po olimpiadze z niemca

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 134
Olimpiady jezykowe maja to do siebie ze wiekszosc laureatow/finalistow posluguje sie danym jezykiem jako ojczystym, a nie wyuczonym. Paranoja. Ja juz dawno zwatpilem w ich sens w ogole. No bo rozumiem - z historii biologii czy matmy rzeczywiscie trzeba miec wiedze, ktorej sie nie wyssa "z mlekiem matki". W przypadku ejzykow sytuacja jest zupelnie inna, niejednokrotnie bardzo krzywdzaca dla zwyklych uczniow...
dokładnie... a przykładem na to że te olimpiady są organizowane właśnie dla takich osob jest np to ze nie bierze sie pod uwagę błędów ortograficznych (gdzie to głównie dwujęzyczni mają problemy z pisaniem bo znają język "z mowy"). tak samo nie wiem czemu nie ma np olimpiady z hiszpanskiego którego uczą w wielu szkołach (czyzby dlatego ze mało jest w polsce osob tego pochodzenia?) za to jest olimpiada jez białoruskiego (hm- białorusini są a szkoły uczące tego jezyka? chyba niezbyt...) przepraswzam za odejscie od tematu ale... cóż, traktujmy ta olimpiade hobbystycznie:)
Ej, ale txt w pierwszym zadaniu byl w Präsens :D Wiec 'setzt sich ans Fenster'
a z tym polaczeniem to po co kombinowac -
die günstigste Verbindung zwischen Warschau und Berlin
i tyle :) i musi byc dobrze
Bei mir in der Schule gibt es viele die Deutsch als Muttersprache lernen.
Ich wär mich da aber nicht ganz so sicher ob die weiterkommen.
LG
W sumie wiesz, te osoby co z różnych przyczyn mówią dobrze po niemiecku, i nie wyniosły tego ze szkoły(to oczywiste), musiały ,,uczyć się" niemieckiego gdy ty się pustogłowie bawiłaś Barbie... Wiele osób mówi mi, że dobrze mówię po niemiecku, ale jak widze takie rzeczy jak Das erweiterte Attribut w niektórych zdaniach to...
bo takie zdania tak samo jak często Passiv w Futur I nie ma zastosowania w języku codziennym. Jak ja poszedłem do gima to już umiałem Niemiecki, ale poziom tam mnie załamał. Teraz jestem w Liceum Polsko-Niemieckim ale i tak to nie jest to was ich erwartet habe. W sumie od początku roku dwa razy byłem na wymianie w Niemczech bo tam to codzienność i dobrze że wszkole jest np. kółko filozoficzne po niemiecku i można zdać DSD II, aber mal sehen was die Zukunft bringt.
LG
tak w ogóle to chyba nie 'imstande' tylko im Stande...nicht wahr?
a tak w ogóle to chyba już nie imstande ale im Stande...oder?
imstande też jest dobrze :)
imstande = in der Lage
:)
im Stande = in der Lage
w gronie osób piszących był też jeden gimnazjalista :D mam wrażenie, że dobrze mi poszło, ale czy przejde to się okaże :) z tego, co się zorientowałem po wypowiedziach poprzedników, to raczej uniknąłem wspomnianych błędów ;)

pozdrawiam wszystkich gorąco :)
już nie ściemniaj :p a jak to się stało, że też byłeś?
chyba można za zgodą kuratorium startować
O ile dobrze pamietam zdanie brzmialo: Nie moge sobie wyobrazic, zeby on byl w stanie zdac ten egzamin.

W takim wypadku nie potrzebnie tutaj robic czas przeszly, ja wybralem najprostszy wariant

Ich kann mir nicht vorstellen, dass er imstande ist, diese Prüfung zu bestehen.
Nauczycielka mi już sprawdziła miałam 93 pkt. I mam 3 pytania
1.Czy oni sprawdzaja tam ta olimpiade jeszcze raz? czy np mozliwe jest aby cos co zaliczyla mi nauczycielka oni nie zaliczyli?
2.I kiedy należy się spodziewać listów do szkoły kto przechodzi i gdzie w necie można to sprawdzić.
3. na czym polega etap okregowy i gdzie sie odbywa?
Może ktoś napisac pytania z tej olimpiady, bo nie bardzo jestem w temacie, a chciałabym się przygotowac na nast. rok. Z góry dzięki.
=> Jualia
1. Tak, sprawdzają jeszcze raz, możliwe jest, że mogą zmienić Ci punktację
2. Podobno 4 tyg od etapu szkolnego, ale to tylko założenia, czyli może być dłużej
3. Miejsce jest inne dla każdego okręgu, poczytaj na www.ojn.amu.edu.pl tam też są krótkie zasady dalszych etapów
No i gratulacje!!! :)
Jesli prog punktowy bedzie ok. 93, czyli 90-95 to sprawdza Ci te prace jeszcze raz w Poznaniu. (Chociaz watpie w tak wysoki prog). Jesli prog bedzie 80-90 to ludzie z Poznania wierza wynikom, jakie dostarczyli im nauczyciele i nie sprawdzaja tego po raz drugi.
Do szkoly przyjdzie zaswiadczenie z lista tych osob, ktore DOSTALY sie do nastepnego etapu. Nauczycielka przeczyta Ci na lekcji, czy jestes na tej liscie czy nie :) Nie pamietam, jak dlugo sie na to czeka - ok. 2-3 tygodni zapewne.
Etap okregowy odbywa sie w jakims wiekszym miescie w poblizu Ciebie. Ja chodze do szkoly w Tarnowie i podlegam pod Rzeszow. Zalezy gdzie mieszkasz....
Na etapie rejonowym napiszesz test trudniejszy od tego, ale podobny rodzaj zadan - uzupelnianie luk w zadaniach, uzupelnianie tekstu z lukami, tlumaczenia zdan, sytuacje komunikatywne czy (czego nei bylo w pierwszym etapie) przeksztalcanie zdan typu:
Nachdem er zurückgekommen war, freuten wir uns sehr.
Nach ....................... . (seinem Rückkehr freuten wir uns sehr)
i takie tam podobne, tylko wiadomo - trudniejsze.
Potem masz etap ustny, dosyc zlozony - musisz spytac sie nauczycielki, jak to wyglada dokladnie - to jest cos w stylu "luzna rozmowa"; "literatura"; "historia Niemiec"; "geografia Niemiec", tylko jest okreslony material, ktory musisz koniecznie opanowac, jesli chcesz tam zablysnac. :) Tymi wytycznymi odnosnie materialu dysponuje wlasnie Twoja nauczycielka od niemieckiego.

Gratuluje wysokiego wyniku :) Ja swojego jeszcze nie znam.
Ja też jeszcze nie znam wyniku... nie wiem czy robić sobie jakieś nadzieje czy poczekać na następny rok... :(
dziekuje wam wszystkim bardzo:) Jestem teraz w maturalnej klasie. I chciałam tez pocieszyć i podnieść na duchu wszystkich uczących się. Ucze sie niemieckiego dopiero od pierwszej klasy, a tak na poważnie to od drugiej. Cierpliwa, wytrwała nauka może czynić cuda na co wskazuje wynik z Olimpiady i z probnej matury rozszerzonej 94%:) Nawet jeśli przejde do okregowego etapu nie licze na wiecej bo jednak te 2 lata to za mało aby osiagnac cos wiecej. jednak jestem z siebie dumna i życze wszystkim sukcesów. dzieki za informacje
Witaj w klubie :D ja się uczę troche ponad rok ;)
Ale wy mądrzy jesteście :] Ja tam miałam jakoś 40 pk, ale ja to nie żaden mózg z niemca, a mój udział w nim był bardziej poznawczy, niż nastawiony na osiągnięcia. Wszystkim wam gratuluję. Ja się niemca chyba z 4-5 lat uczę i go jakoś się go nie nauczyłam . Więc jak widać można uczyć sie 5 lat i niewiele umieć, a można uczyć się 2 lata i być świetnym. Mam jeszcze trochę czasu :p Może się poprawię.

Pozdro dla wszystkich i wielkie gratulacje tak niezłych wyników :]
jawanka, a jesli moge spytac to jak sie uczysz? tylko w szkole czy jeszcze na jakis kursach? Ich gratuliere dir gute Ergebnisse aus Abitur! :)
No to... jak na razie mam 87 pkt... gdyby nie pewne durne błędy to byłoby super. Trochę na granicy, a jak jeszcze podwyższą próg to już w ogóle leżę
80 pkt - był próg w ubiegłym roku
ale w tym roku chyba była troche prostsza niż w zeszłym. Nie wiem jak mam się do tej olimpiady przygotowywać.. Z zcego korzystać i co z tej kulturówki mam wiedzieć.

do Ady99 - w drugiej klasie zapisałam się na kurs ale moim zdaniem największy postep poczyniłam na... wakacjach! Na wakacjach z pierwszej do drugiej klasy uczyłam się słówek i przerobiłam gramatyke - nie miałam jakiegos zabójczeghpo tempa ale bardziej liczyła sie systematycznosc. Na wakacjach z drugiej do trzeciej umilałam sobie życie ksiażkami po niemiecku (dość łatwymi). Poprosiłam w szkole językowej o mozliwosci przeskoczenia jednej grupy bo sie troche w niej nudzilam. Napisalam test, przeskoczylam poziom bo zawsze lepiej byc najgorszym pośród najlepszych. I tak oto jestem w grupie która w tym roku zdaje ZD. Nie jest to wysoki poziom ale jak widac aby przejsc do drugiego etapu olimpiady wystarczyl

Pozdrawiam wszystkich
Ja się dzisiaj dowiedziałam, że mam 89,5pkt. Jestem bardzo ciekawa jaki bedzie próg punktów, w tym roku. Znając moje szczęście to od 90... No nic, poczekamy, zobaczymy...
Hej, mam 94,5 pkt :) Mysle, ze to powinno wystarczyc. :)
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 134

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie