Matura ustna poziomn podstawowy

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 326
matura to bzdura uczcie sie napisemna :)) tosie liczy bardziej
zamieszczam swój zestaw, późno, ale dopiero dziś zadawałem maturke (95% :) mam nadzieję że jeszcze się komuś przyda

Zestaw nr 23
Obrazek: ogólnie temat obrazka- talkshow, dwie kobitki stały i cos mówiły, w tle znajdowała się publiczność, akcja działa się w studio. pytania: 1. na jakie tematy rozmawiają ludzie w takich programach ? 2. dlaczego talkshow'y są popularne ?
A. Chcesz odwiedzić przyjaciela, jedziesz pociągiem:
- kiedy odjeżdża pociąg
- czy mogę zamówić bilety
- czy są zniżki dla studentów
B. Byłem na ślubie mojej kuzynki:
- gdzie było przyjęcie
- co wywarło na mnie największe wrażenie
- jakie dostali prezenty
C. Kolega słucha głośno muzyki, jest już późno:
- zaproponuj żebyście szli spać
- negocjuj
- kompromis , np. może słuchać ciszej muzyki

fakt ustna to takie wstęp do matur, trzeba się przygotować do pisemnych, ale myślę że jaki początek taki konieć :) pozdrawiam
ja tez dopiero dzisiaj zdawalam
obrazek: piknik, grill,bawiace sie dzieci
i rozmowa sterowana:
1. wynajac mieszkanie, zapytac sie o polozenie i zapytac, czy wczesniej mozna je obejrzec
2. opowiedziec o wycieczce, trasa, gdzie sie zatrzymywaliście, co myslisz o wycieczkach rowerowych
3. kolezanka chce jesc w kinie, powiedz ze to zly pomysl, zaproponuj jakies rozwiazanie
i to wszystko nie bylo tak zle
powodzienia !!!
Siemka wszystkiim. Pytanka zamieszczone wcześniej się sprawdzająja ( u frendsiaków z klasy). Ja trafiłem dzisiaj na inny zestaw ale na szczęście nie był trudny. O to ON
ZESTAW 28
A) Rozmawiasz z koleżanką i mówi ci ona ze jest zachwycona tym jak dobrze władasz językami obcymi:
1. masz powiedzieć jak uczysz się tych języków, co ci w tym pomada
2. masz powiedzieć czy ktoś ci pomaga w nauce
3. spytaj się jej jakiego ona chce się języka uczyć.
B) Pracowałeś dorywczo latem, masz powiedzieć:
1. gdzie ty pracowałeś
2. jakie miałeś tam zadanie –co robiłeś
3. jak/gdzie znalazłeś tą prace.
C) twoja koleżanka chce iść z tobą na tenisa. Ty jednak chcesz iść na basen:
1. odmów, powiedz dlaczego nie możecie pójść na tenisa i zaproponuj basen
2. masz ją przekonać do pójścia na pływalnie
3. zaproponuj kompromis

OBRAZEK: W supermarkecie czy w innym sklepie na pierwszym planie jakiś chłopiec stoi przy regale ze słodyczami. Ma w ręce jakiegoś batona i wygląda na to jakby chciał go zwinąć (rozgląda się i wkłada-tak wygląda-batonika do kieszeni) za nim widać regały sklepu i przy nich dwie osoby stojące tyłem (chyba kobiety). Pytań niestety nie pamiętam bo powiedzmy , że się przy nich nie stresowałem ;)
Pozdro i milej nauki
Roz... tą pustą komisje
hmm.. oni są naprawde puści :)
Dopiero wróciłem z maturki, miałem taki zestaw (nr 37):

A. Chcesz w ramach podziękowań za gościnę zaprosić swoich znajomych do restauracji, zadzwoń do restauracji i spytaj:
-czy są wolne stoliki i kiedy
-dla ilu osób
-czy można płacić kartą kredytową

B. Opowiadasz o wyjeździe na zimowisko w Austrii, poinformuj swojego rozmówcę:
- gdze byłeś i jak długo
- gdzie mieszkałeś
- co robiłeś tam

C. Koleżanka - współlokatorka chce ustawić swoje biurko na środku pokoju:
- nie zgódź się na to
- podaj odpowiednie argumenty
- zaproponuj inne ustawienie mebli

Na obrazku miałem wnętrze jakiegoś sklepu, coś jak EMPIK - piętro z płytami (filmy DVD). Na pierwszym planie jakaś dziewczyna czyta informacje o filmie, na drugim planie jakieś dwie dziewczyny chodzą wzdłuż półek i też coś oglądają...
pytania takie:
1. Czy takie sklepy z płytami są atrakcyjne dla młodzieży i dlaczego (głupie pytanie :)
2. Czy wolisz oglądać filmy na video czy w kinie

Wiem, że trochę późno podaję te tematy, ale może jeszcze komuś się to przyda, mi się wasze przydały,
dzięki dla wszystkich którzy zamieszczają swoje zestawy

a teraz ide do szkoły po wyniki :)
widzisz kochanieńka Ty jesteś taka odważna bo masz te wszytskie swoje certyfikaty ... ale zwróć uwagę na to, że podobnie jak zdolności do przedmiotów ścisłych albo humanistycznych trzeba też mieć zdolności do posugiwania się językiem obcym. Jednym przychodzi to łatwiej innym trudniej. Żal mi tylko tego, że nie umiesz tego zrozumieć, bo wsród tych osób które tutaj zaglądają są też takie, które tych zdolności mają mniej albo mówienie w języku obcym jest dla nich stresujące, a zdany niemiecki jest dla nich przepustka do tego zeby móc iść gdzieś na studia zamiast tracic rok ... nie chodzi o 80 % maturki czy 60% tylko o marne 6pkt.Ciesz się swoim szczęściem, ale nie nazywaj głupkami i żałosnymi istotami tych którym chodzi o to żeby po prostu zdać. Ja jestem kimś kogo mówienie publiczne paraliżuje i mimo, że z niemca miałam zawsze 6,5,4 ( chociaż zdazały się nie żadko 1,2,3 ) to zdajęs obie sprawę z tego iż na takim egzaminie jeśli się zdenerwuje to wynik będzie tylko obrazem mojego stresu a nie wiedzy. Te informacje o dialogach są dla mnie zabezpieczeniem i dają mi po rpostu komfort psychiczny.
czesc dzis mialam mialam to co tu wszystko sie potwierdza!!!
jedyne co to moja kolezanka miala niedzwiedzia co go jakis facet karmi
siema,sciema ja juz po:) alewyniki dopiero za 2 godz.:P korzystam wiec z wolnego czasu i pisze co mialem ( 3 L.O. w Ś-cy) no to jedziemy:
zestaw 5
1. dzwonisz do kumpeli, która sie przeprowadziła, spytaj:
-gdzie teraz miesza?
-jak duze ma mieszkanie?
-czy możesz ją odwiedzić?

2.jechałem tramwajem, zapominałeś skasować biletu i złapały Cie kanary ,opowiedz:
- jak do tego doszło
- jaka kare miałeś
- jak wróciłes do domu

3.kupel chce palic u mnie w domu
- mam mu zabronić
-podać powód
- wymyslic inne miejsce w którym może jarać
a fotka to demontracja w mieście:)

alles:)
pozdro i 3mam kciuki za tych co dopiero mają przed sobą spotkanko z komisją:P ps. jest miło i szybko:) pozdro 600
Hejka wszystkim wiem ze jest juz późno (koniec tygodnia) i pewnie wszyscy już są po maturkach ale ja do piero dziś zdawałam :(..........dostałam identyczny zestaw co kolega "lucy666" z dnia 22 kwietnia.....nawet numer zestawu był ten sam :) Więc mi się poszczęściło nawet :D
Siemka! Ja już po ! 19/20 oke kraków
obrazek: matka z trójgą dzieci w kuchni przy stole...pomaga im sięuczyć
Pytanai byłu po huju dług i w sumie bardziej an wyczucie odpowiadałem, ael było coś Czy dzieci powinny uczyś się w domu i dlaczego

1) zapytaj o interesyjący cię museum, gdzie jest i o godziny otwarcia
2) w zeszłym roku byłeś na imprezie opowiedz gdzie, co robiliście i co się tam ciekawego wydarzyło
3) ona chce dom z meblami a ty bez ...daj kompromis

Powodzenia :)
zestaw numer 8 Śląsk

Obrazek: Facet w kuchni w fartuchu trzyma patelnie... obok jakies gary leza... 1. Dlaczego on tam jest?? 2. Dlaczego jego kobieta tego nie robi... cos o roli mezczyzny...

I. Dzwonimy pytajac o oferte pracy..
1. Zapytac o oferte pracy au-pair.
2. Powiedziec o swoich doswiad. w wychowywaniu dzieci...
3. Okreslic swoje wymagania odnosnie dziecka...

II. Ktos mnie okradl.
1. Powiedziec policji co sie stalo...
2. Czy widzialem jakichs podejrzanych...
3. Co mi ukradli.

III.
1. Powiedziec znajomym, ze nie mozemy przyjechac...
2. Powiedziec, ze ich odwiedziny to nie najlepszy pomysl..
3. Powiedziec, ze ich odwiedzimy w przyszlym tygodniu...

mialem 95% takze nie jest zle:P
ja miałem na rosszerzonym z ustnego 16/20:(
gdzie moge znalec opracowania po niemiecku tych reakcji??? prosze o pomoc
nigdzie, samemu trzeba napisać
e sam bym to potrzebował-

fajna ta sronka:)
cześć, mam troche materiałów z ustnej z tamtego roku. jak ktoś chce to piszcie. a jak w maju bedziecie mieli coż z tego rocznej maturki to też piszcie na forum lum na maila. pozdrawiam maturzystów. mój mail [email]
Bardzo bym cię prosiła o przesłanie mi tych zestawów. dziękuję z góry.rnMój adres [email]
Ja miałem wczoraj czyli 5 maja ustna
Zestaw 7
-Zapytać sie swojego goscia czym sie interesuje
-Czy uprawia jakis sport
-czy był na jakis zawodach sportowych
2
-opowiedziec jaka sztuka w teatrze została wystawiona
-z czego była zrobiona scenografia
-czy podobała mi sie gra aktora
3
mam przekonac kolege zeby zostac w miescie a nie jechac na wieś
- argumenty za tym-
-dogodne rozwiazanie problemu-

Obrazek
ojciec z synem pod namioten nad jeziorem
Pytania jakie komisja mi zadała ;
czy oni sa razem szczesliwi
i czy rodzice powinni czas wolny spedzać z dziećmi

Pozdrawiam ja juz mam to za soba
Ja rowniez mialem wczoraj (tj 5 maja). 20/20 :P Nr mojego zestawu to 94rn1.mam sie dowiedziec jakie filmy lubi kolega ogladac.rn2.Powiedziec jakie mnie moglyby zainteresowac.rn3. Umowic sie na seans (w domu badz do kina - egal)rnrn1.Mialem opowiedziec o programie wycieczki na ktorej bylem.rn2.mam powiedziec co sie zepsulo, jakie problemy mialem podczas podrozyrn3.jak mi sie podobalo (chyba)rnrn1.Negocjacja o czynszrn2.zaproponowanie nizszej cenyrn3.KompromisrnrnNa obrazku byla para mloda, miedzy nimi drzewo im hintergrund byl las.rn- czy uwazasz ze zdiecie to dobra pamietka (czy jakos tak)rn- czy twoim zdaniem slub to dobra rzecz
Ja rowniez mialem wczoraj (tj 5 maja). 20/20 :P Nr mojego zestawu to 94
1.mam sie dowiedziec jakie filmy lubi kolega ogladac.
2.Powiedziec jakie mnie moglyby zainteresowac.
3. Umowic sie na seans (w domu badz do kina - egal)

1.Mialem opowiedziec o programie wycieczki na ktorej bylem.
2.mam powiedziec co sie zepsulo, jakie problemy mialem podczas podrozy
3.jak mi sie podobalo (chyba)

1.Negocjacja o czynsz
2.zaproponowanie nizszej ceny
3.Kompromis

Na obrazku byla para mloda, miedzy nimi drzewo im hintergrund byl las.
- czy uwazasz ze zdiecie to dobra pamietka (czy jakos tak)
- czy twoim zdaniem slub to dobra rzecz
[email] bardzo bym prosila i z gory dziekuje
Chcialabym zestawy ktore posiadasz jesli mozesz wyslij mi je na e-mail : [email]
Wojtas z jakiego wojewodztwa jestes?
A tak na marginesie... wydawalo mi sie, ze w kazdym woj. jest 50 zestawow, wiec w jaki sposob miales 94...?
jesli to przygotowuje okregowa komisja egzaminacyjna to jest tyle wersji zestawow ile okregowych komisji:/ czyli ile??
jest 8 okregowych komiski egzaminacyjnych:/ trzeba jakos o uporzadkowac:( JA JESTEM Z LODZKIEGO. MOZE Z KAZDEJ KOMISJI EGZAMINACYJNEJ ZROBMY ODREBNY WATEK CO??? PZRD:)
aa zdawał już ktoś rozszerzony???
JA jestem z lubuskiego. Sluchajcie nie wiem jakim cudem ale mialem nr 94. Jak sie pytalem nauczycielki to mi powiedziala ze na pewno u nas w skzole sie nie powtorzy :P A tak na marginesie to nie ma czym sie stresowac :)
Mowie wam formalnosc.... Pzdr :)
ta stronka jest super!tylko jest jeden problem... mam ustną w czwartek a jutro mam biologię i nie wiemkiedy ja to sobie przerobię... szkoda że dopiero teraz znalazłam tą stronkę.... jestem niezbyt dobra z niemieckiego i się bardzo boję przed tą ustną... :( pozdrawiam
ja bym prosiła o te zestawy [email] z gory dzieki :)
jesteś niesamowicie głópią dziewczyną. skoro nie podoba ci się to co robią inni to po co tu wchodzisz?? A poza tym to jakim prawem krytykujesz tych którzy sobie pomagają?
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 326

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa