Matura ustna poziomn podstawowy

Temat przeniesiony do archwium.
271-300 z 326
obrazek dobrze juz wam znany - czyli dwie walczace babki (kampfsport) w jakims sportzentrum, za nimi widownia , jedna z owych bab ma niebieskie Kleidung a druga biale.
pytanie pierwsze to dlaczego ludzie ktorzy ogladaja to widowisko tam sa
a drugie to jak wazny dla mnie jest sport

dialogi
lekarz
kiedy przyjmuje
co mi dolega
ile kosztuje jedna wizyta

spoznilam sie
mam powiedziec czym jechalam
w jakich okolicznosciach kapnelam sie ze zle jade
jak udalo mi sie dojechac na miejsce , czy jakos tak

sklep
zaproponowanie zakupow w supermarkecie
odrzucenie argumentow egzaminatora
kompromis

powodzenia dla tych co maja to jeszcze przed soba, nie ma sie co bac ! mowie wam:P
I przerabiajcie dialogi co tu sa bo naprawde te wszystko sie powtarza w calej Polsce!! nie ma zadnego podzialu na wojewodztwa!
Jak możecie to zapodajcie jakąś rade, jak wybrnąć z odpowiedzią na maturze ustnej z niemieckiego.... jeśli zna sie tylko podstawy ledwo ledwo.... :D:D Ja mam maturke dopiero 30-stego. Czy ktoś zna jakiś sposób na ściemnianie maxymalne?
tak, kluczem do sukcesu jest "luzackie" podejscie:) . nie ma sie co stresowac , bo komisja jest raczej mila i chce ci pomoc a nie na odwrot , jakby moglo sie wydawac.... naprawde podejscie jest bardzo wazne, jak sobie powiesz ze napewno zdasz (bo to ci gwarantuje) to zdasz:). Wchodzisz z rozbrajajacym usmiechem do sali , mowisz wesołuchno dzien dobry (najlepiej w wersji niemieckiej:P) losujesz zestaw i zaczynasz zabawe:). najlepiej bedzie jezeli spiszesz na kartce wszystko to co chcesz powiedziec ( 5 minut naprawde wystarczy ). Potem sobie lajtowo siadasz przed komisja i gadasz, pamietaj by nie meczyc sie nad doslownym przetlumaczeniem informacji z dialogow (np. jak masz powiedziec "kiedy przyjmuje lekarz, to nie mysl nad tym jak jest "przyjmowac" tylko powiedz np." kiedy moge przyjsc" "kiedy jest lekarz" itp.) - to wazne, bo zwariowac mozna jak sie skupisz nad wymysleniem slowa ktorego nie znasz:P....

a przed tym wszystkim polecam lekture tej stronki , dialogi sie powtarzaja, obrazki tez, i jestem o tym przekonana bo mi sie powtorzyly:) i nie patrz na wojewodztwa bo te podzialy jakis idiota wymyslil. Po prostu poczytaj , poćwicz, przyjzyj sie opisom obrazków - poszukaj slow ktorych nie znasz np. (obrazek jak walcza baby -kampfsport itp itd...

POWODZENIA

...
i pamietaj , ze wakacje i tak beda , nawet jak nie zdasz!
takie podejscie pomaga :)
pa
powitac wszystkich jezeli macie jakies testy na ustna to prosze slicie na moj e-mail [email] z gory wielkie dzieki))))
hej mam prosbe jezeli mozesz to napisz mi zestawy na e-mail [email] z góry dzieki :)))
a macie jakie notatki z ktorych sie uczylicie na egzamin? jezeli tak to bylabym wdzieczna jesli przeslalibyscie na maila [email]

Pozdrawiam
Witam!!Mam pytanie a z jakiego jestes woj?
z jakiewgo jestes woj?
hejka rzeczywiscie nie ma sie czego bac!! cała ta matura to istna ściema ja miałam taki zestaw:)
zestaw nr 16
obrazek: pokoj nieumeblowany, jakas babka stawia kwiatka na regale na srodku pare walizek
1.dzwonisz do ksiegarni wysyłkowej powiedz:
a)gdzie jest twoja ksiazka pod tytułem....
b) dlaczego nie masz jeszcze tej ksiazki
c) kiedy bedziesz mogła ja miec
2.goonie masz opowiedziec sweoja ostatnia impreze urodzinowa
a) gdzie odbyła sie impreza
b) co robiliście
c) jaka niespodzianke sprawili ci goscie
3 mieszkalas u rosziny niemieckiej wracasz do domu
a) pwiedz ze chcesz wrócic autostopem
b) nie zgodz sie argumentami
c) zapropnuj kompromis

uwierzcie nie ma sie czego bac tylko ten stres paraliżuje ehhhh powodzenia dla wszystkich :))))))))))))))
testy
piszcie jak to jest ze stresem. czy nie jest tak, że jak wchodzisz na ustną to zapiminasz wszystkich słówek i masz pustke w głowie.... :/?????
jakby ktoś miał jakiś zestaw jeszcze do matury ustnej z niemieckiego podstawowego to prosze wyślijcie mi na maila: [email] Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI :)
wyslijcie zestawy maturalne jakie macie na maila: [email] dzieki
hejka za w maju mam amture z niemca macie moze ajkies omoce do nauki zestawy maturalne jakies nowsze?? prosze o odpowiedz!! pozdrawiam tegorocznych maturzystow
no to ja pisze co ja miałam na maturze:) chcecie czytajcie

obrazek:
rodzina przy stole w restauracji (a pytanie do tego)
-czemu tu jedza
-i czy ja chodze do resturacji i dlaczego

dialogi:
-wynajecie pokoju (cena, jaki chce pokój, warunki jedzenia)
-egzamin na prawko (jak tam dotarłam, jak przebiegał, z czym miałam problemy)
-muzyka przekonuje koleąznke do słuchania innej muzy (ona słucha popu, ja innej mam ją do niej przekonać, i kompromis)
ema
Hej a pamietasz nr zestawu?????
no a ja to mam mature 16.05 i jakby ktoś się nudził a miał możliwość to niech mi wyśle na [gg] lub na mejla [email] swoje odpowiedzi po niemiecku za co z góry dziękuję i jakoś się odwdzięczę.pozdrawiam liczę na szybkie odpowiedzi.
a są odpowiedzi do zestawów :P:P
KTO MA ZESTAWY POSEGREGOWANE PROSZę WYśLIJCIę MI MAM 26 MAJA NIEMCA!! A JA GO WOGULE NIE CZAJE THX Z GóRY :*
[email]
4128522 wyslijcie mi zestawy posegregowane i jak macie z odpowiedziami prosze
dzisiaj miałam ustny. to mój zestaw:

1.Prosisz koleżankę żeby odebrała Twoja znajomą z dworca. Pytasz:
a) czy mogłaby ja odebrać,
b) o której przyjeżdża jej pociąg,
c) mówisz jak jest ubrana.

2.Rozmawiasz koleżanką o ostatnio przebytej chorobie. Mówisz:
a) na co byłaś chora,
b) jakie leki brałaś(jak się leczyłaś)
c) co robiłaś po chorobie

3.Twój znajomy chce iść na mecz piłki nożnej. Twoim zdaniem to nie jest dobry
pomysł.
a) odradzasz mu pójście na ten mecz i dlaczego,
b) zaproponuj inny sport,
c) przekonaj go do swojego pomysłu.

To byłoby na tyle. Nie ma sie czego bać. Komisja jest spoko ;)
Mam pytanie.W calej polsce bez wzgledu na wojewodztwo zestawy sa takie same?
wlasnie sie doczytalam ze wszystkie zestawy sa takie same w calej polsce ;)
A) Twoi rodzice kupili dom. Powiedz koledze
- jak duży jest dom
- gdzie on sie znajduje
- jak wygląda Twój pokój
B) Opowiadasz o wycieczce w góry
- jak ją zaplanowaliście
- jak się zmieniała pogoda
- jakie mieliście trudności w drodze powrotnej
C) wynajmujesz z kolegą mieszkanie
- zgódź się na jego propozycje podziału obowiązków domowych
- nie zgódź się na jego propozycje sposobu przyjmowania gości
- kompromis
OBRAZEK: młoda dziewczyna w sukni ślubnej, stoi przed lustrem w ręce trzyma bukiet
1) dlaczego ona jest szczęśliwa?
2) czy chciałbyś wyjść za mąż i dlaczego?
Nie pamiętam już numerku zestawu ale podam co się w nim znajdowało mam nadzieje że komuś to się przyda:D
Obrazek: młodzi ludzie siedzący w klasie wokół jednego stołu i starsza od nich kobieta. Rozmawiają,na ścianach wiszą plakaty o nauce języka angielskiego, a na stole leżą ksiązki.Jest to kurs języka angielskiego.
Pytania:
1. Dlaczego ludzie uczą się języków obcych?
2. Dlaczego ja się ucze języków obcych i gdzie mi się to przyda...czy jakoś tak.

Rozmowy:
1.Jesteś w niemieckiej firmi na rozmowie w sprawie pracy:
~dlaczego interesuje cię tam praca?
~co potrafisz robić?
~jakie masz doświadczenie?

2.Opowiedz koleżance w rozowie telefonicznej o podróży do Berlina:
~jak przebiegała podróż?
~co robiłeś?
~o konflikcie z współlokatorem w hotelu.

3.Jesteś w mieszkaniu swojego kolegi i ma on w nim wielki bałagan:
~zwróć mu uwagę,
~zaprzecz temu co mówi,
~zaproponuj własne rozwiązanie,
hej! jesli juz mieliscie ustna mature z niemca to prześlijcie mi jakie byly zestawy ??bede wdzieczna
jeszcze nikt z was nie zdawał ustnej matury z niemca?????????????
jeszcze nikt z was nie zdawał ustnej matury z niemca?????????????
Temat przeniesiony do archwium.
271-300 z 326

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa