zestawy matura ustna 2010 OKE gdańsk - pomorskie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 95
poprzednia |
Witam! Pomóżmy wszystkim z matura ustną z niemieckiego. Wpisujcie jakie mieliście obrazki i rozmowy oraz dopiszcie numerki. Na pewno pomożecie wielu ludziom takim jak ja. Proszę.
Zestaw nr.9
I.
-pytasz się kolegi czy ma jakieś plany na weekend,
-proponujesz mu coś,
-ustal miejsce i czas spotkania,
II.
sorry, ale nie pamiętam.
III.
kolega chce wstawić do waszego pokoju nowy stół i krzesła, które kupił:
-przekonaj kolegę że te meble nie są niezbędne,
-nie zgódź się z argumentami kolegi i uzasadnij,
-podaj inną propozycję wykorzystania tych mebli (czy jakoś tak)
OBRAZEK.
Cztery kobiety stoją przy stole i przygotowują jakieś potrawy (kroją warzywa, itd.) na stole znajduje się miska, warzywa (papryka), herbata, kwiaty...
-dlaczego kobiety gotują (w jakim celu)?
-czy pożyteczne są kursy gastronomiczne i dlaczego?

taki już udało mi sie znaleźć na innym forum, pomagajmy sobie!
zestaw nr 33
I. Twoj 60letni sasiad chce kupic sobie komuter z internetem. w rozmowie z kolezaka z niemiec powiedz:
-jakie argumenty go przekonaly
-jak wygladal zakup
komtutera
-jak uczyles sasiada korzystania korzystania z komputera

II. chcesz jechac na koncert. zapytaj:
-jaki repertuar ciebie interesuje
-jak mozna zarezerwowac bilet
-ile kosztuje bilet

III. Twoja wspollokatorka postanowila ze bedzie teraz wspolnie gotowac.
Jednak w swoim menu nie uwzglednila zup. W rozmowie z nia:
-wyraz swoje niezadowolenie z tego powodu
-odrzuc jego argumenty i uzasadnij
-zaproponuj kompromisowe rozwiazanie

OBRAZEK: starsza pani siedzi na lawce w lesie. jest usmiechnieta, obok niej siedzi pies.
Pyt 1. dlaczego ona jest szczesliwa?
pyt 2. Dlaczego ludzie chca miec w domu psa albo kota czy tam jakies zwierzeta i dlaczego? Drugiego pytania dobrze nie zrozumialam ale mniej wiecej o to chodzi.
Zestaw 36
Obrazek, na którym są niepełnosprawne dzieci w wózkach inwalidzkich, grające w koszykówkę. Pytanie 1: Czy to gra czy to trening? Wyraź swoje zdanie. Pytania 2 nie pamiętam z tego stresu...

Rozmowy sterowane:
1. chcesz umówić się z koleżanką na zakupy w centrum handlowym
1) poinformuj ją o swoich planach
2) spytaj jak długo otwarte jest centrum
3) spytaj czy nie chciałaby ci towarzyszyć

2. w zeszłym roku pracowałaś w zoo
1) opowiedz o tym koleżance (i cos jeszcze chyba, nie pamiętam)
2) opowiedz o swoich obowiązkach
3) opowiedz jakie miałaś stosunki z innymi pracownikami

3. rozmawiasz z szefem
1) wyraź ubolewanie z niskiej pensji
2) odrzuć jego argumenty i poproś o podwyżkę
3) zaproponuj korzystne rozwiązanie
mój zestraw nr. 6
1 . bardzo szybko musisz lecieć do Polski
- zapytaj o najbliższy lot do Polski
- spytaj sie ile kosztuje bilet
- zarezerwuj jedno miejsce
2 opowiadasz koleżance ,że byłas na wspaniały spektaklu
- powiedz kiedy sie odbyłi gdzie
- powiedz kto grał i jaki to był rodzaj spektaklu
- twoje wrażenia
3 jesteś w pokoju hotelowym twój współlokator pali papierosy
- powiedz mu,żeby przestał i podaj powód
- podaj jeszcze inne powody
- zaproponuj rozwiązanie

obrazek
było 5 osób ( 4 dzieci w tym 1 murzyn i nauczycielka ) , 3 dzieci spoglądała w komputer , wszyscy byli uśmiechnięci
pytania do obrazka
1 dlaczego dzieci są zamyślone
2 czy komputer ważny jest w dzisiajszych czasach , co o tym sądzisz .
Zestaw nr 16

A. Jedziesz w pociągu do Koloni z chłopakiem. W rozmowie:
-zapytaj się dokąd jedzie
-powiedz dokąd Ty jedziesz i dlaczego
-zapytać czy możesz poczytać jego gazetę

B. Rozmawiasz z koleżanką o ostatnim sylwestrze
-gdzie spędziłeś sylwestra
- opis wystawne przyjęcie (nie pamiętam dokładnie co tu było;/)
-co Ci się szczególnie podobało

C. Mieszkasz u obcej rodziny (coś takiego) Postanowiłeś zostać wegetarianinem. W rozmowie:
-poinformuj ich o swoim zamiarze i powiedz dlaczego się na to zdecydowałeś
-nie zgódz się z jej argumentami, podając swoje
-zaproponuj rozwiąanie kompromisowa

Obrazek: cztery kobiety siedziały przy stole (dokładnie 3, jedna stała) w kuchni. Na stole było dużo jedzenia.
Pytania: Jak myślisz o czym one rozmawiają
Czy uważasz że taka sytuacja jest dobra do rozmawiania o ważnych sprawach (chyba. nie zrozumiałam pytania, ale chyba o to chodziło ;P)
pomyłka do zestawu 6!
ZESTAW 12
Obrazek: Ludzie w szpitalu, kobieta leży na łózku, kilka osob u niej w odwiedzinach, wszyscy sie smieja i cos pija.
Pytania do obrazka : Po co ci ludzie są w szpitalu?
Co musi się strać czlowiekowi aby musiał lezec w szpitalu.
Pozyskiwanie informacji : Zadzwonic do teatru dowiedziec sie o nazwe sztuki, godzine o ktorej sie odbywa, zamowic na piatek bilet dla ucznia
Relacjonowanie : Bylas w sklepie i powiedz co kupiles, podac dokladna nazwe sklepu, czemu spozniles sie do domu i czemu nie dales znac
Negocjowanie : Zaproponuj kolezance spacer krótki ale zeby okolica byla atrakcyjna, sprobuj ja przekonac i zgódź sie na jej pomysłale podaj warunek ;)
Zestaw nr 10
Rozmowa pierwsza - dzwonisz do lekarza i mówisz że boli cię gardło,pytasz kiedy przyjmuję i jakie dokumenty musisz mieć.
Rozmowa druga - grill ze znajomymi mówisz jakie masz potrawygotowe, jaką niespodziankę zrobili ci znajomi.
Rozmowa trzecia - ???
Obrazek - 3 kobiety siedzące przed komputerem i stojący nad nimifacet.
Zestaw nr ???
Rozmowa pierwsza - opowiedz koleżance jaki jest rozkład twojegodomu, powiedz gdzie może sie rozpakować, zapytaj jakie jedzenie preferuje.
Rozmowa druga - jak doszło do napadu w banku, co zrobiłeś i kogo tamokradziono, jak zareagowali ludzie.
Rozmowatrzecia - mieszkasz u rodziny - powiedz że nie podoba ci sięże wchodzą do ciebie bez pukania, nie zgódź się z ich argumentami i powiedz dlaczegosię nie zgadzasz, zaproponuj kompromis.
Obrazek - kobieta kupująca leki w aptece.
obrazek z wysypiskiem smieci jakies dzieci z plecakami obok szly i samochody a pytania to cos ze kto je wyrzuca chyba i jak mzoemy zapobiegac zanieczyszczeniom
scenki
1. idziesz na ur do kolegi powiedz to jego bratu zpaytaj czym kolega sie interesuje i czy mu pomoze w kupnie
2. yy ahaa no to chcesz zrobic obiad jak sie pryzgotowujesz do tego czym sugerujesz pryz wyborze dania i jak zreagowala rodzina
3. robicie grilla kolega chce zakupy zrobic z pobliskim sklepie a ty w supermarkecie i tam zalety i kompromis

noo a byly jeszcze obrazki z kolesiem co siedzi w samochodie i ma gazete i cole w reku, cos o muzeum, niepelnosprawni, zwierzeta w klatce, duzo ochrony srodowiska, zbieranie winogron, lekarz i policjant
Zestawnr 28
Rozmowapierwsza - chcesz kupić sukienkę na studniówkę, idziesz do sklepu i maszpowiedzieć co chcesz kupić, powiedzieć jaki ma kolor i jaki ma mieć rozmiar izapytać o cenę.
Rozmowadruga - jesteś na obozie narciarskim, masz opisać jak wygląda dzień w takimobozie, jacy są dla Ciebie inni uczestnicy i jakie masz miłe wspomnienia.
Rozmowatrzecia - jest u ciebie chłopak z wymiany i denerwuje cię to, że w nocy chodzipo mieszkaniu ???.
Obrazek - mężczyznaniosący rower, ubrany w czerwono - czarny strój, dookoła ludzie za barierkami,
jedna miala na obrazku dziewczynke krecaca hula-hop
A to wszytsko to jest z tegorocznych matur?
tak matura niemiecki 2010, OKE Gdańsk
Zestaw nr 24
Rozmowa pierwsza - ???
Rozmowa druga - przeprowadzka.
Rozmowa trzecia - poproszenie współlokatorki o to, abyzużywała mniej wody.
Obrazek - mężczyzna siedzący w samochodzie rozmawia przeztelefon, w ręku trzyma kubek, a na kolanach ma mapę.
zestaw 11

obrazek: pełno ludzi siedzących przy stole, na stole zeszyty, ogólnie bałagan :P ludzie się śmieją , gadają ..
pyt.1 : co ci ludzie sądzą o tym kursie na którym przebywają.. (bo jak się okazało to był kurs języka obcego)
pyt.2 .: dlaczego ludzie uczą się języków obcych...

1. Wychodzisz z samolotu
i zauważasz, żę twój bagaz jest uszkodzony.
-powiedz to komuś z obslugi
-zapytaj czy mozesz otrzymac za to odszkodowanie

- jakie dokumnety musisz wypelnic

2. Jesteś na wymianie gdzieś tam. Boli cie ząb, idziesz do dentysty i masz o tym opowiedziec gościowi u którego mieszkasz..
-powiedz jak znalazłaś tego dentyste
-jak zachowywalas sie podczas zabiegu
-i co lekarz ci kazal w zwiazku z bolem

3. Jestes na wymianie, chccesz obejrzec polskie wiadomości, ale gościu chce oglądać mecz piłki nożnej
- powiedz ze chcesz polski program i podaj powód
-nie zgódź się z argumentem gościa i podaj powód
-znajdź kompromis
Zestaw 32 albo 23 nie pamiętam:
-Obrazek to dużo ludzi stojących koło budki z kiełbasą
1.Co oni tam robią? 2. Gdzie lepiej kupować w w markecie czy w budce?
Słuchajcie te numerki to się losuje czy wybiera? Bo już nie wiem...
losuje sie :) zapytajcie znajomych z innych szkól co mieli na maturze z niemca, bo przecież nie całe OKE GDańsk ma w tym samym dniu :)
A jakie musiałeś odegrać scenki?
rozmowki. mialam naklonic kolego na wycieczke do
zoo, ale on nie lubi zwierzat zamknietych w klatce i mialam go
przekonac, relacjonowanie z obozu rowerowego( co wniosla ta wyciezczka
do twojego zycia co widzialas itp.) zgloszenie sie do biura rzeczy
znalezionych i poinformowanie o zgubieniu aparatu fotograficznego i
okolicznosciach tego zgubienia. a na obrazku mialam 2 osoby stojace
tyłem w sklepie.
obrazek: male zdziwione dzieci, ktore siedzialy w jakies sali.rozmowki:udz.inf. mialam cos o wynajeciu mieszkaniarelacjonowanie: omówić festyn zorganizowany na rzecz ochrony zwierzatnegocjowanie: kolega chce omowic na dniu kult. polskiej w niemczechsiweto jakim sa urodziny a ja mam zaprzeczyc i omowic swoje swieto
Na obrazku miałam dzieci na rowerach, w kaskach i policjanta, który nakładał dziecku ten kask.Pierwszą rozmowe miałam o tym, że gdzieś jestem, coś mnie boli i mam
powiedzieć o tym lekarzowi, spytać się o diagnozę i sposób
dawkowania. Drugą miałam o tym, że byłam na jakiejś imprezie
technicznej i miałam opowiedzieć kto tam był, jaki sprzęt mi się
podobał i dlaczego. A trzecią- koleżanka chciała, żebym z nią
wyjechała, ale ja wolałam zostać na świeta z rodziną( negocjacie).to tyle co sie dowiedzialam. jak cos jeszcze bede miala to sie odezwe
Na obrazku mialam nauczycielke co pisala plan lekcjia w kalsie siedizeli uczniowie z podsatwowkino i mialam pyatnei czy mysle ze to lekcja czy przerwaa drugie jaka role ma szkola w zyciu dziecia rozmowy ze chce podizekowac rodiznie u ktorej mieszkalam za goscinnosc i mam zapyatc sie jaki chca dostac prezent gdzie go moge kupic i poinformowac ogolnei ze zamierzam im cos kupic

negocjowanei toz ew wwakcje bylam na obozie jezdzieckim maialm opowiedziec o tym pozneij ze czemu zdecydowlaam sie za rok tam jechac jescze raz i opisac sowje spotkanie z koniem

a 3 ze pojechalam do kolezanka a ona caly zcas og tv i mam pwoeidziec ze mi sie to nei podoba podac argument nie zgdzic sie z nia i podac kompromi
hej :D

mówicie, co było jeszcze :)

a moze ktos już to ładnie opracował...oczywiście interesuje mnie cke Gdańsk :D
podaj e-mail to wyśle ci w Wordzie to wszystko mam napisane
[email]

Dziękuję bardzo ;) I wszystko jest z CKE Gdańsk, tak ? ;)
Schopcia przesłałabyś mi również:)
[email]
szopcia123 jakbyś mogła to mi też wyślij :) Maturę mam jutro i już większość mam przerobione, ale przydałyby mi się też Twoje opracowania :) E-mail: [email] Danke :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 95
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie