jedynie po ojcu ale młodsi, urodzeni po 1975r chyba mają tez możliwości po matce.

Najlepiej wybrac odpowiednią dla sibie możliwość czytając tu http://www.sozpol.eu/polnisch.htm na ten temat.
Pozdrawiam!
A czy twojego dziadka rodzice lub któryś z nich byli "Niemcami" ?
Mój dziadek służył w wojsku niemieckim i tam mieszkał, ale w Twojej sytuacji ,jeżeli dziadek spełniał warunki jakie kiedyś były wymagane to miał automatycznie po swoich rodzicach obywatelstwo a jego dzieci po nim.
Jeżeli Twoj rodzić-potomek dziadka żyje to moze on złozyć wniosek o automatyczne potwierdzenie a nie przyznanie i wtedy Ty automatycznie tez dostaniesz.
Jednak bardzo długo to trwa.
Ale wtedy jest duża szansa i warto czekać. Jezeli masz możliwość załatwiania tego w Niemczech to raczej jest szybciej, mój mąż czekał na potwierdzenie 8 m-cy i dostał juz a ja niestety musze czekać 3 lata, zeby móc wybrać czy chcę mieć po nim(mężu) czy nie..
I powiedzieli mi wyraźnie , że nie mam juz co starać się po dziadku, bo to juz nie jest aktualne...ale on rodowitym niemcem nie był..
Jednak, jeżeli masz mozliwość jedynie potwierdzenia istniejącego juz obywatelstwa to bym się starała :)
Więcej pisze na ten temat w innych tematach niżej, bo ja nieststey wyjeżdzam dopiero w lipcu na stałe i nie mogę Ci teraz bardziej pomóc.
Trzymam kciuki :)
Dzięki :)
Mój dziadek jak już mówiłam urodził się w Niemczech,lecz mój tata nie starał się o obywatelstwo? Chyba go więc nie posiada ;/
Co mam robić?
Chyba nie mam szans ;(
Przepis ów stwierdza zatem, że kto posiada przodków, których niemieckie obywatelstwo lub zamieszkanie na terenie Rzeszy Niemieckiej sprzed 31.12.1937 da się udokumentować i udowodnić ma prawo starać się o stwierdzenia posiadania niemieckiego obywatelstwa. Ogólnie można jednak stwierdzić, że wszyscy, którzy zamieszkiwali przed 31.12.1937 na terenie Niemiec znajdywali się niejako automatycznie w posiadaniu niemieckiego obywatelstwa.
Tutaj pisze,że w moim przypadku byłoby to możliwe...
Ale nie wiem,jak i gdzie składać dokumenty?
Jeżeli jest tak, jak pisałam, to masz duze szanse, tylko Twój tata musi zrobić to samo co ty a konkretnie złożyć wniosek o stwierdzenie obywatelstwa.
Niestety chyba u nas we Wrocławiu w konsulacie tylko się to składa. Dobrze mieć jakąś dokumentację dziadka.
Moze pomoze teraz ktoś, kto to załatwiał w Polsce....chyba juz czytałam takie tematy, spróbuj przez wyszukiwarkę :)
Powodzenia
Bardzo dziękuję ! Muszę zgromadzić dokumenty :) Myślę,że akt zgonu też się przyda |jest tam podana miejscowość i data urodzenia :D| ;] Bardzo mi zależy na obywatelstwie niemieckim :) Mój dziadek znał niemiecki perfekt,ale także dlatego,że żył w czasie II wojny światowej... Wiele osób z jego rodziny przebywało w Niemczech w tamtym okresie,choć niestety nie mam żadnych informacji na ten temat ;/ ;/ i nie mam pojęcia skąd mam je zdobyć....
Nie wiem ,czy przypadkiem rodzice mego dziadka nie posiadali obywatelstwa niemieckiego....,ale muszę się tego dowiedzieć :P Wiem,że czeka mnie dużo pracy...

Mam nadzieję,że KTOś DOSTARCZY MI JESZCZE JAKIś WAżNYCH INFORMACJI !
Alexa,jeżeli twój dziadek był Niemcem od strony ojca to nie ma żadnych przeszkód żebyś ty też miała obywatelstwo.Twój ojciec nie musi mieć udokumentowane czy jest Niemcem, jest jedna przeszkoda gdyby twój ojciec sie zrzekł obywatelstwa wtedy ty masz drogę zamknięta.Tak więc składaj dokumenty.....życzę cierpliwości bo długo trwa rozpatrywanie wniosków .
Mój dziadek urodził się w Niemczech i był tam do 7 lub 4 roku życia.
Jego rodzice wyjechali tam w pogoni za pracą ;D :D
Dziadek uczył się tam w jakieś szkole,więc chyba wrócił do Polski,jak miał około 7 lat (lub ponad) :P Jakoś tak...
To że twój dziadek sie tam urodził o niczym nie świadczy...istotne jest czy miał obywatelstwo.....a z tego co piszesz to jego rodzice byli Polakami więc czarno to widze
Metaxa07,jestes w bledzie,ja wlasnie po 19 miesiacach oczekiwania na obywatelstwo,wlasnie odebralam sobie 30 kwietnia tego roku:)i po dziadku oczywiscie uzyskalam papiery.Nie wystarczy tylko akt zgonu niestety:(jesli chcesz wiecej info napisz do mnie na mail [email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie